Panowie już od dłuższego czasu śledzę przebieg tej dyskusji i chcę poruszyć kilka kwestii .
W 2016 miałem wystartować w amatorach ale z z przyczyn nie zależnych ode mnie musiałem odpuścić .
A wiec tak, w 2017 jako iż będzie to mój pierwszy sezon w którym nie będzie klasy amator muszę wystartować w klasie Street .
Zakładam również że poza mną dołączy kilka nowych osób co ma na celu utworzenie klasy Street .
Nie powiem opcja fajna są gusta i guściki ale osobiście nie widzę żadnego problemu w jej utworzeniu a nawet stwierdzam że jest to naprawdę fajna perspektywa na przyciągnięcie nowych ludzi do sportu .
Ale dobrze , pomijając to zakładam że ktoś z klasy Street będzie chciał przejść do PP i tutaj moim zdaniem pojawia się problem .
Amator moim zdaniem był swoistym przedsionkiem i miał zweryfikować ludzi którzy chcą się ścigać i mają chęci aby rozwijać się od tych którzy tylko przyjadą raz/dwa aby zobaczyć jak to jest .
Osoba która przechodzi z klasy Street po pierwsze nie miała do czynienia z sekcją terenową , z jej zapoznaniem etc .
Druga kwestia pomijam już sekcje terenową bo każdy kto ma SM sobie z tym poradzi i polata po lesie w swojej okolicy i nauczy się
jazdy "jako tako w terenie" , ale jeżeli jadąc na rundę , zakładam że będzie duża frekwencja gdzie jak dobrze zrozumiałem muszę się
zakwalifikować na podstawie wykręconego czasu to widzę to mocno pod znakiem zapytania .
Dlaczego ? nie ulega wątpliwości że w PP będzie ogrom ludzi którzy coś już tam jeżdżą i zakwalifikowanie będzie trudne a dla człowieka przechodzącego z klasy Street która teraz służy jako Amator będzie naprawdę trudne .
Do czego zmierzam , Panowie osoba która ma przyjechać na rundę, wydać pieniądze poświecić swój czas i nie wystartować bo nie zakwalifikowała sie to jednak może być zniechęcające . Dobrze zakładam przyjade 1 , 2 , 3 a za 5 się zakwalifikuje bo może będzie mała frekwencja , ale mimo wszystko gdzie tu sens ? .
Oczywiście ciesze się że mamy nowe perspektywy jak klasa Street , ale osobiście twierdze że Amator był jest i będzie potrzebny bo tam "Świeżak" sie doszkala i zdobywa
doświadczenie . Nie wiem ale przekonam sie osobiście czy klasa Street pozwoli mi rowinąć umiejętności aby w przyszłości mógł sie bez problemu zakwalifikować w PP .
I pomimo nagonki na Levis'a przyznam mu w tej sprawie racje bo jeżeli człowiek ma sie rozwijać i iść dalej to zaczyna od "Pełnowartościowego Amatora"
Jeżeli coś przekręciłem proszę o poprawienie .
(BTW. Pozdro Trawer , odrestaurowana CRF'a już niedługo będzie gotowa :) )
Pozdrawiam ,
CRF450R SM