16

Odp: KTM SMC 660 - problem z chłodzeniem

może miejsce czujnika, który powinien włączać wentylatory jest zapowiertrzone ?

czujnik działa bardzo prosto - po przekroczeniu danej temperatury złącza 2 piny ze sobą i to uruchamia wentylator.

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

17

Dla mnie to jest dziwne aby zimą przy maks +5'C załączał się wentylator na chłodnicy.
Jeżeli zimą by się załączał to coś nie halo. No chyba że silnik pracuje w miejscu przez 30 minut.
W DRZ wentylator mi się uruchamiał tylko jak było +25'C i więcej stojąc na długich światłach lub przejeździe kolejowym.
W Bergu wiatraka nie mam, silnika nie gaszę i nic mi się nie leje.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

18

W moim byłym 660 wentylator też załączał się bardzo rzadko, w warunkach takich jak hacker napisał.

Qbol, korek to se pożycz najpierw, żeby być pewnym.

19 Ostatnio edytowany przez Qbol (2015-02-25 14:49:15)

kompan do picia napisał/a:

W moim byłym 660 wentylator też załączał się bardzo rzadko, w warunkach takich jak hacker napisał.

Qbol, korek to se pożycz najpierw, żeby być pewnym.

Nie wiem, kto mógłby mi pożyczyć. Tadzik ma swój motocykl w serwisie a reszta wiary jeździ czymś innym. Są duże rozbieżności wartości ciśnienia w różnych motocyklach - od 1.1 do 1.8 bar.

To prawda, czujnik jest prosty jak cep. Wraz ze wzrostem temp. zmniejsza się jego rezystancja podobnie jak w czujnikach pomiarowych NTC tylko jest to uproszczone. Do sprawdzenia wystarczy miernik uniwersalny i najlepiej wrząca woda.

KTM SMC 660

20 Ostatnio edytowany przez Qbol (2015-02-25 20:06:12)

Są nowe fakty w sprawie. Rozebrałem korek i włożyłem podkładkę żeby zwiększyć siłę docisku uszczelki - rozwiązanie chwilowe. Odpaliłem kata po zmroku w dość słabo oświetlonym garażu i po ok. 1-2 min pracy kolektory się zaczerwieniły. Lekkie, przedłużone dodanie gazu sprawiało, że kolektory traciły swój blask. Silnik nawet dobrze się nie zagrzał a zmodyfikowany korek nie został sprawdzony w boju. Zgasiłem silnik widząc taki stan rzeczy. I teraz nasuwa się pytanie. Czy ten typ tak ma czy silnik otrzymuje zbyt ubogą mieszankę przy obrotach biegu jałowego?

KTM SMC 660

21

a jak schodzi z obrotów? szybko wolno zawiesza się?
wali mocno w tłumik?
regulowałeś go jakoś na zimę czy cały rok jeździsz na tych samych ustawieniach?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

22

iwesz jakie siedza dysze w gazniku ?
otwarty airbox ? przelot ?

23

Schodzi szybko z obrotów i strzela w wydech. Nie regulowałem go na zimę. Wydech to przelotowy Akrap. airbox otwarty. Dysz nie zmieniałem. Nie wiem jakie są. W poprzednim sezonie zdarzało się, że zawieszał się na podwyższonych obrotach.

KTM SMC 660

24

no to ja bym od tego zaczal. poluzuj gaznik przekrec go na jedna strone. powinno dac rade odkrecic plaskimk kluczem srube komory plywakowej i wykrecic dysze

25

Dwa sezony temu Kat tak się nie grzał, także myślę, że gaźnik nadaje się do regulacji i ogólnego przeglądu.

KTM SMC 660

26

stawialem wlasnie na taki stan rzeczy. przewaznie zawsze trzeba patrzec od dupy strony :D

ktm 640 06r

kiedys exc 2x525  2x450 lc4 640 xt600

27

chlopie jak 2 sezony nie zagladales do gaznika to sezon temu byla na to pora. wyciagaja go do prania skladaj spowrotem i wtedy mozna dalej myslec. wydech i otwarty airbox masz od samego poczatku ? czy moze otwierales puche w miedzyczasie

28

Gdym coś grzebał z airboxem albo wydechem to zająłbym się też gaźnikiem ;). Kat więcej stał niż jeździł także przyda mu się na pewno czyszczenie.

KTM SMC 660

29 Ostatnio edytowany przez Qbol (2015-03-09 12:11:32)

Kupiłem nowy korek w KTM. Odpaliłem dziada i dopóki stał na zewnątrz to było dobrze. Chwilę po wjechaniu do garażu zagotował się.
Dziś było dość wietrznie pewnie stąd takie zachowanie. Wydaje mi się jednak, że jest odrobinę lepiej i zagotowanie zajmuje mu więcej czasu :P. Ale idźmy dalej. Wymontowałem dziś gaźnik, oto wymiary dysz 45, 85 i 188 - czyli po zmianie wydechu było kombinowane ;). Zabieram się za dokładne czyszczenie. Dam znać co i jak.

KTM SMC 660

30

Gaźnik rozebrany i wyczyszczony. Mam pytanko: Czy wózek przepustnicy posiada oryginalnie jedną rolkę bez łożyska? Fotka płytki przepustnicy: http://www.bikepics.com/pics/2015%5C03%5C14%5Cbikepics-2730503-full.jpg

KTM SMC 660