Temat: Suzuki RM 250 na "pierwszy" terenowy motocykl?
Witam
Na różnych forach strasz tego typu motocyklami więc postanowiłem zapytać ludzi którzy na tym, lub czymś podobnym jeżdżą.
Będzie to mój pierwszy "terenowy" motocykl, ale nie pierwszy w ogóle. Ogólnie na motocyklach jeżdżę prawie 10 lat, jeździłem na: CB 500, CBR 600 F3, SV 650, i obecnie Kawasaki 636. Trochę znudziły mi się tego typu sprzęty i chciałbym spróbować czegoś nowego. Nigdy nie jeździłem na żadnym motocyklu z silnikiem 2t, a właśnie taki chciałbym kupić. Teraz pytanie, czy "początkujący" poradzi sobie na 250 2t? Wiem, że mógłbym kupić najpierw 125 a później 250, ale wolałbym kupić jeden dobry sprzęt, tak żeby nim przynajmniej 2-3 lata pojeździć. Czy rzeczywiście 2t to takie potwory nie do opanowania? Swoje umiejętności jazdy na motocyklu oceniam jako dobre, na "szosowych" sprzętach przejechałem ponad 20,000km bez większych przygód, ale na sprzęcie crossowym nigdy nawet nie siedziałem, że o jeździe nie wspomnę :) Jak uważacie, dać sobie spokój z 250 i lepiej zabrać się za szukanie 125, czy jednak ten, kto trochę kilometrów przejechał na "sportowych" motocyklach poradzi sobie z 250 2t?
PS
250 4t odpada. Chciałbym spróbować swoich sił na motocyklu z silnikiem 2t, nie wiem tylko o jakiej pojemności. Niestety nikt ze znajomych nie ma tego typu motocykli więc nawet nie mam gdzie sprawdzić, co jest da mnie lepsze.