1

Temat: KTM EXC 520 i codzienna jazda.

Poszukując od dłuższego czasu nowego sprzętu na nowy sezon natrafiłem na ogłoszenie z EXC 520. I tu moje pytanie, ponieważ więcej śmigam po mieście zastanawiam się czy EXC 520 to dobry wybór do codziennej jazdy, może ktoś z was ma i chciałby się podzielić wrażeniami czy taki sprzęt nadaje się na co dzień? Jeszcze ciekawi mnie jak to jest z serwisem 520tki w porównaniu do 450tki, jest duża różnica ?

Pozdrawiam

KTM 450 SMR

2

Odp: KTM EXC 520 i codzienna jazda.

520 uchodzi za dość trwałą maszynę, kilku znajomych ma i sobie chwali. Ale na jazdę codzienną raczej lc4

3

Będziesz zmieniał olej raz w tygodniu. Przy Twoim stylu jazdy obawiam się że koszty Cie przerosną.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

4

To jak w 520 trzeba zmieniać olej co tydzień to jak bym sobie kupił Crf to bym wymieniał co drugi dzień ?

KTM 450 SMR

5 Ostatnio edytowany przez raku (2012-02-04 23:26:49)

Już kiedyś był podobny temat. . . serwisowanie 520 i 450 to to samo. . . olej co 10 motongów - 10 motongów to + - 700 km policz sobie ile robisz w tyg klocków, wymiana oleju plus filtry to jakieś 2x18 ziko filtry plus olej jakieś 40-50 zł za litr
Posdumowując co około 700 kmów musisz wydać 36+80=116zł
Odpowiedz sobie czy Cię stać, nie wspominam o reszcie czynności serwisowych po określonych przebiegach mth.
W crf chyba nieco taniej oleju wchodzi o połowe mniej i masz jeden filtr oleju a nie dwa a z tego co sie orientuje to chłopaki olej w skrzyni co 2-3 wymiany oleju w silniku ale to też mała ilość ale sie nie wypowiadam niech powiedzą coś własciciele crf

EXC 525 : XTZ 660 : TXT 250

6 Ostatnio edytowany przez qba_grygiel (2012-02-04 23:46:05)

A co się stanie jak bym wymieniał olej co 15 mth ? Poza tym to te przebiegi po których się wymienia olej i inne są podawane przy maksymalnym katowaniu (cały czas manetka do oporu). A przy LC4 jak to wygląda z eksploatacją ? Mam zamiar wystartować w 1-2 zawodach w tym sezonie startował ktoś z was może LC4 na zawodach ? Jak wrażenia z jazdy LC4 po torze ?

KTM 450 SMR

7 Ostatnio edytowany przez raku (2012-02-04 23:45:15)

Co by sie stało? tego nie wiedza najstarsi górale, pewnie nic wielkiego kolega Patryk z forum zmienia co 15 mth, dalej jeździ wiec da sie z tym żyć.

EXC 525 : XTZ 660 : TXT 250

8

No właśnie tak myślałem :). Czyli 520 jest trwalszy niż 450 ale z serwisem tak samo to wygląda. Chciałbym jeszcze usłyszeć wypowiedź kogoś kto przejeździł 1-2 sezony po mieście 520 lub 450 jest ktoś taki ? Czy może nikogo na to nie stać :D :D

KTM 450 SMR

9

Młody-sbt lata 450 od dość dawna więc nie szukaj daleko, tylko na swoim podwórku. Ja odpuściłem Huskę po niecałym pół roku właśnie ze względu na serwis ( co prawda ja się trochę może za bardzo przejmuję ), co prawda drugi argument był taki że nie pasowaliśmy do siebie ale serwis był podstawą.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

10

Rozumiem że serwis to podstawa i trzeba dbać o motocykl, a w Husce co ile mth trzeba było wymieniać olej? Przecież nic się chyba nie stanie jak raz lub dwa razy się nie wymieni oleju na czas ?

KTM 450 SMR

11

Tymi startami w zawodach bym się nie martwił.
DRZ jesteś w stanie zajmować nie najgorsze pozycje w PP.
Tak samo LC4.
Chambon nawet startował DRZ400 i KTM660
Są filmiki na necie możesz popatrzeć.
Ja w zeszłym roku pojechałem sobie dla jaj na treningach w poznaniu i powiem Ci, że jak patrzyłem później na czasy to ostatni bym nie był.
A sądzę, że nie liczysz na to że staniesz od razu na podium.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

12

Może nic, ale jak już coś się stanie to lepiej mieć czyste sumienie.
W Husce olej był przy normalnej jeździe wg. Mańka serwisówki co 15 mth, przy napierd...niu co 5 mth. Ilość oleju to 1,7 l (10W60) + filterek + mycie filtra powietrza (nie zawsze) + kontrola zaworów. 
Ja robię średnio ok. 40-50 km dziennie i trochę się to często robiło.

13 Ostatnio edytowany przez qba_grygiel (2012-02-05 00:28:42)

hacker33 napisał/a:

Tymi startami w zawodach bym się nie martwił.
DRZ jesteś w stanie zajmować nie najgorsze pozycje w PP.
Tak samo LC4.
Chambon nawet startował DRZ400 i KTM660
Są filmiki na necie możesz popatrzeć.
Ja w zeszłym roku pojechałem sobie dla jaj na treningach w poznaniu i powiem Ci, że jak patrzyłem później na czasy to ostatni bym nie był.
A sądzę, że nie liczysz na to że staniesz od razu na podium.

Nie no na podium nie liczę ale ostatni też bym nie chciał być :) Chce mieć tylko świadomość, że nie będę miał za mało mocy :D

gierwi napisał/a:

Może nic, ale jak już coś się stanie to lepiej mieć czyste sumienie.
W Husce olej był przy normalnej jeździe wg. Mańka serwisówki co 15 mth, przy napierd...niu co 5 mth. Ilość oleju to 1,7 l (10W60) + filterek + mycie filtra powietrza (nie zawsze) + kontrola zaworów. 
Ja robię średnio ok. 40-50 km dziennie i trochę się to często robiło.

A ile to wyszło kosztowo na miesiąc, mniej więcej ?

KTM 450 SMR

14 Ostatnio edytowany przez Major (2012-02-05 00:29:28)

Co do wymiany oleju to lepiej wymieniać na czas... oczywiście jak nie startujesz w zawodach to może byc to ok 10mth, ale przy ostrej jeździe tyle co jest podane w serwisówce (8mth?). Czemu? bo olej po tym czasie po prostu traci swoje właściwości, przestaje dobrze smarować i możesz zatrzeć silnik... oczywiście to negatywna strona, bo może być tak że wcale tak nie będzie ale na pewno skróci to żywotność części.

https://www.facebook.com/TrenerPersonalnyAdrianBartecki/

15

W skrócie albo często zmieniasz olej i rzadziej remontujesz albo rzadko zmieniasz olej i remontujesz częściej.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD