1

Temat: Pierwszy Supermoto

Witam wszystkich!

Od kilku lat jeżdżę na skuterze, ale nie jest to Keeway czy inny chińska kiła tylko klasyczna Vespa ze sportowym silnikiem, ale bez biegów :)

Planuję zmienić pojazd na coś większego bo niedługo robię prawko. Wydaje mi się, że 600 na początek to za dużo. Wiem, że wielu z Was (w większości użytkownicy ścigaczy) powiedzą, że 600 to w sam raz - bo przecież poniżej 100KM to nie motor. Jednak ja nie chce się zabić na pierwszym lepszym zakręcie...

Wydaje mi się ze 200 - 400 z mocą do 40KM w zupełności wystarczy, tym bardziej, że pojazdu będę używał jedynie do jazdy po mieście i ewentualnych wyjazdów za miasto, ale bardzo sporadycznie.

Zależy mi na niskich kosztach utrzymania i małej awaryjności. Najbardziej podobają mi się Ducati Hypermotard, KTM Duke, Yamaha MT-03 czy FZ6 - niestety wszystkie to duże motocykle. Z tych jedynie MT-03 spełnia moje wymagania jednak cena troche wysoka...

Wydaje mi się, że jest wiele innych, mniejszych motorów o których nie mam pojecia właśnie dlatego chciałem poradzić się specjalistów, czyli Was ;)

Aha zapomniałem dodać, że arcypodoba mi się yamaha VTR250 i kupiłbym ją w ciemno gdyby były jakieś używane ale jest niestety tylko nowa za 20 000 :/ A dzisiaj widzialem na drodze Yamahę XTX całkiem fajna - bardzo podoba mi się wydech pod siodełkiem...

Jakie motocykle dla początkującego polecacie, które są godne uwagi?

Peace!

2

Odp: Pierwszy Supermoto

Siemasz Rasta,
Poczytaj trochę forum a na pewno znajdziesz podobne dylematy, co kupić na początek z motocykli supermoto.

Ja śmigam właśnie na XTX'ie, jest to moje pierwsze moto (wcześniej 4lata na skuterach) i używam go właśnie do latania po mieście oraz bliższych lub dalszych wypadów po Polsce. Jako miejski motocykl spełnia swoje zadanie w 101%. Duża manewrowość, łatwość w prowadzeniu i relatywnie tania eksploatacja. Z minusów jakie mogę wymienić to duża waga jeśli się chce polatać bardziej agresywnie lub wjechać w teren (waga motocykla gotowego do jazdy 189kg).

Skąd jesteś?
Jaką kwotą dysponujesz na zakup moto?

yamaha xt660x

3

No spodobał mi się ten XTX tylko, że 660 to troche dużo... No myśle że miałbym jakies 8000 PLN max. Wiadomo, że lubie odkręcić manetkę na maxa, no ale w skuterze to nie problem - moj jedzie max 85 ;) jestem z Poznania. Co do np. Suzuki Dr-z 400 - tył super, przód słaby - nie podoba mi się...

Ooo jeszcze fajny jest BMW G 450 X... ;)

4

Rasta napisał/a:

Wiem, że wielu z Was (w większości użytkownicy ścigaczy)

Chopie czy ciebie za przeproszeniem pipierdoliło , jakie scigacze , sama nazwa forum mówi chyba sama za siebie , masz wiecej wymagan niz pieniedzy , drzta ci sie nie podoba to nic, nie martw sie i tak cie na nia nie stać , na xt tez na duka hypermoto tym bardziej , a o bmw zapomnij ."8" kafla hmm albo szukaj czegos do lekich poprawek , albo jakąs yamahe ttr 600 , i nie pier ze 600 za duzo bo to ma 40 pare koni , chyba ze chcesz jakiegos nakeda jak wymieniasz mt 03 i fz6 , ale to chyba nie to forum .

motoslide.com

5

Hmm... z takim budżetem raczej nie masz co wybrzydzać.
Ogólnie troszkę mała kwota jak na zakup jakiegoś supermoto w dobrym stanie.
Lepiej zaczekaj troszkę, dozbieraj jeszcze z 2tys. , popatrz sobie jakie są modele motocykli które realnie mógłbyś kupić i wtedy gotuj się na zakup.
Jeżeli chcesz aby motocykl był bezawaryjny, lekki, nie za mocny i tani w utrzymaniu to pozostaje Ci chyba tylko stara poczciwa DRZ :)
Po za zmianą oleju i filtrów nic więcej od ciebie nie będzie oczekiwać.
A spalanie ma na poziomie 3-5 litrów na setkę.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

6

Moja DR-Z pali 5-6 litrow na setke :)

7

PeKaWu napisał/a:

Moja DR-Z pali 5-6 litrow na setke :)

To już chyba pijaczyna z niej, daj jej klapsa i powiedz żeby przestała :P

Ja gdy jeżdżę głównie trasy to pali mi równe 3.
Jeżeli się "wygłupiam" i jeżdżę w terenie to 5.
Więcej wypić jak na razie się nie odważyła :D

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

8

cos slabo krecisz manetka :P Moja w trasie nie jezdzi, tylko po miescie i na "wyglupach".

9

no byłem juz na kilku forach i mimo że byly tematyczne to użytkownicy scigaczy zawsze wyrazali swoja opinie. Poza tym to pipierdole to forum jak odpowiedz na normalnie zadanie pytanie zaczyna się od obrazania mojej osoby (czyżby Barteksm był zwykłym dresem w białych skarpetkach nike, jedynie jeżdzącym na supermoto?)

Jak patrzylem na allegro za kwote 8000zł można juz cos kupic... Najpierw musze i tak zrobić prawko a 8000 to wstepna kwota jaka chciałbym przeznaczyć na moto!!

Moja wymienianka moto służyła temu żeby jakoś wiedzieć co mi sie podoba, nie sugerowałem się ich ceną tylko wyglądem!!

Poza tym czytałem ostatnio, że MT-03 uchodzi dla niektórych za naked/supermoto

10

Rasta, bez nerwow. 8 tys. PLN to faktycznie nie za duzo. Nie masz szerokiego wyboru ale to nie znaczy, ze nie znajdziesz nic fajnego. Za ta kase moglbys poszukac xtz 660 tenere. Fajny uniwersalny motocykl, ktory pojedzie nie tylko po asfalcie. Pojemnoscia sie nie sugeruj. Motocykl ma 48 koni czy cos kolo tego, jest to turystyczne enduro o niewygorowanej wadze. Napewno fajny na pierwszy motocykl. Wogole enduraki klasy 600 to fajne sprzety. Moglbys poszukac wsrod takich motocykli.

11

TAK dresem :) mt to jest naked , ale supermto to to napewno nie jest ,bardzej przyrównał bym do duka z tym ze nie do konca , a tak w ogóle to ty mnie bardziej obrazasz , wchodzisz na forum i gadasz jakies głupoty "urzytkowinicy scigaczy" bardziej mi przypominasz takim tekstem starego klocka stojacego na chodniku i bluzniącego na motocyklistów niz samego motocykliste .

motoslide.com

12

Tak, uwielbiam zajeżdzać droge tym jebananym pedałom motocyklistom! ;> nie no napisałem tak bo jak pisałem gdzieś indzie to właśnie takie osobniki mi pisały, że mam olać prawko, że lepiej jeżdzić bez i ze najlepiej od razu 1000 kupic najlepiej bo mi sie nie znudzi po 1 sezonie - dlatego wlasnie wolalem za wczasu tak napisać ;)

No te turystyczne to juz mi sie w ogole nie podobaja! :P jedynie Diversion albo fz6 fazer z powiedzmy bardziej "turystycznych"...  A mam 175 wiec nie jestem jakis arcywysoki wiec wolalbym cos niższego niż tenere bo ona chyba dosyc wysoka jest. No i jak powiedziałem 8000 to tylko wstepnie, widziałem że za 11 000 - 12000 spokojnie juz mozna cos fajnego kupic :)

13

Rasta napisał/a:

pipierdole to forum

Barteksm napisał/a:

bardziej mi przypominasz takim tekstem starego klocka

Rasta napisał/a:

jebananym pedałom motocyklistom!

Panowie przestańcie sie kłócić bo mocą newswritera pozamieniam Wasze avatary w Mlekote i Blekote.

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30

14

ja nie zacząłem :P wszedłem na forum żeby zaciągnąć profesjonalnej porady a nie sluchać jak mnie ktoś obraża
(zawsze na forach żałosne było dla mnie kłócenie się ludzi o jakiś wrzut).. Peace!

15

Hmm.. Skoro nie liczy się dla Ciebie silnik, zawieszenie, hamulce to sobie wybierz coś ładnego w takiej cenie niepotrzebne Ci opinie innych. Żaden z motocykli które wymieniasz nie jest supermoto i nie ma sensu żebyś tutaj szukał pomocy. Napisz na Forum Motocyklistów