1

Temat: KTM SMC 660 - problem z chłodzeniem

Od pewnego czasu walczę z problemem w moim kacie. Otóż krótko po odpaleniu, gdy silnik rozgrzeje się, ma miejsce gwałtowne wyrzucanie  gorącego płynu i pary przez wężyk przelewowy. Co do tej pory zrobiłem/ sprawdziłem? :

1. Wymiana czujnika temp.
2. Sprawdziłem czy silnik wentylatora nie jest uszkodzony - wentylator jest sprawny ale nie włącza się w trakcie wrzenia płynu.
3. Sprawdziłem termostat i pompę cieczy. Są sprawne.
3. Użyłem zestawu do wykrywania spalin w układzie chłodzenia ( podejrzenie uszkodzenia uszczelki pod głowicą) . Płyn reagujący na CO2 ani trochę nie zmienił swojej barwy.

Nie wiem gdzie dalej szukać... Czyżby Kat miał miażdżycę w chłodnicy i czy mogłoby to powodować takie zachowanie układu chłodzenia?

KTM SMC 660

2 Ostatnio edytowany przez kompan do picia (2015-02-21 19:31:47)

Odp: KTM SMC 660 - problem z chłodzeniem

Może podmień korek i sprawdź czy nadal będzie wyrzucał płyn.

3 Ostatnio edytowany przez Dzinkss (2015-02-21 19:47:56)

Za dużo nie nalałeś tego płynu (u mnie zawsze jak zaleje pod korek chłodnice jest identycznie do momentu aż wywali swoje i płyn jest do poziomu "płytek" w chłodnicy) Dobrze masz odpowietrzony układ? Moze jak kompan pisze uszczelka pod korkiem jest walnięta. Nie miesza ci sie tam nic w układach olejowy z chłodniczym, np przybywanie oleju? W jakich okolicznościach ci sie to stało pierwszy raz (po jakichś wymianach, ustawieniach).

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

4

witam
przegrzewa sie czy tylko płyn wywala?
w sowim ktm lc4 640 2001 tak maielm, wszytko było w porządku mechanicznie i jak chwile postał to wywalało płyn.
wymieniłem płyn na orginalny motorexa, i wymieniłem korek wlewu, i mu przeszło. w moim przypadku podejrzewam ze korek nie trzymał wystarczająco ciśnienia

a pozatym przynajmniej te 640 , grzeja sie w pierun jak stoja,  tak jak crossy, podobno dobrze 2 wentylator dołozyć

ktm lc4 640, kupa frajdy i problemów technicznych:)

5 Ostatnio edytowany przez Dzinkss (2015-02-21 20:28:27)

Exc tez grzeją jak pierun, nie ma mowy o dłuższym postoju ale jak jest ciepło. Z kumplem jak troche pokatujemu na placu to jeden i drugi obszczany stoi bo przelewami wali. I wlasnie jak by sie przegrzewal silnik to wentylator by sie włączył na bank, a tak to panika bo wywala płyn na kolektor wydechowy i jest siwy dym. Gasisz go odrazu jak tak sie dzieje? Jezeli tak to efekt jest taki ze jest jeszcze większy dym. Spróbuj go odpalić w pionie nie na stopce w pochyleniu. Podczas jazdy tez tak zrobi np. zatrzymanie na światłach? Gaźnik i zawory dobrze wyregulowane? Jeszcze trochę opcji masz zanim dojdziesz do uszczelki:)

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

6

Chciałem zauważyć, że jest zima:)

Sprawdź ilość płynu, korek i czy masz dobrze odpowietrzony układ.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

7

Dzinkss napisał/a:

ale jak jest ciepło.

hacker33 napisał/a:

Chciałem zauważyć, że jest zima:).

Sry nie wiedziałem że u was jeszcze zima;) A tak naprawdę to niech kolega qbol zacznie od sprawdzenia na spokojnie tych podstawowych rzeczy, a pózniej będziemy myślec dalej.

8

Dzięki Panowie za szybką reakcję. Płyn wywala nawet wtedy gdy jego poziom jest poniżej żeberek. Oleju nie przybywa, jest czysty i klarowny. Luz zaworowy sprawdzałem 1 tys km temu i był poprawny.Teraz chyba czas na nowy korek :). Po tym jak zaczęło się to dziać zalałem KTM-a płynem o temp. wrzenia 136 C i nadal było to samo. Zastosuję się do waszych uwag i dam znać czy przypadłość ustała :).

A co do odpowietrzania układu to jest jakaś specjalna procedura? Kata odpalałem na odkręconym korku żeby pozbyć się powietrza z układu.

KTM SMC 660

9 Ostatnio edytowany przez Dzinkss (2015-02-21 21:19:43)

Qbol napisał/a:

A co do odpowietrzania układu to jest jakaś specjalna procedura? Kata odpalałem na odkręconym korku żeby pozbyć się powietrza z układu.

jest, w EXC pod głowicą lub na samym dole głowicy (nie pamietam dokładnie) z prawej strony jest śruba odpowietrzajaca, trzeba tez odpowietrzyć drugą chłodnice w której na samej gorze tez jest śruba odpowietrzajaca ( w EXC oczywiście). Zerknij w serwisówke powinna tam być dokładna procedura. Pierwszy raz to robisz w tym moto? Tak zapytam;)

10 Ostatnio edytowany przez kompan do picia (2015-02-21 21:52:57)

W lc4 nie ma procedury. Dobrze Qbol robiłeś. Ja robiłem jednak inaczej. Nie odpalałem moto, przechylałem mocno na jedną i drugą  stronę, do tego kopałem na sucho. Po tym zabiegu nigdy płynu nie dolewałem.

11 Ostatnio edytowany przez Qbol (2015-02-21 22:03:50)

Dzięki za potwierdzenie kompanie do picia. W  takim razie wymienię korek i zobaczymy.

KTM SMC 660

12

a moze trzeba sprawdzac wszystko od dupy strony ?
odpal go w nocy lub ciemnym pomieszczeniu. popatrz na kolanko
moze jest za ubogo i go normalnie gotuje, chlodnice wyciagnij zalej jakims gównem moze byc nawet i dimer i poczekaj i lej wode przez chlodnice :)  bawiles sie z tym  jaka jest temperatura w ukladzie? , ale najbardziej stawiam na  korek.

ktm 640 06r

kiedys exc 2x525  2x450 lc4 640 xt600

13

helmex napisał/a:

a moze trzeba sprawdzac wszystko od dupy strony ?
odpal go w nocy lub ciemnym pomieszczeniu. popatrz na kolanko
moze jest za ubogo i go normalnie gotuje, chlodnice wyciagnij zalej jakims gównem moze byc nawet i dimer i poczekaj i lej wode przez chlodnice :)  bawiles sie z tym  jaka jest temperatura w ukladzie? , ale najbardziej stawiam na  korek.

Biorąc pod uwagę to, że wymieniłem czujnik temp. na nowy i mimo to nie załącza się wentylator sądzę, że to wina korka, który nie trzyma odpowiedniego ciśnienia. Korek w LC4 ma trzymać do 1.4 bar' a prawda? W EXC jest chyba 1.8 ?

KTM SMC 660

14

wez opalarke lub palniczek zagrzej czujnik zobaczymy czy zalączy wentylator.

ktm 640 06r

kiedys exc 2x525  2x450 lc4 640 xt600

15

helmex napisał/a:

wez opalarke lub palniczek zagrzej czujnik zobaczymy czy zalączy wentylator.

Ogarnę temat w najbliższym czasie. Poza tym wymienię też korek chłodnicy. Dam znać czy coś się zmieniło :)

KTM SMC 660