121

Odp: Sezon 2017

Jak dla mnie klasa amator jest właśnie "wolniejszym PP" czyli przedsionkiem wyższych klas. Street czyli "Amator bez terenu" to już jak dla mnie nie jest taki przedsionek do PP.

Street dla cięższych moto? A to ciężkie moto w terenie nie jeżdżą? Ja chociażby jestem przykładem że się da, i to nawet nie wolniej niż typowo torowym sprzętem tym bardziej na poziomie latania w Amatorach czy końca PP (jeszcze nigdy ostatni na moim padle nie dojechałem :P )

Sam zachęciłem 2 nowych kolegów do klasy Amator na 2017 ale obaj chcą właśnie latać z terenem ale na wstępie wolniej niż PP. Czy będą na STREET chętni - nie wiem ale obawiam się że nie.

DR 650SE/SM - na torowej emeryturze,
RMZ 450 SMR - może będzie  szybsza ; -)

122 Ostatnio edytowany przez snieg (2016-11-25 18:31:23)

maniek-rr312 napisał/a:

Klasa street ma przynieść nowych ludzi, którzy boją się terenu lub po prostu mają cięższe motocykle. Ma to spowodować zasilenie konta organizatorów żeby zachęcić ich do organizacji zawodów.(...)

Przyniesie nowych ludzi, kompletnie nie związanych z SM, a wykurzy "starych", którym naprawdę zależy.

Argument typu: klasa dla ciężkich moto, to żaden argument. Wystarczy spojrzeć wyżej, to co CHAW napisał, zresztą... Domin latał na 625 i całkiem nieźle sobie radził, ba - nawet raz stanął na pudle.

Osobiście dość późno zacząłem sezon, bo zaliczyłem tylko Koszalin oraz Bydgoszcz, ale z Lukasem mieliśmy plan w 2017 zaliczyc wszystkie rundy, podszkolić się i w sezonie 2018 spróbować swoich sił w PP. Dodatkowo, na Warszawskich treningach, kilka innych osób też wyrażało chęci wystartowania w sezonie 2017.

Będzie wyglądało to tak.. że po wprowadzeniu street, zawodnicy z MP/PP będą mieli dalej swoje zawody i będą zadowoleni, kosztem słabszych (no bo przecież ich zdanie się nie liczy wcale). Klasa street przyciągnie może losowe osoby, niezwiązane zupełnie z SM, a Ci którzy chcieli się rozwijać, odejdą z kwitkiem. Może i będzie z tego więcej kasy... ale to właśnie takie zmiany psują tą dyscypline..

#dobrazmiana

#21, śnieg

123

maniek-rr312 napisał/a:

Słuchajcie tu tak jak ktoś napisał chodzi o pieniądze i nie kryjmy się z tym.

To czemu zmniejszać wpisowe w MP nawet za płatność z góry to jawna strata ;)

Chciałbym zauważyć że przejścia były zarówno z klasy AMATOR do PP jak i odwrotnie - czytaj klasa jest potrzebna bo działa w obie strony nie przepełnia jednej i nie tworzy sytuacji niebezpiecznych, faktycznie powinna być zgoda na starty Juniorów bo z nich najczęściej rosną mistrzowie.

Street - super ale jako osobna klasa, a życie sezon 2017 zweryfikuje która zostanie, naturalną selekcją :)

100% koncentracji = 100% satysfakcji - moje małe enduroooo - #997 rejsing
O nas http://www.youtube.com/watch?v=z5LUptOcE_o&feature=youtu.be
Part 1  http://www.youtube.com/watch?v=l-6jEjyYJpg
Part 2  http://www.youtube.com/watch?v=PWdubyCHfnQ

124 Ostatnio edytowany przez zural_Jedrzej (2016-11-25 19:49:52)

Widzę , że sytuacja zrobiła się napięta więc trzeba trochę rozluźnić , mam takie propozycję ;
1. Street i amator jada razem ,amator leci z terenem  street omija teren i podłączą się na asfalcie ,
2. Dwa wyścigi jeden z terenem i jeden bez :)
???

125

I przy spotkaniu pierwszeństwo ma ten o mocniejszych nerwach XD
Woooo ale byłoby wesoło XD

Pozdrawiam,
Piotrek

126

snieg napisał/a:
maniek-rr312 napisał/a:

Klasa street ma przynieść nowych ludzi, którzy boją się terenu lub po prostu mają cięższe motocykle. Ma to spowodować zasilenie konta organizatorów żeby zachęcić ich do organizacji zawodów.(...)

Przyniesie nowych ludzi, kompletnie nie związanych z SM, a wykurzy "starych", którym naprawdę zależy.

Argument typu: klasa dla ciężkich moto, to żaden argument. Wystarczy spojrzeć wyżej, to co CHAW napisał, zresztą... Domin latał na 625 i całkiem nieźle sobie radził, ba - nawet raz stanął na pudle.

Osobiście dość późno zacząłem sezon, bo zaliczyłem tylko Koszalin oraz Bydgoszcz, ale z Lukasem mieliśmy plan w 2017 zaliczyc wszystkie rundy, podszkolić się i w sezonie 2018 spróbować swoich sił w PP. Dodatkowo, na Warszawskich treningach, kilka innych osób też wyrażało chęci wystartowania w sezonie 2017.

Będzie wyglądało to tak.. że po wprowadzeniu street, zawodnicy z MP/PP będą mieli dalej swoje zawody i będą zadowoleni, kosztem słabszych (no bo przecież ich zdanie się nie liczy wcale). Klasa street przyciągnie może losowe osoby, niezwiązane zupełnie z SM, a Ci którzy chcieli się rozwijać, odejdą z kwitkiem. Może i będzie z tego więcej kasy... ale to właśnie takie zmiany psują tą dyscypline..

#dobrazmiana

Stary takich deklaracji było mnustwo. Jak planowalismy zrobic klase Amator zgłosiło się prawie 40 osób, a na pierwszej rundzie pojawiły się chyba 3 osoby

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

127

Takie stare powiedzenie jest "zamienił stryjek siekierkę na kijek" zamienicie klasę amator na street, która jest wielka niewiadomą jeżeli chodzi o frekwencje. Przyjadą goście na typowych streetach i co? Co to ma wspólnego z supermoto, jak zareagują na naniesiony piach czy błoto na asfalt? Drugi rok z rzędu próbujecie wepchnąć na siłę klasę street. Osobiście nie mam nic wspólnego z torem, ale rękoma i nogami będę bronił chłopaków, a gdzieś mam ludzi, którzy przyjadą albo nie przyjadą na klasę street.

motoslide.com

128

A czy dużym problemem było by zorganizowanie jednej rundy street dla sprawdzenia zainteresowania? uda się to będa kolejne, będzie słabo to reszta sezonu bez. Dało by się tak ?
Czy Pity też będa w 2017 ?

SMR 570 '01 ---> YZF 450 '07

129

jak tak dalej pójdzie to zrobimy jeszcze klasę OFF na slickach i zawody będziemy kończyć o 20:00 :D

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

130

jakby amator miał 1 wyścig i street 1 to jeszcze szło by skończyć normalnie ... chyba że pitów nie będzie to wtedy lux ;)

SMR 570 '01 ---> YZF 450 '07

131

no przecież Maniek mówi, że Street ma mieć dwa wyścigi.

No chyba, żeby w ramach pilotażu zrobić klasę amator - jeden wyścig z terenem, drugi bez -  jest to jakiś kompromis, ale pewnie nie przejdzie.

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

132

zural_Jedrzej napisał/a:

Widzę , że sytuacja zrobiła się napięta więc trzeba trochę rozluźnić , mam takie propozycję ;
1. Street i amator jada razem ,amator leci z terenem  street omija teren i podłączą się na asfalcie ,
2. Dwa wyścigi jeden z terenem i jeden bez :)
???

1. A kto będzie miał pierwszeństwo przy wyjeździe z terenu na asfalt?
W koszalinie na treningach widziałem, że zawodnicy na pit'ach nie zwracali uwagi na wyjazd z terenu i zdarzały się bliskie spotkania. ;)

2. A może pitom zabierzcie jeden wyścig i zrobcie z tego street? ;)

Albo.. nie lepiej zrobić po prostu zrobić dodatkową klasę?

Skoro juz wprost mówicie, że chodzi o kasę i skoro twierdzicie, że będzie zainteresowanie taką klasą...
... więc będzie dodatkowa klasa, "nowi" ludzie.

Starzy będą sobie jeździć w amatorach, Nowi w streecie i jest kasa z nowych ludzi. Wilk syty, owca cała.

Pozdrawiam,

#21, śnieg

133

SM bez terenu to nie SM - tak mówili czołowi zawodnicy MP. i nawet co niektórzy zbojkotowali zawody w Kisielinie bo nie było terenu.
a teraz wszyscy są za Supermoto bez Ziemi. co się dzieje !!!
PZM chce tylko zyski liczyć ale żeby tak było trzeba zainwestować najpierw. Tak jest wszędzie. Trzeba popracować nad jakością terenów, nad relacjami z organizatorami, nad relacjami z zawodnikami( tymi którzy traktują to poważnie) jak i tymi którzy jeżdżą dla zabawy. Tak naprawdę czy ja przyjadę na zawody czy nie nikogo to nie interesuje ważne są moje 3 stówy.

134

Może zamiast likwidować klasy i wprowadzać nowe zacząć jakoś promować sport? W Poznaniu jechały mistrzostwa świata i europy a kibicami byli jedynie ci, którzy przyjechali startować. Rozeszła by się wiadomość, że istnieje coś takiego jak supermoto i są nawet wyścigi w Polsce.

135

A na którym torze mogę potrenować poza zawodami  asfalt z terenem?
Jestem za klasą street!