46

Odp: KTM SMC 660 - problem z chłodzeniem

Zasilanie płynie przez czujnik temp. Działa on jak stycznik pod wpływem odpowiedniej temp. Jak dokładnie jest prowadzona instalacja to możesz zobaczyć na schemacie. W weekend posiedzę trochę przy sprzęcie więc mogę zajrzeć ale póki co to piszę z pamięci ;)

KTM SMC 660

47

czyli do czujnika musi isc jakies zasilanie a z czujnika tylko sygnal do wiatraka no bo musi miec skad prad wziac do uruchomienia wentylatora. a tak na temat linki to faktycznie serwis 115zl ale ja oddalem do firmy ktora dorabia linki i jutro Wam powiem jak to zrobili. podobno koszt max 50zl

48

Do czujnika doprowadzone jest zasilanie wentylatora. Działa on jak włącznik.

KTM SMC 660

49

Kurde u mnie nie widze zadnych wyprowadzonych kabli pod czujnik... a linke nowa z nowym pancerzem zrobili mi za 70zl wiec troche zaoszczedzone....

50 Ostatnio edytowany przez Qbol (2015-04-02 10:24:30)

Niestety temat cały czas jest aktualny. Dzwoniłem dziś do Rapida i zapytałem o wymianę uszczelki głowicy + regeneracje. Powiedzieli mi, że nie wykonują planowania głowicy bo nie ma takiej potrzeby w 1-cyl. silniku. Trochę mnie to zdziwiło powiem szczerze.  Jeśli wystąpił przedmuch to może być taka konieczność - tak ja uważam. Nowa uszczelka może nie zniwelować ubytku. Co sądzicie?
Drugie pytanie: Czy znacie firmę MakoMotocykle ? Jakieś opinie?

KTM SMC 660

51

Oddałem motocykl do MakoMotocykle. Niestety potwierdziły się moje obawy i walnięta jest uszczelka/bądź głowica. Wczoraj wyraziłem zgodę na naprawę także od dzisiejszego poranka zaczęli robotę.

KTM SMC 660

52

Głowica ogarnięta, silnik złożony. Motocykl został odpalony ale problem nadal występuje. Podejrzanym jest termostat, który zbyt wolno się otwiera :P . Poniżej fotka głowicy po planowaniu.

https://www.bikepics.com/pics/2015%5C05%5C09%5Cbikepics-2740226-full.jpg

KTM SMC 660

53 Ostatnio edytowany przez Dzinkss (2015-05-09 23:01:53)

Czyli masz zrobioną głowice na zaś:) Termostat wykluczyles na samym początku i w sumie nikt juz o nim nie wspominał, a moze go porostu na chwile wywal całkowicie i zobacz jak sie zachowa ( jezeli badales go juz wcześniej w wodzie?)

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

54

Dzinkss napisał/a:

Czyli masz zrobioną głowice na zaś:) Termostat wykluczyles na samym początku i w sumie nikt juz o nim nie wspominał, a moze go porostu na chwile wywal całkowicie i zobacz jak sie zachowa ( jezeli badales go juz wcześniej w wodzie?)

Uszczelka była uszkodzona także praca nie poszła na marne. Termostat sprawdzałem w gorącej wodzie i się otwierał. W Makomoto walczą już 4 tydzień z moim moto. Zobaczmy co z tego wyjdzie ostatecznie.

KTM SMC 660

55

a sprawdzali szczelność głowicy ? czy tylko sama wymiana uszczelki ?

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

56

levis napisał/a:

a sprawdzali szczelność głowicy ? czy tylko sama wymiana uszczelki ?

Z tego co mówili to tak. Mam nadzieję, że na samym planowaniu nie skończyli :P.

KTM SMC 660

57

jeżeli pompa wody jest ok, termostat też, uszczelka wymieniona, głowica splanowana, wentylator chłodnicy włącza się jak trzeba, a dalej wywala płyn - to pozstają 2 rzeczy:

krzywa gładź cylindra, który też należałoby splanować.

Pęknięta głowica - oby nie :-)

myjka ultradźwiękowa
Aprilia SXV 450

58

A po jakim czasie wywala ten płyn?
Wywala raz czy cały czas?
Po tym jak wycieknie to ile go zostaje w chłodnicy?

To wszystko robisz lub chociaż widzisz czy tylko to co ci powiedzą w serwisie przez telefon?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

59 Ostatnio edytowany przez Qbol (2015-05-12 15:41:56)

hacker33 napisał/a:

A po jakim czasie wywala ten płyn?
Wywala raz czy cały czas?
Po tym jak wycieknie to ile go zostaje w chłodnicy?

To wszystko robisz lub chociaż widzisz czy tylko to co ci powiedzą w serwisie przez telefon?

Informacje dotyczące naprawy zdobywam dzięki rozmowom telefonicznym oraz zdjęciom, które mi przesyłają. Głowica była sprawdzana kompleksowo tj. czy nie ma pęknięć gniazd zaworowych czy samej głowicy oraz czy zawory zapewniają odpowiednią szczelność itd, itp.

KTM SMC 660

60

aha, czyli na 100% zalali gniazda naftą i sprawdzili ich szczelność. Ale założę się, że nie oddali głowicę na sprawdzenie ciśnieniowe kanałów wodnych :P bo "Panie, to się zdaża raz na 300" a jakby nie patrzeć 40-50 zeta sprawdzenie kosztuje :P

myjka ultradźwiękowa
Aprilia SXV 450