1

Temat: Wymiana oleju ktm 625 smc

Witam moze troche glupie pytanie ale chcialem zapytac jak wymienic prawidlowo olej w moim KTM 625smc. Spuscilem olej odkrecajac srubke na imbusa pod silnikiem i zlalem prawie caly olej, oczywiscie teraz musze wymienic filtr oleju i wlac olej wlewem od gory.Chcialem jeszcze zapytac czy oddzielnie trzeba wymienic olej w skrzyni biegow, jesli tak to jak i jaki olej? Wiem ze to glupie pytanie nie jestem mechanikiem ale mysle ze moge zrobic to sam:) za wszystkie odpowiedzi BARDZO DZIEKUJE i pozdrawiam

2

Odp: Wymiana oleju ktm 625 smc

W Lc4 jest chyba jeden obieg wiec , skrzynia jest smarowana tym samym olejem .
Mam serwisówke od Lc4 z 2003 tylko wersji enduro , ale silniki chyba są takie same .

motoslide.com

3 Ostatnio edytowany przez SebaKAT (2011-01-30 21:33:32)

Nie wiem jak w 625 ale w 640 jest jeden obieg i tak jak Bartek pisze skrzynia smarowana jest tym samym olejem a różnią się chyba tylko brakiem rozrusznika i w wersji od 2003 głowicą. No i nie wiem czy 625 ma w ramie olej, jeśli tak to czynności przy jego wymianie nie są już standardowe. Trzeba pamiętać o odpowietrzeniu i sprawdzeniu zaworu bypass czy się nie przyciera

SUPERMOTO - ma być głośno, niewygodnie i harcorowo !!!

4

W tej serwisówce już jest szary silnik high flow tylko , tak jak mówiłem nie wersja smc , a sxc (enduro ) .

krolikktm serwisówke moge wysłać na meila .

motoslide.com

5

Ja mam wersje z głowica high flow. Mam serwisowke po agielsku ale nie rozkminiam do konca o co kaman:D mam nadzieje ze nie trzeba wymieniac oleju w skrzyni:P

6

Jest tylko jeden olej w silniku wiec wystarczy :D
Zajrzyj tez sobie do filtra powietrza .

motoslide.com

7

:) Dziekuje. Jeszcze jedno glupie pytanko:) gdzie jest filtr:D wiem ze jestem tepy ale ucze sie hehe

8

krolikktm napisał/a:

:) Dziekuje. Jeszcze jedno glupie pytanko:) gdzie jest filtr:D wiem ze jestem tepy ale ucze sie hehe

Pod siedzeniem :P

9 Ostatnio edytowany przez Barteksm (2011-01-30 21:57:00)

Jesli chodzi Ci o filtr powietrza to pod siedzeniem , ja nie wiem jak dokłądnie jest może SebaKat u siebie wymieniał olej bo tam sa jakieś dwa filtry oleju chyba, jeden własciwy i drugi taki mini :P aa i nie zapomnij smarować wszystkich uszczelek orignów olejem , żebyś na sucho nie skecał .

motoslide.com

10 Ostatnio edytowany przez SebaKAT (2011-01-30 22:18:40)

Filtry oleju są dwa. Pierwszy jest z przodu silnika schowany za takim plastikiem przykręcanym trzema śrubkami, wyglądem niczym nie różni się od filtra oleju znajdującego się w aucie. A drugi to tylko wkład filtra znajdujący się pod dekielkiem obok hebla nożnego czyli od strony zębatki
To też powinno Ci pomóc, a opcja szukaj nie boli i uwierz mi że na temat lc4 jest tyle napisane że więcej już naprawdę nie trzeba
[url]http://forum.supermoto.pl/topic14603-zmiana-oleju-w-lc4.html[/url]

11

I dlatego zakup KTMa to ryzykowna zabawa, bo qrcze ludzie oleju w nim nie potrafią zmienić a manuala "nie rozkminiają".

Tam nie ma żadnego oleju w skrzyni biegów. To jest jeden i ten sam olej, który smaruje silnik i też go trzeba spuścić (2 śruby na dole silnika), warto od razu sprawdzić zaworek bypass (3cia śruba - ampulowa) i zmierzyć długość jego sprężynki (jak już "rozkminisz" manuala to tam będzie podana wartość). Z ramy też trzeba spuścić olej śrubą spustową (od przodu belki ramy, albo pod filtrem oleju od 2003). Trzeba zmienić oba filtry (HF155 i HF156), a na koniec odpowietrzyć układ olejowy w ramie - zalać olej do ramy przez śrubkę po prawej stronie przed chłodnicami, zostawić śrubkę odkręconą, odpalić moto (niech chodzi na jałowych) i gdy olej zacznie lecieć tym otworem to zakręcić.
Wiem, że to jest trochę bardziej skomplikowane od obsługi młockarni, ale tamta w przeciwieństwie do kata nie wybucha jak się coś spieprzy.

lc4.pl - nowa strona pomarańczy
Najczęstszą przyczyną problemów z LC4 jest właściciel...

12

[url]http://www.aufbassen.de/ws/moped/oelwechsel/oelwechsel.html[/url]
Wersja obrazkowa do opisu Adama.

Wibrator LC4 ;]

13

Dzieki kolego napewno sie przyda:) a jak odkrecilem ta srubke imbusowa i wylecial olej to stalo sie cos:P?

14

dobrze ze wyleciał! teraz  wkrec ja spowrotem  wkrec filt wlej tam  od gory ramy olej (nie pamietam juz ile) potem  do silnika oliwa ... przykres palcami werzyk  do ramy odpal dziada jak zacznie wyciskac olej dokrec wezyk i po sprawie :)

suzuki ts50-->yamaha xt125x-->ktm lc4 SM HF-->ktm exc530sm-->ktm 450 smr :D

KTM the best fuck the rest

15 Ostatnio edytowany przez krolikktm (2011-02-01 16:40:22)

Witam teraz to mam wiekszy problem w oleju ktory spuscilem do sloika znalazlem sprezynke i jakby podkladke:( co to moze byc?