691

Odp: gumowanie na tylnym kole

Moj sposób na ogarniecie pionu w 2t był taki. Siadasz na sam koniec tylnej kanapy ( tak aby nogami stac na ziemi ) Potem mocno trzymając kierownice i dodając gazu podnies moto w pion a nastepnie postaw jedna noge na podnóżku i przjedz sie kawalek. Ogarniesz sobie jak to ma wszystko wyglądać i bedziesz mniej wiecej wiedzial gdzie jest punkt równowagi. Jak to ogarniesz i na 1 bedziesz mogl tak podjechac pare metrów to wtedy na dwójce z gazu.. Na wszystko przychodzi czas kwestia przywyczajenia. Mi to pomogło... Wiem że troche odgrzany kotlet ale na pewno komus sie przyda.

WR 125 98'> KX 250 08' > KTM 640 SUPERMOTO '03  -> YZ 125 03'-> CR 125 '07 > R6 RJ11 07' > EXC 450 08' > GSX-R 600 K8 > SMC-R 690 2012

Powrót do SM
Bo życie jest po to by latać na moto.

692

jak strzelać z klamy na 2 i 3 biegu w 125 2t :p bo nie wychodzi mi to a jak z gazu na 2 czy 3 biegu wchodzę to odrazu w rezo jestem wiec nie idzie ujechać  za daleko bo odrazu bieg się kończy po 2 odkręceniach manety :)

Motoryna->Skuter4t(CHINAPOWER)->DerbiSenda50(SM)->YamahaTzr50(stunt)->(OBECNIE)HondaCr12504r.

693

GutekSM napisał/a:

Moj sposób na ogarniecie pionu w 2t był taki. Siadasz na sam koniec tylnej kanapy ( tak aby nogami stac na ziemi ) Potem mocno trzymając kierownice i dodając gazu podnies moto w pion a nastepnie postaw jedna noge na podnóżku i przjedz sie kawalek. Ogarniesz sobie jak to ma wszystko wyglądać i bedziesz mniej wiecej wiedzial gdzie jest punkt równowagi. Jak to ogarniesz i na 1 bedziesz mogl tak podjechac pare metrów to wtedy na dwójce z gazu.. Na wszystko przychodzi czas kwestia przywyczajenia. Mi to pomogło... Wiem że troche odgrzany kotlet ale na pewno komus sie przyda.

[url]http://youtu.be/wEC8dw06WuY[/url]

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

694

Coraz lepiej idzie gumowanie, ale najczęstsze ograniczenie to uciekający motocykl na boki. Ile pompujecie w tylną gumę żeby "skręcać" na gumie?

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

695

Im wyżej i płynniej z gazem tym lepiej się skręca. Ciśnienie - ja śmigam raz 1.9 raz 1.8.

696 Ostatnio edytowany przez pawelosek142 (2016-03-23 18:47:38)

Gumuje na smcr 690 2012r ,power wheelie jakos wychodzi,ale bez hebla nie robota,i od jutra postanawiam rozpoczac nauke z tylnym hamulcem ;)

stawiac z 2 biegu i walic z klamy?  jakies cenne wskazowki? :D pierwsze co to oczywiscie stawianie jak najwyzej i naciskanie hebla by weszlo mi to w nawyk. moto dosc mocne,wiec dlatego mysle o stawianiu z 2,a nie z jedynki ;D

ktm exc 200 99r-ktm exc  400 02r-ktm exc 250 2t 2010r-yamaha yzf 180 2010r-yamaha r6 2007r-ktm  smcr 690 2012r

697

Smc z 2jki ci na gumę nie idzie? Ten model co masz szedł mi seryjny z 4 z samego gazu jak dobrze w obroty sie trafi

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

698

Paweł tak jak mówi Koso, ja tym SMCrem też latałem bez wiekszego wysiłku z 4rki, wieksze obroty, szarpiesz i idzie na gume jak zły

699

Paweł a co chcesz osiągnąć?
Chcesz wyrobić sobie nawyk wciskania hebla dla asekuracji czy chcesz nauczyć się wolnej gumy?

Najlepiej zacznij od tego by poprostu w trakcie gumowania wciskać hebel.
Wszystko jedno na którym biegu i z jaką prędkością. Wyczujesz w ten sposób na ile mocno trzeba go dusić żeby "zgasić" moto z powrotem na dwa koła.
Jak już będziesz czuł się komfortowo z nogą na hamulcu zacznij dusić delikatnie hebel gumując np. na dwóji ale nie odpuszczając gazu. Nie spiesz się. Jednemu przyjdzie to szybciej a innemu wolniej ale zobaczysz, że w końcu moto zacznie zwalniać...
Zabawę na jedynce zostaw sobie na etap gdy już bedziesz w stanie zwolnić moto hamulcem i będziesz chciał jeździć naprawde wolno. Potem trening, trening i jeszcze raz trening aż zaczniesz przycierać błotnikiem...

Aha - klama podstawą gumowania. Wszystko jedno czy szybko czy wolno, siedząc czy stojąc... To powinien być punkt wyjścia i podstawowa technika.

SPIDI

Subiektywnie o motoryzacji z charakterem
Facebook.com/SpidiFreestyle

700

Nie napisałem, że nie idzie,idzie mi z gazu z 4.Chodzilo mi czy go stawiać z klamki z 2 biegu.Dzięki chłopaki za odpowiedz,szczególnie SPIDI wszystko juz jasne ! Nic tylko zaczynać treningi od jutra :D

ktm exc 200 99r-ktm exc  400 02r-ktm exc 250 2t 2010r-yamaha yzf 180 2010r-yamaha r6 2007r-ktm  smcr 690 2012r

701

kabat napisał/a:

Paweł tak jak mówi Koso, ja tym SMCrem też latałem bez wiekszego wysiłku z 4rki, wieksze obroty, szarpiesz i idzie na gume jak zły

Kabat, słyszałem, że 2t Yamahy też idzie jak złe z gazu :D

www.4ride.pl
FE 501 '02 ->FS650 '04 ->Hypermotard 796 '11 ->ZXR 400 '01 ->SXS 540 '03 ->YZ 450F '04 -> SMC 660 '04 -> Hypermotard 1100 '08

702

Jest to możliwe, że na SMCR nie mogę postawić moto do pionu na dwójce z gazu? Na trójce to już w ogóle mogę pomarzyć.
Troche się nalatałem na jednym kole na sportowych motocyklach ale nigdy nie przypuszczałem, że na SMCR może to być takie trudne.

703

Nie mozliwe.

704

Dexter-pro napisał/a:

Jest to możliwe, że na SMCR nie mogę postawić moto do pionu na dwójce z gazu? Na trójce to już w ogóle mogę pomarzyć.
Troche się nalatałem na jednym kole na sportowych motocyklach ale nigdy nie przypuszczałem, że na SMCR może to być takie trudne.

Moj kumpel, specjalista od latania na gumie litrami mojego 525 tez nie mogl na gumę zabrać. Powód: próbował robić to na wysokich obrotach, dopiero jak mu powiedziałem ze tu dołem trzeba chodzić odrazu załapał:)

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

705

Dexter-pro napisał/a:

Też mam problemy z gumą na 3 z gazu na 690sm 07r. Choć na smcrze powinno byc łatwiej bo ma bak z tyłu.
W moim przypadku może to byc tez kwestia wagi bo mam 90kg.