16

Odp: Rejestracja motocykla po roku od kupna

ZAWA napisał/a:

przeciez nie ma zadnego durnego prawa ze np masz tydzien po kupnie zrobic rejestracje
idziesz do urzedu z taka (oryginalną ) umową k-s i co kogo interesje czy rejestrujesz po 2 dniach od zakupy czy po roku
Wyszła taka sytuacja i proste :)
Powodzenia :)

Nie dokonca prawda. Przepis taki istnieje i naklada okreslony obowiazek na kupujacego i sprzedajacego. Na szczescie nikt nie dopisal do tego przepisow wykonawczych i nie okreslil jaka kara jest za niedopelnienie tych obowiazkow. Dlatego nie ma za to zadnej kary.

[IMG]http://img845.imageshack.us/img845/9062/katradom2.jpg[/IMG]

17

Rozumiem, a mam jeszcze pytanie dotyczące przeglądu - bo wiadomo moto jeszcze nie zarejestrowane, ale i tak skoczyłem sobie na stację kontroli pojazdów bo chciałem, żeby mi przegląd zrobili, ale Pan mi powiedział, że nie ma takiej opcji bo najpierw muszę dostać te czerwone blachy z WK, to ciekawa sytuacja, bo rok temu kumpel jak rejestrował (też moto z zagranicy, pierwszy przegląd w kraju) i nawet motocykla z samochodu nie wyciągał, prosto od handlarza jechał. Zmieniły się przepisy czy co ?

Husqvarna TE/SM 610i.e

18

No tak. Facet Cie poprostu zle zrozumial. Sprowadzasz moto z zza granicy. Idziesz na stacje diagnostyczna (teoretycznie ze sprzetem) i robisz przeglad zerowy ktory jest wazny rok. Facet Ci tak powiedzial, bo chciales zrobic przeglad do jak zwyklego moto, a przeciez nie jest zarejsetrowany, to jak mogl Ci zrobic ten przeglad. Jak nie ogarnales rejestracji przez rok, to jedz do diagnosty i popros o nowy przeglad zerowy. Albo o starym nic nie wspominaj. Z przegldem zerowym i reszta wymaganych dokumentow (zaleznie od kraju z ktorego sprzet jest sprowadzony) idz do WK. Po 2gie zaden swistek ze skarbowki nie jest potrzebny. Skarbowka to zupelnie inny temat i nie ma zwiazku z rejestracja. W WK nikt nie sprawdza czy zaplaciles potrzebne podatki.

19

na wniosku piszesz ze moto sprowadzone dwa dni temu (w urzedzie skarbowym). oplacasz normalnie wszystko i jest git. umowa nawet na dwa lata wczesniej moze byc. najlepiej zadzwon i sie zapytaj.

Honda XR650R w jedynej słusznej wersji SM - SXV Forks, Magura caliper
Honda CRF150F
Honda CRF70F na małych brudasach
Honda CRF50F na maleńkich brudasach

20

Ok to widzę, że z tym urzędem nie powinno być problemów.
Ale wracając jeszcze do tego przeglądu - mówiłem gościowi, że moto jest niezarejestrowane i to będzie pierwszy przegląd w kraju, a ten do mnie, że on tak nie może, bo jak mi wypisze papiery to mi w WK nie przyjmą, że najpierw muszę do nich iść, żeby dostać te czerwone blachy dzięki, którym będę mógł przyjechać na przegląd i go wtedy zrobić. Dziwne to trochę, a dziwniejsze tym bardziej, że pytałem o to dwóch diagnostów i mówili to samo. Najpierw WK, czerwone blachy i dopiero wtedy przegląd.

Husqvarna TE/SM 610i.e

21

Dziwne. Nigdy tak nie mialem, a troche sie obracalem przy motocyklach z Anglii.

22 Ostatnio edytowany przez katman (2013-04-11 23:44:17)

Panowie troszkę czytania ze zrozumieniem. Motocykl jeszcze nie zarejestrowany w kraju więc jakie żale za nie zapłacone podatki i ubezpieczenia itp.?
Przepisz sobie umowę, najlepiej od razu z tłumaczeniem z obcego języka, zaoszczędzisz potem na tłumaczu, z jakąś świeżą datą.
Potem wieziesz moto na przyczepce na przegląd do tego pajaca co woła te czerwone blachy i mówisz że świeżo sprowadzony.
Następnie robisz tłumaczenia dokumentów i z tym wszystkim udajesz się do skarbówki i składasz wniosek o wydanie zaświadczenia o zwolnieniu z podatku VAT (motocykl starszy niż pół roku i więcej niż 6000km) koszt 160pln. Czekasz na to zaświadczenie 2-7 dni w zależności od urzędu i potem ze wszystkim do wydziału komunikacji.

23

PANOWIE PANOWIE
Przepisy się zmieniły i teraz zerowy przegląd diagnosta podbije pod warunkiem posiadania blach zagramanicznych lub "czerwonych tygodniowych" z WK, wiem bo sam aktualnie na takich napierdalam :D

Yamaha TT600R 2001 - sold
KTM 625 SM 2004

24 Ostatnio edytowany przez Koso (2013-04-12 01:15:32)

Może ja się wypowiem, bo niedawno rejestrowałem sprowadzonego
Najpierw z papierami udałem się do tłumacza
Potem motor na pake i na stacje kontroli pojazdów, diagnosta pooglądał, sprawdził nr vin, światła i tyle, nawet nie odpalałem.
Dostałem jakieś papiery które zostały złożone w wydziale komunikacji, jeszcze wizyta w PZU i można latać ;)

Ogólnie wszystko niecałe 600zł
Cała procedura trwałą kilka godzin, oczywiście po otrzymaniu tłumaczeńia

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

25

a jak mam moto które nie było zarejestrowane za granicą posiadam dokument VL5 czy cos takiego bedzie jakiś problem czy procedura tak jak napisane wyżej ?

26 Ostatnio edytowany przez dj-mati (2013-04-12 01:19:49)

dj-mati napisał/a:

a jak mam moto które nie było zarejestrowane za granicą posiadam dokument VL5 czy cos takiego bedzie jakiś problem czy procedura tak jak napisane wyżej ?

moto starsze niż pół roku i więcej niż 6000 aczkolwiek licznika brak zresztą nikt chyba tego nie sprawdza..

sory cytowalem zamiast edytowac...

27

Warto wspomnieć że jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz od razu rejestrować moto (ja na przykład chce zdławić go trochę żeby siostra mogła śmigać na a2) to można przedłużyć dowód tymczasowy (czerwone blachy). Tymczasowy działa 30 dni, potem da sie przedłużyc maxymalnie o 14 dni. A jeśli trzeba więcej czasu to płacisz znów za zrobienie tymczasowego (18 zł u mnie) i znów 1 miesiąc+14dni.

LC4 640 Supermoto 2003

28

rozumiem ze nie powinno być problemu z samym VL5 i spisaną osobiście świeżą umową k/s ... ?

29

dj-mati napisał/a:

rozumiem ze nie powinno być problemu z samym VL5 i spisaną osobiście świeżą umową k/s ... ?

DOKŁADNIE

30

Piekny napisał/a:

PANOWIE PANOWIE
Przepisy się zmieniły i teraz zerowy przegląd diagnosta podbije pod warunkiem posiadania blach zagramanicznych lub "czerwonych tygodniowych" z WK, wiem bo sam aktualnie na takich napierdalam :D

Nie ma czegoś takiego, we wtorek byłem na przeglądzie zerowym z brata motocyklem (supermoto 125 4T :P). Do stacji dojechałem z tablicą z mojego moto a przed stacją zdjąłem i podjechałem bez żadnej tablicy. Diagnosta pytał czy przyjechałem na kołach to mu powiedziałem, że busem kolega mi podrzucił i luzik - żadnych czerwonych tablic itp.
Koso dobrze opisał procedurę, ale skarbówka odpada tylko wtedy gdy dostaje się fakturę VAT przy zakupie.