Temat: WR 426 Baham - przygotowanie do sezonu:)
Hej; na forum jestem już jakiś czas ... jednak teraz dopiero zacznę w miarę możliwości w jakiś sposób udzielać :P więc CBR-a poszła do żyda.. zaczęło się poszukiwanie SM (wr 426 z naciskiem na 450); padło na 426 od pewnego forumowicza ...
motocykl zakupiony z myślą - silnik na stół, przegląd wymiany itp tak, aby spokojnie można było w sezonie polatać i tak też się stało ..
temat ten całkowicie poświęcony odbudowie/remontowi ww WR-ki
w dniu kupna moto wyglądało tak :
udało się :P
i tak :
zgromadziło się troszkę wolnego czasu więc zabrałem się za rozebranie sprzęta ...
silnik na stół :
wałki rozrządu, koła zębate powierzchnie robocze w bdb stanie :) banan na mordzie się pokazał ;)
oczywiście głowica zostanie oddana do fachowca w celu sprawdzenia szczelności zaworów itp ...
idąc dalej postanowiłem zdjąć cylinder mając ogromną nadzieję iż wszystko będzie w jak najlepszym porządku ... sprzedający zapewniał że silnik jest po wymianie korby łożysk na wale oraz tłoka ...
zdjęte... i co ? i wielkie gówno za przeproszeniem ... moim oczom ukazał się tłok który miał być wymieniony na .... a był wymieniony na gównianego proxa .... korba miała być wymieniona (może i była gdyż producent się zgadza) aczkolwiek wyczuwalne są delikatne luzy...
teoretycznie są to "pierdoły" które spokojnie można wymienić aczkolwiek miało być to zrobione ...
najgorsze wyszło jak dokładnie zacząłem oglądać tłok ....
elegancko widać przytarcie ... oczywiście w tym momencie zdałem sobie sprawę że nicasil też musiał dostać po dupie ...
na moje oko cylinder w tym momencie nadaje się na doniczkę do kwiatka ... oczywiście oddam go pod ocenę fachowca ale raczej na nic nie liczę .... pozostaje nowy nicasil albo zakup OEM-owego cylindra (koszty chyba każdy zna.... )
jeśli chodzi o resztę .. sprzęgło wygląda na zdrowe, od strony alternatora czysto; skrzynia i reszta elementów zostanie ogarnięta w środę także wieczorem wrzucę fotki i dokładny opis ...
silnik oczywiście zostanie dokładnie sprawdzony i wszystko co wymaga wymiany zostanie wymienione ...
poza tym motocykl został już dokładnie oczyszczony (koła, napęd, wahacz itd....), do wymiany filtr powietrza klocki przód, płyny hamulcowe i łożyska przedniego koła ....
uffff... cdn