Temat: Pytanie o poprawność w wybraniu rozmiaru kasku.
Witam. Na wstępie powiem że mierzyłem głowe 2cm nad brwiami i lekko nad uszami i wyszło 56cm
Właśnie dostałem kask od kuriera Fox V1 rozm. L (59-60)
I mam pewna zagwozdge czy nie jest za maly..
Mianowice kask dokladnie przylega uciska lekko policzni, przy otwarciu ust czuć to czytalem ze tak ma byc. Na czole, czubku nie gniecie, w uszy tez.
Ale.. Z tyłu głowy czuć jak uciska. Trzymałem go 20 minut na głowie i nie czulem pozniej bólu ale caly czas uciska a po zdjeciu czuc lekką ulgę. Chodzi mi dokladnie o to miejsce (zdj w zalaczniku).
Jak ruszam trzepie głową to kask leciutko sie rusza, glowa przesuwa sie w srodku ale trzeba uzyc troche sily rekami zeby to zrobic bo sam nie drgnie. Wszystko jest ok oprócz tego tyłu...
Tak ma być, może sie to ułozy, bo kask jest nowy? Miałem wczesniej rozm. L i głowa mi w nich latała tak naprawde przesuwał się bez ruszania go, wiec nie bardzo mi sie widzi tutaj rozmiar XL skoro rozmiar mojej głowy to 56cm. Prosze o pomoc i info czy to sie jeszcze dopasuje, bo mam 2tyg na zwrot.
Dodam ze jest to moj 1 kask crossowy, wczesniejszy był LS2 i nie mial z tylu tak wypuklej gabki wiec nie orientuje sie jak to malezec.