31

Odp: Alternatywa dla SMC/SMC-Ra

Spidi napisał/a:

Wolę zdecydowanie coś co już fabrykę opuściło jako SM

FS570 i nie chce tutaj pucować się bo mam taki, tylko jak fabryczne supermoto z rozsądnym serwisem to nic lepszego do głowy mi nie przychodzi.

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

32

Może to ? [url]http://otomoto.pl/oferta/ktm-smc-660-cm3-sm-supermoto-ID6yi8W5.html[/url]

33

Spidi - obadaj temat kolegi dibo - sprzedaje SXVkę po przeglądzie po 2008r. w cenie CRFy z 2004r. :P

Dopracujesz sobie i będzie cacy.

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

34

Kurczak - FSa nie ma chyba w tej chwili ani jednego na sprzedaż. Chyba więc ciężki temat a szkoda...

Ten SMC wygląda nieźle ale jeśli padłoby na ten kierunek to wolałbym coś świerzszego na wtrysku.

Levis - widziałem! :) Jestem w tej chwili za granicą ale wracam jutro więc w weekend odezwę się do niego... Może się dogadamy.

SPIDI

Subiektywnie o motoryzacji z charakterem
Facebook.com/SpidiFreestyle

35

Jak na ulice to chyba lepiej 550.

36

Fakt, 550 pewnie byłaby lepszą opcją ale przepaści wielkiej chyba między nimi nie ma...

SPIDI

37

jest przepaść, 550 zachowuje się jak singiel, tylko ma dużą moc. 450 z dobrą mapą, nie odstaje wrażeniami od CRFy, YZ, RMZ itd

za to 450 są mniej podatne na awarie.

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

38

Przespałem się trochę ze sprawą i chyba jednak pójdę w kierunku dużego KajTka.

Przeczytałem chyba połowę tego co w internecie zostało napisane o tych motocyklach. Apka jest zajefajnym sprzętem i mam dziwne wrażenie, że trochę demonizowanym. Jednak jest bardzo wymagająca i biorąc pod uwagę, że cierpię na wieczny deficyt czasu wolnego dłubania w dwóch(jak by nie patrzeć) wyczynach skończy się tym, że nie będzie kiedy jeździć.
Wiem, że mnóstwo ludzi prędzej czy pózniej goni swoje SMCki i przesiada się na lżejsze fury. Cóż, liczę się z tym, że i mnie to może spotkać ale mimo wszystko jak nie spróbuję sam to się nie dowiem.

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Ostatnia prośba - wie ktoś coś o godnych polecenia sztukach 690tki?
Nachętniej kupiłbym jakiegoś ładnego, pewnego SMC-Ra. SMC też wchodzi w grę o ile cena będzie rozsądnie skalkulowana - na OLX w tej chwili jest tylko jeden, chyba 2008 rok za 20k więc kogoś chyba ciut poniosło z ceną. Dziobale nie wchodzą w grę...

SPIDI

39 Ostatnio edytowany przez KaceR (2016-03-02 00:49:41)

Gość z forum o nicku "olej" chyba ma jeszcze na sprzedaż ciekawego (przynajmniej ze zdjęć) smc-r.

Tutaj masz link do aukcji z allegro [url]http://allegro.pl/ktm-smc-r-690-9000km-supermoto-smc-690-r-idealny-i5976003314.html[/url]

W którymś temacie w giełdzie pisał, że za 26k puści.

40

Spidi napisał/a:

chyba 2008 rok za 20k więc kogoś chyba ciut poniosło z ceną

Dlaczego tak sądzisz? Może wart swojej ceny? A może Cię po prostu nie stać? (taki żart!)

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

41 Ostatnio edytowany przez mallly200sx (2016-03-02 08:43:48)

Tylko w PL takie NISKIE ceny...
W DE poniżej 20tys nie występują.
A żeby mieć wybór to trzeba przygotować 30k.

[url]https://www.mobile.de/pl/kategoria/motocykl/vhc:motorbike,pgn:2,pgs:10,srt:date,sro:desc,mke:13900,mld:smc,frn:2008,frx:2010[/url]

Pozdrawiam,
Piotrek

42

Wiesz, jeśli nowszy model z roczników 12-13roku spokojnie można trafić za 25-27 to ja nie bardzo widzę sens pchania sie w 4-5 lat starszy sprzęt kosztujący raptem kilka tysi mniej. Zdecydowanie wolę dołożyć do nowszego, (moim zdaniem bez porównania ładniejszego), z mniejszym przelotem. Tym bardziej, że nie widać żeby to była jakaś szczególnie mocno zadbana czy doinwestowana sztuka co teoretycznie uzasadniłoby wysoką cenę.
Ja się nie gniewam... Gadamy sobie przecież. Nie stać mnie na nieprzymaślane zakupy a ot co! ;)

SPIDI

43

Z tym ładniejszym, to chwyt marketingowy bo różnica tylko w kolorach i kształcie osłon chłodnicy (pewnie pasują P&P zamiennie). technicznie sprawa się komplikuje, bo te nowsze roczniki nie tolerują akcesoryjnych wydechów i w ogóle są bardziej skomplikowane przede wszystkim elektronicznie. Masz rację z mniejszym przebiegiem, ale moim zdaniem lepiej kupić zadbaną maszynkę pozostającą przez dłuższy czas w jednych rękach, niż "prawie nówkę" od handlarzyny lub jednosezonowego miłośnika SM gdzie przebieg nie jest łatwy do sprawdzenia.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

44

Tak jak mówi gerwi, czasem lepiej dorwać sztukę starszą nawet te 4 lata ale doinwestowana, która latała w jednych rekach już jakiś czas niz pasciwo od Mirka handlarza. Co do przebiegu, młodszy rocznik nie zawsze oznacza mniejszy przebieg. Poszukaj na aukcjach zagranicznych, roczne czy dwuletnie mają tam przebiegi 8 - 15tys (moj według książki w rok przelatal 12tys) potem trafiają do PL jako kilkuletnie i dziwnie maja przebiegi 7 do 19 ;) jak cos ma pod 30k to już jest zle. Czasem lepiej miec pewne 50k serwisowane fachowo niz szrot na kółkach.
Swoją drogą nie myślałeś o BMW g650 sm? Calkiem ładnie sie to prezentuje, tylko malp tego jest.

CRF 450 < exc 125 < sx 125 < sm690 <3

45

BMW odpada.

Gierwi - wiesz jak to jest... Ja trochę jak sroka - niby to tylko kolorki ale za to jakie!? :P
Wygląda w nich naprawdę odjazdowo. ;)
Różnice niby nie są wielkie ale trochę tego jest. Większa pojemność, piękne anodowane i bezdętkowe koła, antyhop, trochę inne plastiki i jeszcze pare innych drobiazgów.

We wszystkim o czym piszecie macie 100% racji. Ja nie mam absolutnie problemu z rocznikiem jako taki. Podobnie jak z ceną. Uważam jednak, że cena powinna być poprostu uczciwa. Nie szukam okazji. Wy piszecie o perełka, które owszem zdarzają się ale nie są normą. Do tego białego z Olx juz dzwonilem, jestem nawet umówiony na oględziny ale pare motocykli w życiu juz miałem i po tym co juz sie dowiedziałem szału sie nie spodziewam...

Jesli nie jest łatwo znaleźć 3-4ro latka godnego uwagi to 8mio latka będzie jeszcze trudniej. Dalej to juz czysta statystyka. Kilka dodatkowych lat to potencjalnie kilku właścicieli wiecej, kilka "przygód" extra, ogromna szansa na większy przebieg, zużycie, zaniedbania itp.
Dlatego nie skreślam SMC. Był na forum ostatnio SMC za 16500 i to była wg. mnie naprawdę dobra oferta. Zreszta zniknął po kilku dniach... Póki co moim faworytem jest sprzęt Oleja ale jeszcze go nie oglądałem. Jestem otwarty na oferty. :)

SPIDI