Temat: Sprzęgło problem. Wszystko ok a nie działa jak należy.
Witam.
Mam taki problem z yamaha mt09 2015r.
Sprzeglo jak by ciągnie. Klamka ustawiona w max wychyleniu tak ze ledwo palcami dosiegam z kierownicy. Gdy tylko zbliżam klamkę i ustawie luz jalowy klamki taki jak w manualu czyli 10mm to nie da się znaleźć prawie luzu i biegi strasznie ciężko wskakują. Jedynkę jak wrzucam to jest taki mocny trzask a sprzęgło bierze już po 2mm puszczania klamki. Naciąg linki pomaga dopiero jak sprzęgło jest juz tak mocno naciągnięte ze delikatnie wysprzegla A tak być nie może. Przy okazji nie da się tak używać sprzęgła bo klamka jest daleko i strasznie ciężko chodzi. Dodam iż olej zmieniony na motul 300v gdyz myślałem ze to wina oleju. Po ściągnięciu dekla sprzęgło wyglada jak nowe. Moto ma przejechanie 25000km. 2 tarcze sprzęgła maja 04mm zużycia względem oryginału A następne 2 maja po 02mm ubytku reszta nowka. Wszystkie mieszczą sie w granicy zużycia. Przekladki tez jak nowe i wymiar trzymają. Podobnie sprężyny.
Co moze byc powodem ciągnięcia sprzęgła jeżeli Tarczki sa dobre? Pomysły mi sie kończą...
Czy sa jakies sytuacje gdzie trzeba tarcze sprzeglowe wymienić pomimo iz sa dobre?
Proszę o jakies rady.