46

Odp: dolot w KTM 690 SMC

Nie wiem, która to mapa.
Przy przegazówce, to raczej nie strzela, ale podczas hamowania silnikiem potrafi pohałasować.

0,654l SMC AKR

"Dialogi nie dobre... Bardzo nie dobre dialogi są.
Proszę pana... Yyyy... W ogóle brak akcji jest. Nic się nie dzieje. Proszę pana..."

47 Ostatnio edytowany przez fistach (2012-03-06 23:11:46)

u mnie podobnie...

a kumplowi dzis wgralem mape do 690 SM z przelotowym wydechem. Roznica zajebista w osiagach... ale przegazowka strzela i czasami marchewa. Dlatego zastanawialem sie dlaczego w SMC tak nie jest. Przydaloby sie strzelania podczas przegazowek :)

ps. kto ci wgrywal mapke? pytam, bo jak ja kupilem SMC, to okazalo sie ze mapa pod akrapa co prawda jest wgrana, ale sonda nie wylaczona itp... takze kiszka. Dopiero sam powylaczalem.

Huska 701 '17

48 Ostatnio edytowany przez maciey (2012-03-06 23:17:55)

Jak w korku, to przegazówka na półsprzęgle i biegu załatwia sprawę.
Zostaniesz usłyszany. ;)

Mapę wgrywali w Profi. Przypuszczam, że nie wyłączyli sondy

0,654l SMC AKR

Proszę pana... Yyyy... W ogóle brak akcji jest. Nic się nie dzieje. Proszę pana..."

49 Ostatnio edytowany przez HEMP (2012-03-06 23:16:27)

strzal  w wydech -ubogo .....   strzal w dolot bogato

i can do this .. here, hold my beer

50

maciey napisał/a:

Nie wiem, która to mapa.
Przy przegazówce, to raczej nie strzela, ale podczas hamowania silnikiem potrafi pohałasować.

Tak samo u mnie.

Dealer twierdzi ze tak ma byc.

51

Zastanawiałem się, czy to dobre dla silnika i wydechu, ale nie chciałbym się pozbywać tego dźwięku.

0,654l SMC AKR

52

HEMP napisał/a:

strzal  w wydech -ubogo .....   strzal w dolot bogato

Ja bym powiedział,że jest na odwrót.Niespalone paliwo dopalane jest w wydechu.Natomiast jak jest ubogo to strzela w dolot.Może to być spowodowane chwilowym brakiem iskry, do czego się przyczynia uboga mieszanka.Chyba,że mamy problemy z układem zapłonowym ale to inna bajka.

53

Podczas redukcji to raczej normalna sprawa ale nie powinno to występować nadmiernie.Podczas cut-offu nagle odcinamy paliwo jak i powietrze,redukujemy bieg silnik przez moment zwiększa prędkość obrotową i w tym momencie jeszcze bogata mieszanka nie jest dopalana w cylindrze.Wtedy może nawet wystąpić suchy cykl gdzie mieszanka wcale może nie zostać zapalona w cyklu pracy i dochodzi do samozapłonu w wydechu.Gorzej jak taka mieszanka sprężona i rozgrzana spotka się ze świeżym powietrzem i paliwem poprzez dolot.Jeśli dojdzie do takiej sytuacji to mamy niezłą sieczkę w dolocie.

54 Ostatnio edytowany przez HEMP (2012-03-07 00:57:20)

jest odwrotnie :) -fakt  zle mi sie napisało

55

Jakieś argumenty?Czy jedynie słowa?

56

tzn  ..Jest odwrotnie czyli tak jak  napisałeś  oto mi chodziło - źle napisałem  :) --   Wydech bogata - dolot uboga -

57 Ostatnio edytowany przez fistach (2012-03-07 09:40:58)

Hemp, jest w tym prawda... ale nie do konca...
Duzo zalezy od wydechu. Jezeli masz duzej srednicy kolektor i przelotowy tlumik to praktycznie zawsze strzela i miota nim jak szatan.

tymbardziej jakby bylo bogato, to moto na wysokich obrotach nie jedzie. A kumpla SM 690, odzyl totalnie i wkreca sie zajebiscie !!

dla watpliwosci, to moge kiedys AFR'em sprawdzic sklad mieszanki przy WOT i bedzie wszystko jasne.

Huska 701 '17

58

po zmianie wydechu na przelotowy  i patencie z blacha w air box 

konieczna jest zmiana mapy ?

690

59

Konieczna! Gdy "uwolisz" wydech i dolot i nie wgrasz mapy, seryjna dawka paliwa będzie zbyt uboga i zamiast poprawy osiągów moto będzie słabsze, zwłaszcza w w partiach wysokich obrotów, poza tym falowanie obrotów a nawet gaśnięcie silnika. Miałem te wszystkie objawy w 690SM (uważam że jest to nie zdrowe dla silnika) Natomiast po wgraniu mapy, nie dośc że ustąpiły to jeszcze moto nabrało sporo HP i Nm więcej ;)

SMCR AKR

60

dobrze kwkm godo :)

jedyny minus to wieksze spalanie, w zaleznosci od stylu jazdy oczywiscie... u mnie wychodzi ok 7l/100km na mapie STAGE 1

Huska 701 '17