5,206

Odp: OFF TOP, Wymiana zdań i inne takie dyskusje.

lewarek, zdejmij koło i rzuć okiem co tam masz na prawdę.
możesz też wziąć flamaster, pomazać tarczę, przejechać się i śladu po pisaku być nie powinno
jak będzie to znaczy że klocek nie dotyka tarczy

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

5,207

Panowie, mam problem z moją kozą, a dokładniej hondą fmx 650.
zima minęła, więc chciałem ją wybudzić ze snu. Naładowałem akumulator, zamontowałem i nic.... zero odzewu. Jak by całkowicie nie było zasilania :/ Nie mam pomysłu o co jej chodzi... z bezpieczników z tych co znalazłem to są wszystkie ok. Może są jeszcze jakieś o których ja nie wiem lub ich nie znalazłem...  może ktoś miał podobny problem? z góry informuję, że nie jestem mechanikiem, i z mechaniką jak i elektryką mam mało do czynienia.

Honda fmx 650

5,208

No ale masz ten prąd czy nie?
Działa cała pozostała elektryka?
Sprawdzałeś napięcie w akumulatorze przed włożeniem i po?
Słychać chociaż jakieś cykanie jak naciskasz rozrusznik czy zupełnie nic?
Może być masa rzeczy od padniętego aku, jakiegoś bezpiecznika, przekaźnika albo jakiś totalny banał jak dla przykładu czujnik rozłożonej stopki(jeśli taki masz, nie znam tego modelu Hondy kompletnie).

SPIDI

Subiektywnie o motoryzacji z charakterem
Facebook.com/SpidiFreestyle

5,209

w aku prąd jest
nie słychać żadnego cykania, cisza i tylko cisza...
Właśnie tak myślę że to na pewno pierdoła, ale ja nie mogę wpaść na pomysł jaka to pierdoła...
możliwe że to bezpiecznik nie przekazuje dalej prądu, ale ja jestem na tyle głupi że nie wiem gdzie szukać tych bezpieczników....

Honda fmx 650

5,210 Ostatnio edytowany przez Spidi (2016-03-26 19:56:52)

OK ale sprawdziłeś, że jest? W jaki sposób?
Drążę bo napisałeś, że sie nie znasz... ;) Fakt że go naładowałeś i że np. zaświeci od niego żarówka wcale nie wyklucza jeszcze że może być padnięty i nawet nie zakręci rozrusznikiem. Mało prawdodpobne, że będzie tak ekstremalnie padnięty ale się zdarza. Od tego zacznij. Dopiero jak będziesz wiedział, że masz prąd możesz zacząć szukać. Instalacja działa(zegary, lampy, kierunki, sygnał)? Masz instrukcję od moto - tam na bank znajdziesz gdzie są wszystkie bezpieczniki i który za co odpowiada. Masz czujnik w bocznej stopce? Próbowałeś kręcić na sprzęgle i bez? Kontrolka luzu działa? Klemy przeczyściłeś? Sprawdzałeś kostki przy skrzynce z bezpiecznikami i tam gdzie są przekaźniki?

SPIDI

5,211

Naprawa gniazda w wale (nie motocyklowym)
Pacjent wał fi 90mm gniazdo pod klin 25mm szeroki 14mm wysoki.
Pracuje z reduktorem i silnikiem 22kW
Gniazdo ma wyklepane powierzchnie styku z klinem, w sumie to wygląda jak trapez.
Mam już kupioną nową flanszę która będzie ciasno pasowana z wałem + nowe gniazdo pod klin na flanszy.
Niestety walu nie mogę wyjąć, bo to kloc, z mieszadłem pewnie waży z pół tony, może i lepiej i musiał bym pruć ściany urządzenia żeby go wyjąć.
Mam dwie opcje:
1. Napawać ściany gniazda spawem, elektrodą zasadową + później obrobić gniazdo, niestety ręcznie, więc nie idealnie.
2. Poszerzyć obecne gniazdo na szerszy klin.

Kolejność jest nieprzypadkowa, bo bardziej skłaniam się ku pierwszej opcji, zostaje właściwa wysokość gniazda przy pow. styku z klinem, więc jest mocno, a spaw elektrodą zasadową do miękkich nie należy, więc raczej się nie wyrobi, jeśli flansza będzie ciasno założona na wale. Ma ktoś lepsze pomysły?

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

5,212

gdy budowałem obecny warsztat musialem na szybko naprawic klina  w wyciągarce. wkleilem go na płynny metal. i wytrzymał :D  ale to takie podcieranie dupy szkłem niby podtarte ale krew leci :v

ktm 640 06r

kiedys exc 2x525  2x450 lc4 640 xt600

5,213

Policho PW i pytanie głównie do Ciebie, czy jesteś mi w stanie naprawic ten defekt (foto poniżej) wygląda to tak jakby bezbarwny odpadł w tym miejscu, ale i byc może struktura też jest naruszona.

http://i.imgur.com/Vf1SWQb.jpg?1
http://i.imgur.com/InmFaKg.jpg

SMCR AKR

5,214

Siemanko,

w listopadzie kupiłem smar do łańcucha motula, użyłem go od razu bo moto "konserwowałem" na zimę. Potem przez całą zimę go trzymałem na klatce schodowej w domu wolno stojącym. Dzisiaj go znowu użyłem, ale mam wrażenie, że jest o wiele mniej lepki i wonny niż na jesieni. Biorąc go na palce czuje, że jest tłusty ale nie lepki, na jesieni jak go używałem to aż paluchy się kleiły po spryskaniu łańcucha.
Za długo otwarty stał czy co?

WR250X -> Husaria 701

5,215

Wstrząsałeś opakowaniem przed użyciem?

Pozdrawiam,
Piotrek

5,216 Ostatnio edytowany przez shonek (2016-04-02 21:25:44)

Oczywiście, że tak i to nawet porządnie kilka razy.
W dodatku ma zapach jak lakier do włosów :D coś czuje, że trzeba będzie kupić nowy.

WR250X -> Husaria 701

5,217

Trochę dziwne i raczej nie powinno się zdarzyć. Nawet jak stał na mrozie.
Potelep nim dłuższą chwilę a wcześniej ogrzej delikatnie puchę(np. ciepłą wodą). Psiknij potem na cokolwiek trochę dłużej i zobacz czy dalej będzie to samo.

SPIDI

5,218

Mocno potrząsałem przez kilka sekund, nadal ten sam zapach i brak lepkości. Jutro spróbuję z tym ogrzaniem, może coś pomoże.

WR250X -> Husaria 701

5,219

Siema pytanie do posiadaczy drz 400 mianowicie, mam problem moje moto to Wersja E chciałem zamontować czujnik luzu ale jak odkręcam tą zaślepke gdzie powinienem wkręcic czujnik to widze tylką jakąs tuleje przez co to nie ma prawa działać, do tego czujnik ma 3 przewody. Ma ktoś może pomysł jak to podłączyc ?

DRZ 400 E-SM VALENTI
Sxv 450 ER6 engine swap

5,220

Papek napisał/a:

Siema pytanie do posiadaczy drz 400 mianowicie, mam problem moje moto to Wersja E chciałem zamontować czujnik luzu ale jak odkręcam tą zaślepke gdzie powinienem wkręcic czujnik to widze tylką jakąs tuleje przez co to nie ma prawa działać, do tego czujnik ma 3 przewody. Ma ktoś może pomysł jak to podłączyc ?

Tempomat se jeszcze zaloz o highway pegi :D

DRZ 400 Y
Husaberg F(E)S 570