Odp: KTM EXC 520 i codzienna jazda.
Tak jest zrozumiałem :), ale jeszcze mi nikt nie powiedział jak często trzeba wymieniać olej w DRZ lub w LC4 ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Co kupić? » KTM EXC 520 i codzienna jazda.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tak jest zrozumiałem :), ale jeszcze mi nikt nie powiedział jak często trzeba wymieniać olej w DRZ lub w LC4 ?
Polecam zmieniać.. właśnie miałem remont generalny w silniku przez to że poprzedni właściciel strasznie zaniedbywał sprzęt, sporo części do wymiany i naprawa na prawdę bardzo droga. Można zawsze kupić baniaki oleju np 4litrowe, wychodzi dużo taniej. :)
W Lc4 w zależności od wersji: 640 co 5000 km, 625 i 660 SMC pewnie częściej, ale dokładnie nie pamiętam.
A propos oleju: używałem MOTOTEX 10W60 i kosztował coś ok. 220 zł za 4 litry w RAPIDZIE
Ja w DRZ wymieniałem co 1500km bo wypadało mi to raz na miesiąc.
Olej zlewałem jeszcze w miarę klarowny. Gdybym wymienił po 3tys. jak podaje serwisówka to byłaby to raczej już smoła.
Polecam zmieniać bo właśnie miałem remont generalny w silniku przez to że poprzedni właściciel strasznie zaniedbywał sprzęt, sporo części do wymiany i naprawa baaardzo droga. Można zawsze kupić baniaki np 4litrowe, wychodzi dużo taniej. :)
A czym jeździsz ?
Jeżdżę na CRF 250
W Lc4 w zależności od wersji: 640 co 5000 km, 625 i 660 SMC pewnie częściej, ale dokładnie nie pamiętam.
A propos oleju: używałem MOTOTEX 10W60 i kosztował coś ok. 220 zł za 4 litry w RAPIDZIE
Ten MOTOREX to średnia półka czy jeden z najlepszych ?
Ja leję Castrol Power 10w40 4t, dobry olej i kosztuje 115zł za 4 litry.
Nie wiem. Rekomendowany przez KTM. Moim zdaniem skoro spełnia podane normy to jeden z najlepszych ;-)
Przez cały czas się zastanawiam, jakoś LC4 i DRZ mi się nie podobają, nie są w moim stylu :D A co do eksploatacji to duża jest różnica pomiędzy cenami części do KTMa i SUZUKI ?
KTM wbrew pozorom jest cenowo OK. Większość części w 2-3 dni albo na miejscu.
520ke serwisuje co około 1000km - raz rzadziej raz częściej zależnie jak jej używam, choć nigdy nie ma lekko bo po to jest.
Tak jak haker33 napisał olej ma być w miarę klarowny i to do mnie najbardziej przemawia.
Do wymiany potrzeba dwa filtry po 16zł plus 1,4l oleju (np. motul300V 15w50 200zł za 6l - jak dla mnie prawie na cały sezon)
Filtry osobiście wymieniam co drugą zmianę i wtedy sprawdzam luzy zaworowe itp
Filtr powietrza za każdym razem a nawet częściej jak latasz w terenie, piachu, pyle - filtr to gąbka - myjesz i nasączasz olejem do filtrów.
Sama wymiana oleju to śmiech - 30minut - a filtry oleju + zawory to jeden wieczór z browarkiem i też jest bardzo przyjemnie.
Czy to miasto czy cokolwiek innego - jeśli robisz w granicach 5000km rocznie to serwis nie będzie problem ani czasowym ani kasowym jak chcesz jeżdzić dalej i więcej to serwisowanie może być trochę upierdliwe.
A ha jak coś się spieprzy w silniku - trochę kosztuje - genaralny remont zaczyna się od 3000zł (bez cylindra) ale w tym miejscu w każdym moto będzie drogo. Nowe części jak napisał gierwi dostępne bez problemu i szybko.
Jak się zdecydujesz na 520/525 znajdź artykuł w necie (lub napisz pw) gdzie jest dokładnie opisane na co zwrócić szczególną uwagę podczas serwisów silnika i będziesz śmigał z uśmiechnięta buzią bo motorek bardzo wdzięczny i o sporym potencjale.
Nie polecam wymian filtrów, co drugą wymianę oleju bo cały syf który wyłapują z obiegu wraca dalej w obieg z nowym olejem czyli
K
U
P
A
Nie polecam wymian filtrów, co drugą wymianę oleju bo cały syf który wyłapują z obiegu wraca dalej w obieg z nowym olejem czyli
K
U
P
A
Oszczędzam na remont :-) Ja róweż nie zalecam ani absolutnie nie zachęcam.
Tu masz ten konkretny artykuł :)
[url]http://forum.motox.com.pl/viewtopic.php?f=34&t=8995[/url]
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Co kupić? » KTM EXC 520 i codzienna jazda.
Wygenerowano w 0.047 sekund, wykonano 75 zapytań