1

Temat: Rejestracja motocykla po roku od kupna

Witam, tak jak w temacie, moto kupiłem praktycznie rok tematu, jednak nie miałem juz kasy na zarejestrowanie (jestem jeszcze nie pracujący).

I zastanawiam się teraz czy jeśli przyjdę do WK z taką umową, gdzie data jej zawarcia jest prawie rok temu to nie poniosę z tego tytułu jakichś konsekwencji.

Słyszałem, również że ludzie w takich przypadkach po prostu przepisują umowy, no ale nie wiem co o tym sądzić.

Dodam, że moto nie było jeszcze rejestrowane w kraju, jest bez żadnych opłat itp.

Husqvarna TE/SM 610i.e

2

Odp: Rejestracja motocykla po roku od kupna

Też jestem nie pracujący, ale jak się kupuje moto to trzeba mieć też na rejestracje i jego utrzymanie.

Moim zdaniem przepisanie umowy z nową datą i gitesik.

3

Nie ma za to zadnych sankcji.
Ew. za nieoplacenie pcc3 - "czynny zal" i po sprawie.

WR 450 F
GSXR 1100

4

Nic nie musisz rzepisywać, jedyne co musisz po zakupie moto to do 2 tygodni opłacić umowe w urzędzie skarbowym, a jako takiego obowiązku rejestracji nie ma, nie raz sprzedawałem auto bądź moto na tablicach rejestracyjnych właściciela od którego ja kupiłem sprzęta.

EXC 525 : XTZ 660 : TXT 250

5

A no właśnie, tylko że ja żadnych opłat jeszcze nie zrobiłem, więc będzie problem z urzędem skarbowym ?

Husqvarna TE/SM 610i.e

6

Dokladnie jak wyzej. Jest na zgłoszenie ileś tam czasu od kupna, ale sam osobiscie w wk sie pytalem i za to sankcji zadnych nie ma, wiec zadnego przepisywania umowy. Umowe tylko trzeba ze soba wozic poki nie jest na Ciebie.

Zabro napisał/a:

ale jak się kupuje moto to trzeba mieć też na rejestracje i jego utrzymanie

Bez przesady, od razu nie trzeba.

7 Ostatnio edytowany przez kakarotto (2013-04-11 18:49:17)

bielu000 napisał/a:

A no właśnie, tylko że ja żadnych opłat jeszcze nie zrobiłem, więc będzie problem z urzędem skarbowym ?

to zalezy za ile go kupiles (ile jest na umowie), czy sie zmiesciles w kwocie wolnej od podatku.

8

Rejestracja to jak piszą koledzy nie problem. Gorzej jest chyba z ubezpieczeniem - żaden pojazd nie może nie mieć ubezpieczenia, nawet jak nie jest używany. W najlepszym przypadku zapłacisz wstecz za polisę.

http://www.youtube.com/watch?v=4H0w5DHh0w8

Yamaha WR450F - Brudas
KTM 690 SMC-R - SM

9

Rozumiem, bo szkoda by było jakby mi dowalili jeszcze jakąś karę za to, że nie miałem kasy żeby zarejestrować. A tak z ciekawości wie ktoś jak to wygląda od strony prawnej ? W sensie WK otrzymuje umowę i jak oni to weryfikują ? Jak mogą poznać, że np umowa przepisana ? Pytam czysto z ciekawości, bo skoro mówicie, że problemów z tym nie ma to się nie będę bawił w takie rzeczy.

Husqvarna TE/SM 610i.e

10

mrximry napisał/a:

Rejestracja to jak piszą koledzy nie problem. Gorzej jest chyba z ubezpieczeniem - żaden pojazd nie może nie mieć ubezpieczenia, nawet jak nie jest używany. W najlepszym przypadku zapłacisz wstecz za polisę.

Tyle, że ten pojazd nie był zarejetstowany w kraju, więc chyba nie ma obowiązku płacenia ubezpieczenia ?

Kupiony za 100 Euro

Husqvarna TE/SM 610i.e

11

Nie trzeba opłacać podatku, jeżeli na umowie jest mniej niż 1000zł, tak jest jeżeli kupujesz sprzeta z PL a z zagranicy nie mam pojęcia.

romet pony -> senda -> rm125 -> dr-z e400 -> wr400 -> crf450 -> fzs600 & sm690

12

skoro za granica kraju to nie ma problemu. musisz sprawdzic czy nie musisz wystapic o zaswiadczenie ze nie zalegasz z vat. zawsze wpisujesz ze dopiero co przewiozles motonga do kraju - obowiazek oplat nabywa sie z dniem wwiezienia pojazdu.

Honda XR650R w jedynej słusznej wersji SM - SXV Forks, Magura caliper
Honda CRF150F
Honda CRF70F na małych brudasach
Honda CRF50F na maleńkich brudasach

13

Kurde to nie lepiej jest już przepisać tą umowę ? Pytam czysto teoretycznie bo to jest oczywiście nielegalne.

Husqvarna TE/SM 610i.e

14

przeciez nie ma zadnego durnego prawa ze np masz tydzien po kupnie zrobic rejestracje
idziesz do urzedu z taka (oryginalną ) umową k-s i co kogo interesje czy rejestrujesz po 2 dniach od zakupy czy po roku
Wyszła taka sytuacja i proste :)
Powodzenia :)

speedfight II->senda ->DT50->Aprilia mx 125->drz 400->wr450

15

Z rejestracja i ubezpieczeniem nie ma zadnego problemu. Nic nie rob. 2 rzeczy ktore musisz zrobic dla pojazdu sprowadzonego to przeglad zerowy bo jest wazny rok. Musisz tez isc do urzedu skarbowego i zaplacic podatek. Jak Cie sami znajda to Ci dowala taka kare, ze dlugo bedziesz zalowal, ze nie poszedles. Napiszesz na wniosku prosbe o odstapienie od wymierzenia kary i powinno byc git. Najczesciej odstepuja i naliczaja odsetki ustawowe ktore sa kwota mala. Po niecalym roku przy kwocie podatku 300 odsetki wyniosly 30zl. Co ciekawe. Ja poszedlem przed upywem roku to pani urzednik powiedziala mi, ze poniewaz nie minal rok, to musze napisac podanie/wniosek o odstapienie od wymierzenia kary. Ale jak by minal rok lub wiecej, to takiego wniosku nie musial bym pisac a kary i tak by nie bylo. To mowie, ze przyjde za 2 tyg jak minie rok, to pani urzednik powiedziala, ze teraz urzad juz wie o niedotrzymaniu obowiazku oplacenia podatku, i ze musze napisac teraz ten wniosek i zaplacic teraz.

[IMG]http://img845.imageshack.us/img845/9062/katradom2.jpg[/IMG]