16

Odp: Alternatywa dla SMC/SMC-Ra

Co do zacierania, to owszem, zdarzały się przypadki, nawet tutaj na forum, gdzieś czytałem. Ale jak ktoś wsadza uszczelniacz odwrotnie, niż jest w manualu i olej zamiast smarować wał, smaruje stator, to nie ma co się dziwić, że silnik się zaciera...

tak na zachętę :-) żebyś SXV jeszcze nie skreślał :P dodam, że to 450...

[url]https://www.youtube.com/watch?v=tuYNsbnVAA8[/url]

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

17

SXV absolutnie nie skreślam. Tak jak wspomniałem, poszperałem dość mocno o niej i wygląda na to, że nie taki diabeł straszny. Tyle, że pod pewnymi warunkami - albo jest to 2008 w górę czyli poprawiony silnik albo rozbiórka i poprawienie fabryki. Drugi kłopot, że zawsze pewną zagadką pozostaje co z nią robili poprzednicy. Czy wogóle cokolwiek robili...

Dzwoniłem nawet do tego gościa z Ustronia dzisiaj. Niestey ciężka gadka i wiele się nie dowiedziałem. Jutro akurat lecę na kilka dni za granicę ale jak wrócę to może się tam bujnę żeby obejrzeć i obadać czy wogóle warto się nią interesować.
Tak czy siak próbuję rozeznać się w sytuacji i rozwżyć wszystkie inne opcje.

SPIDI

Subiektywnie o motoryzacji z charakterem
Facebook.com/SpidiFreestyle

18

niech ludzie mówią co chcą tez czasem mówie ze aprila to zacierak. ale takiego głosu i odejscia jak apka 550  niema chyba żadne sm,

ktm 640 06r

kiedys exc 2x525  2x450 lc4 640 xt600

19

hm mój smr nie był wystawiony nigdzie:) to model husqvarna sm570r smr570,  różnie piszą

Husqa smr 570

20

Polecam SMR 511, na dynojet robi robotę, i jest bez awaryjne.

HUSQVARNA TE 449 2013
BMW E65 2005

21

A jak wygląda poręczność SMC? Jeździłem na lc4 i miałem 660 i byłem szczerze rozczarowany bo wydawało mi się, że motocykl nie chce skręcać i jest długi jak lokomotywa. Słyszałem, że SMC to takie mocniejsze DRZ. Ile w tym prawdy?

Aha, uprzedzając stwierdzenie, że to nie motocykl a kierowca. Tak, nie umiem jeździć ale na DRZ nieumiało mi się znacznie przyjemniej :)

22

ecetera napisał/a:

byłem szczerze rozczarowany bo wydawało mi się, że motocykl nie chce skręcać i jest długi jak lokomotywa.

Miałem takie samo wrażenie jeżdżąc na dwóch SMC, jednym po drogach, a drugim na torze.

https://www.bikepics.com/members/81

23

delta napisał/a:
ecetera napisał/a:

byłem szczerze rozczarowany bo wydawało mi się, że motocykl nie chce skręcać i jest długi jak lokomotywa.

Miałem takie samo wrażenie jeżdżąc na dwóch SMC, jednym po drogach, a drugim na torze.

Za chwile wpadnie tu Gierwi i Ci powie! Mimo, że przesiadł się jednak na coś lżejszego ;)

Pozdrawiam,
Piotrek

24

Przecież na asfalcie SMC czy SXV nie są mocno ociężałe, no chyba, że na ciasnych winklach jak np na torze w Toruniu. Na takim radomiu nie ma to znaczenia wg mnie. Dużo większe ma w terenie, gdzie pomiędzy moją 125 2T i Apką jest przepaść.

myjka ultradźwiękowa
Aprilia SXV 450

25 Ostatnio edytowany przez delta (2016-02-23 10:18:36)

mallly200sx napisał/a:
delta napisał/a:
ecetera napisał/a:

Za chwile wpadnie tu Gierwi i Ci powie! Mimo, że przesiadł się jednak na coś lżejszego ;)

Wiem, wiem, co ja poradzę, takie miałem odczucia:P

Ale po cichu liczę na mniejszy opierdol ze względu na exc:D

https://www.bikepics.com/members/81

26

Obstawiam że masz pewnie FE450, więc zostaw to do błotnych kąpieli i kup sobie exc 500, świeży, rozsądny serwis. Kupisz 3 latka, zrobisz porządnie pod supermoto i będzie Pan zadowolony. Jak za mało jebnięcia to Berga 570, serwis tak samo jak 500, czyli do przeżycia, a mocy nie zabraknie.

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

27

mallly200sx napisał/a:

Zrobię Tobie świństwo i nie skomentuję ;-)

Albo dobra. Powiem coś. Można SMC trochę poprawić przez dobór opon i wpuszczenie lag w półki. U mnie mocno się zwrotność poprawiła po założeniu supermotowych opon zamiast szosowych Pirelli czy coś tam. Lagi o 10 mm w górę i nie było zwrotniejszego motocykla w jego kategorii wagowej ;-).
A propos zmiany na EXC, to jeszcze nie testowałem na małych kołach ale zmiana była podyktowana raczej troską o stan SMC związaną z zamiarem jeżdżenia więcej na tor niż po ulicy, i związanymi z tym ew. szlifami. Poza tym naprawdę mało jeżdżę i serwis SMC vs. EXC przestał mieć kluczowe znaczenie.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

28

Tak mam w tej chwili FE 450 - tak jak piszesz wolałbym zamiast kombinować z przekładami mieć drugie moto do odmiennych zastosowań... Stąd cały chytry i przebiegły plan.

Kupowanie EXC i przerabianie mija się w moim przypadku z celem. Wolę zdecydowanie coś co już fabrykę opuściło jako SM. Ma sprawdzać się w mieście i okazjonalnie na torze. Dlatego nie musi to być klasyczny wyczyn ale tez długie interwału serwisowe absolutnie nie są priorytetem. Liczyłem po cichu, że jest coś pomiędzy SXV a SMC-Rem ale wyglada na to, że nie koniecznie. :/

SPIDI

Subiektywnie o motoryzacji z charakterem
Facebook.com/SpidiFreestyle

29

Proponuję Ci, abyś przejechał się na jednym i drugim - wtedy podjęcie decyzji będzie dużo łatwiejsze :)

Z Aprilią trzeba się zaprzyjaźnić, poznać każdy jej szczegół i dbać jak o Żonę, a ta da Ci mega frajdę i bonusowy cylinder w SM :P

SMCR'a porównałbym do kochanki - wsiadasz jedziesz i zapominasz o pierdołach :P

myjka ultradźwiękowa
Aprilia SXV 450

30

Ja zastanowiłbym sie nad nowymi SM610 Husqi  - koszt zakupu to śmiało 10-13k , serwis pomiędzy DRZ , a wyczynem , nawet jak piec coś będzie jęczał to nadal zostaje Tobie różnica cen między SMC za 25tyś, a kupionym SM610 za np.12k... mówimy o nowych 3-5letnich SM610

Hardcore - it's more than music...