31

Odp: Wymiana oleju ktm 625 smc

U mnie była ciasno spasowana  (tzn. nie miała dużego luzu w gnieździe; wszystko w normie) co w połączeniu z obecnością oleju powodowało że się przyklejała - trzeba było jej pomóc wyjść (delikatnie). Po wyczyszczeniu wszystkiego do sucha sama by wypadła.
Nie słyszałem jeszcze w LC4 aby gniazdo bypassa było wyrobione, ale teoretycznie jest to możliwe - n.p. jeśli silnik miał jakąś przygodę i pompa zaciągnęła sporo syfu, który mógłby spowodować zacieranie elementów (same pompy główne bardzo często są nieźle zjechane).
Jeśli chodzi o "luźno" zależy o jakim luzie mówimy - u mnie taki luz był praktycznie niewyczuwalny, czyli różnica średnic tłoczka/gniazda była mniejsza niż 0.5mm.
Moment dokręcenia śruby (właściwie zaślepki) do pracy całego układu nic nie ma - chodzi po prostu o to, aby sama się nie wykręciła, nie ciekła i nie zniszczyć gwintu. Serwisówka mówi 20 Nm.
Elementami pracującymi i mającymi znaczenie jest pompa olejowa, tłoczek, jego gniazdo (cylinder) i sprężyna.
Co do objawów: padnięcie korby albo przytarcie tłoka może sugerować że coś było nie tak z bypassem ;) (brak ciśnienia) Ew. połamanie kół zębatych pompy (są z plastiku; teoretycznie przy dużym ciśnieniu pompa mogła by stawić na tyle duży opór aby je uszkodzić), choć to raczej jest typowy objaw padającego łożyska pod koszem sprzęgła.
Starsze LC4 (stare 620) miały jeszcze inny bypass i on mógł dawać inne konkretne objawy (spalanie oleju, wydmuchiwanie uszczelek), ale tego przypadku to nie dotyczy (daję znać, żeby ich nie mylić).

pzdr, Adam

lc4.pl - nowa strona pomarańczy
Najczęstszą przyczyną problemów z LC4 jest właściciel...

32

o taka odp mi chodziło.

dzięki Adam

KTM 625 SMC

33

dla dokończenia tematu zaworu by-pass tutaj wszystko pięknie opisane
[url]http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=628511&page=5[/url]

KTM 625 SMC

34

Wybaczcie że odkopuję stary temat, ale mam problem z tym zaworkiem bypass w moim LC4. Chodzi o to że za nic nie mogę go wyjąć. Próbowałem wszystkim czym sie da. Na moje oko wygląda jakby był zatarty. Nie wiem już co robić. Silnik ledwo co dotarty po remoncie. Będę wdzięczny za wszelkie porady na ten temat.

35

Hej,
podstaw miskę pod moto i spr. zakręcić rozrusznikiem - ciśnienie oleju powinno go wypchnąć. Jeśli tak się nie stanie to faktycznie jest problem.
Swoją drogą - jesteś pewien, że tłoczek siedzi tunelu ? Bo słyszałem o przypadkach, gdy go nie było...

pzdr, Adam

sylwu napisał/a:

Wybaczcie że odkopuję stary temat, ale mam problem z tym zaworkiem bypass w moim LC4. Chodzi o to że za nic nie mogę go wyjąć. Próbowałem wszystkim czym sie da. Na moje oko wygląda jakby był zatarty. Nie wiem już co robić. Silnik ledwo co dotarty po remoncie. Będę wdzięczny za wszelkie porady na ten temat.

36 Ostatnio edytowany przez sylwu (2014-09-17 11:08:47)

Wczoraj specjalnie zalałem układ świeżym olejem, bo miałem zlany. Rozrusznika nie mam więc próbowałem kopać, nawet odpaliłem motor ale zaworek się nie ruszył.
Jestem pewny że tam jest. Kładłem motor na bok by lepiej widzieć. Stoi on w górnej pozycji, tak mi się wydaje, dolny kanał jest otwarty, leci z niego olej.

37

Ten cycek co musisz wyciągnąć jest pusty w środku?
Ja bym spróbował kompresorem, magnesem na giętkim ramieniu, może kołkiem rozpowym

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

38

tak jest pusty w środku, próbowałęm już kołkiem, magnesami i nic. naprawdę nie wiem czemu tak trzyma. też myślałem nad kompresorem, tylko nie wiem gdzie bym go musiał wpuścić? w otwór z filtra oleju?

39

Jeżeli byś miał silnik rozpołowiony to bym grzał karter.
Karety są alu a tłoczek stal wiec po nagrzaniu powinien wypaść samoistnie.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

40

Udało się wyciągnąć tego skurczybyka. Wystrugałem odpowiedni wałek drewniany (ołówek był za mały), nabiłem i za którymś razem wyszedł :) Po wyciągnięciu w otworze zauważyłem troszkę opiłków, pewnie dlatego tak trzymało.
Dzięki wszystkim za porady.

41

Oj, niedobrze. Sugeruję natychmiastową inspekcję pomp oleju (zwłaszcza dolnej; trzeba ściągnąć sprzęgło), bo może być (i raczej będzie) nieciekawie.
Tłoczek jeśli ma ślady zużycia to nowy, sprawdź czy jego tunel w karterze nie ma rys - to wszystko może się odbić na ciśnieniu oleju w magistrali olejowej.

pzdr, Adam