226

Odp: XR400R SM Staruch

Ja również poszukuje kopki do mojej xr400 - 2000r. Kopka jeszcze żyje, ale jest już po reanimacji i drugi raz się nie uda.
Jakbyś chciał zamawiać to to daj znać może za 2 byłoby taniej.

Cały kick starter u dealera hondy kosztuje 547,35 PLN więc trochę drogo.

Na partzilla kosztuje $81.43 + przesyłka jakieś 40$ więc razem ok. 386 zł:
[url]http://www.partzilla.com/parts/search/Honda/Motorcycle/2000/XR400R+A/PEDAL/parts.html#uloc1[/url]

XR400

227

Do tego cło i VAT i się robi trochę inny koszt, żaden sklep w US nie wyśle tego jako gift. Jeżeli będziecie zamawiać coś np przez polamera to też bym się pisał na taką wysyłkę.

228

Za późno, 2 dni temu zamowilem z eBaya. 130 USD.

"Ride it, like You stole it"!

229

konradoz napisał/a:

Do tego cło i VAT i się robi trochę inny koszt, żaden sklep w US nie wyśle tego jako gift. Jeżeli będziecie zamawiać coś np przez polamera to też bym się pisał na taką wysyłkę.

Ja zamawiałem z partzilli przez polamer i nie było cła, mimo faktury w środku.

230

Nie wiecie jak przerobić prędkościomierz, żeby poprawnie wskazywał na małych kołach?
Wystarczy ślimak wymienić ? Ew. gdzie i jaki dostać i czy jest to trudne?

XR400

231

Ja się przyzwyczaiłem:) Odejmuję mniej wiecej 20km/h i jest ok.

Dziś przez przypadek zauważyłem dziwną rzecz: musiałem dolać oleju. Kupiłem 20w50 syntetyk, o czym dowiedziałem się dopiero po wlaniu. Domyślam się, że to niezybty dobrze, że syntetyk, ALE: moto zachowuje się inaczej. Łatwiej odpala, skrzynia chodzi miodnie, silnik chodzi ciszesz, zawory mniej klepią (luzy ok). Co teraz?

232 Ostatnio edytowany przez Kula (2013-05-16 23:04:17)

jeżeli się nie zważył to zostaw.

ja w przyszłości będę lał motula 300v podobno na tym oleju moto pracuje dużo lepiej, za jakieś 2 tyś km, przekonam się o tym ;)

co do licznika, to pamiętaj, że i przebieg Ci większy kręci ;)

inne pytanie, Staruch powiedz mi, jak bardzo moto Ci się grzeje?

bo ja mam wrażenie, że moja XR grzeje się za bardzo, chociaż olej nie"wrze" i nie "kipi"

Kula daje fula :D 

http://www.youtube.com/watch?v=FdCnQNuojUw

233

Też mam wrażenie że silnik się strasznie grzeje, ale po jakimś czasie stwierdziłem, że to chyba normalne.
Za ciepły mi się wydawał dekielek obok prawej nogi.

Ma ktoś jakiś konstruktywny pomysł jak można poprawić ten licznik? Problem jest również z tym, że nie wiadomo kiedy olej zmienić bo przebieg jest krzywy..

XR400

234

Mi też się grzeje, ale mam to chyba w dupie. Dopóki nie zacznie przerywać, albo nie zgaśnie jest luz :)

Dziś np. postanowiła pierdolnąć linka sprzęgła, a już myślałem, że z powodu zmiany oleju, sprzęgło za bardzo klei :)

235

Jakoś wcześniej nie zwróciłem uwagi na temperaturę silnika a trochę zaczęło mnie to niepokoić...

Kolejne pytanie, Staruch jak dobrze pamiętam to masz gaźnik TM 36, możesz mi powiedzieć jaką masz dyszę główną?

236

Kula, seryjna. Pisał em do mikuni, czy zmieniać przy wałku, ale powiedzieli, ze nie ma potrzeby. Jest trochę bogato, ale mi to nie przeszkadza.

237

kurde, bo ja chyba musiałbym ją zmienić bo trochę moto nie pracuje tak jak powinno, też u mnie jest bogato ale ktochę mnie to irytuje bo łatwo franca się zalewa

238

U mnie jest ok, nie zalewa się wcale (w sensie jak odkręce).
Kolejna obserwacja: po wymianie oleju na syntetyk na zimno zawory są mega głośne, po rozgrzaniu jest normalnie. Czy to szkodliwe?

239

Jeszcze jedno pytanie: na kołach SM mam zębatki 15/45 muszę kupić nową zębatkę na tył do brudasów. Mam 49z, ale nie wchodzi na łańcuch. Teraz pytanie: czy może kupić przód 14z i tył 46z? Czy ma to sens? Czy zostawić 15z na przodzie tak jak jest, i dać inną na tył 46 lub 47z?

240

1 ząb z przodu daje znaczną różnicę, ja w swojej xr 600 w teren śmigam na 14/48, a na asfalt zakładam 15z na przód  i jest odczuwalna różnica aczkolwiek z tyłu też by śię przydała mniejsza zębatka na asfalt o te pare zębów. pozdro