91

Odp: I-a Runda Supermoto w Gostyniu

zulty napisał/a:

tylko teraz z racji połączenia klas wszystkie 3 wyścigi powinny być punktowane
wykluczyło by kalkulacje i dziwne przeliczenia, które nie zawsze są sprawiedliwe

Ale jakie dziwne przeliczenia?? wszystko są punkty więc ile zdobędziesz tak wysoko będziesz w klasyfikacji. Nic tam nie można zamataczyć.

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

92

Gratulacje dla wszystkich zawodników! Fajnie że to wszystko jakoś się rozwija, może nie od strony organizatorów ale na pewno po stronie zawodników, naprawdę duże duże postępy kilku pucharowych zawodników. Moja skromna osoba jako doskonała przeszkadzajka:) ma też udział w Waszym rozwoju bo jak wiadomo wyprzedzanie lub w moim przypadku dublowanie to też ważny element wyścigu! Niestety za mało jeszcze mamy chętnych by zrobić klasę amator jak np w niemczech gdzie tacy jak ja mogą się rozwijać i jeździć z równymi sobie.

ps. Cichy gratulacje za najlepszą FIGURĘ zawodów:)

93 Ostatnio edytowany przez maniek-rr312 (2012-05-21 09:58:43)

paolo napisał/a:
Franz napisał/a:

dziwi mnie tylko dosc niska frekfencja w klasach PP

a mnie nie ...
ps banda starych ch... z PZM coraz starsza  to i marketing w kierunku pozyskania nowych zawodników coraz słabszy
rok temu w PP (otwarta) jechało  35 zawodników
po obecnym wyciągnięciu ręki przez pzm w kierunku zawodnika (poprawki w regulaminie)
w C2 było 50% z zeszłego sezonu
to chyba o czymś świadczy .....
amen

a co takiego się zmieniło w regulamine co by odstraszyło 50% zawodników?? Nic poprostu zmiany wymusily zdeklarowanie jazdy w jednej klasie, co zaowocuje w przeszłym roku większą liczbą zawodników w MP a tym którzy od paru lat ganiaja w pucharze i nie moga wejsc na podium ułatwi zdobycie pucharku bo szybsi beda odchodzili ścigać się z szybszemi w MP. W zeszłym roku klasa otwarta była liczniejsza ponieważ jechali w niej ludzie z klasy 250!!

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

94

Zultemu pewnie chodzi o cos w stylu, np. 1 i 2 wyscigu bylem pierwszy to pojade w trzecim, choc nie musze po to, aby blokowac mojego rywala, aby zdobyl jak najmniej punktow.

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30

95 Ostatnio edytowany przez senso (2012-05-21 10:33:04)

maniek-rr312 napisał/a:

a co takiego się zmieniło w regulamine co by odstraszyło 50% zawodników?? Nic poprostu zmiany wymusily zdeklarowanie jazdy w jednej klasie, co zaowocuje w przeszłym roku większą liczbą zawodników w MP a tym którzy od paru lat ganiaja w pucharze i nie moga wejsc na podium ułatwi zdobycie pucharku bo szybsi beda odchodzili ścigać się z szybszemi w MP. W zeszłym roku klasa otwarta była liczniejsza ponieważ jechali w niej ludzie z klasy 250!!

Jak bys się przyjrzał ile problemów robią nowym i nie tylko to bys wiedział że to odstrasza. Pewnie zapytasz  jakie to problemy więc uprzedzę twoje pytanie

Problemy np.
- mus kupna numerów i tła 
-  opłacenia egzaminu
- licencji etc. etc ....

to są niby trywialne ale jakże wku...ce elementy po których nowy sobie odpuszcza.

Kolejny przykład z życia. Przyjeżdza ktoś 500km do Gostynia by spróbować swoich sił i co, na starcie silnik gaśnie nie może odpalić maszyny a oni  zamiast pomóc chłopakowi to go wypieprzają z toru bo przez niego nie mogą puścić wyścigu. Kur.a po czymś takim każdy by miał dość bo zapłacić kupe kasy to z otwartymi rękoma cię witają i z uśmiechem 360  ale poczekać minutę to już nie mogą. Takich przykładów można mnożyć więc dyskusja typu a co jest złego nie ma sensu

Prawda jest taka że dopóki "dziadki" bedą rządzić dopóty wyścigi nie będą przyjemnością

Pozdrawiam
Jacek Dembiński

96 Ostatnio edytowany przez maniek-rr312 (2012-05-21 10:42:11)

SENSO po części masz rację ale patrząc z drugiej strony to są zawody. Numery muszą być licencja też. Jeżeli ktoś chce startować to musi się liczyc z takimi kosztami. Są dostępne regulaminy, w których wszystko jest opisane. Co do tego zawodnika na starcie widziałem że go próbwali zapchnąć ale fura nie paliła więc słusznie go odstawili na bok. Zobacz na starcie jest jeszcze 20 innych i każdemu się motocykl grzeje przy tej temperaturze. Jeszcze można poruszyć temat drutowania motocykla itd. W niemczech czy czechch czy ktoś dyskutuje z tym tematem?? raczej nie tak musi być i koniec!! Z mojej strony jak gdzieś chcę wystatować lub uczestniczyć w jakiejś imprezie staram się dowiedzieć jak najwięcej o przepisach itd co znacznie ułatwia całą procedurę. Dodam jeszcze że jeżeli ktoś ma przygotowany motocykl opłacone licencje to wszystko idzie sprawnie i nikt się nie czepia. Najwięcej hałasu robią ci którzy kombinują przynajmniej tak mi się wydaje.

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

97

bez kitu dojazd 500 trening 60 wpisowa 200 dodatkowy wyscig w pp 100 licencja 140 lekarz 100 paliwo do motoru 100
jeszcze ktos moj numer zajał i pan z pzm mowi ze mi załatwi numer za 12zł.rozlebało mnie to.
takze raczej swiezaków tym sie nie zacheci.

98

Maniek jakby Ciebie w zeszłym roku w poznaniu zdjęli na starcie to byś pewnie inaczej pisał.

Duża frekwencja w zeszłym roku na pewno była wynikiem tego, że nie były potrzebne badania lekarskie, licencje itd. dla tych którzy startowali pierwszy raz.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

99

Maniek jeżeli ktoś przyjechał raz lub góra chce dwa razy wystartować to po co mu licencja lub przepisowe tła etc. Dla takich powinny byc taryfy ulgowe i tyle.  Ja nie mówię tu o "zawodnikach" którzy powinni mieć wszystko na tip top . Co do chłopaka któremu motor zgasł . Wyobraź sobie że jest np. pierwszy raz zapłacił sporo kasy na wpisowe, jechał 9h 500km etc i co ma byc wyjebany z wyscigu bo mu motor zgasl i nie moze zapalic ?? To niech mu wrócą wpisowe, za licencje etc !!!

W tym wszystkim chodzi by podejscie władz się zmieniło z regulaminowego na życiowe i koniec przynajmniej dla pucharowców zwłaszcza nowych !!!

Pozdrawiam
Jacek Dembiński

100

marcys napisał/a:

bez kitu dojazd 500 trening 60 wpisowa 200 dodatkowy wyscig w pp 100 licencja 140 lekarz 100 paliwo do motoru 100
jeszcze ktos moj numer zajał i pan z pzm mowi ze mi załatwi numer za 12zł.rozlebało mnie to.
takze raczej swiezaków tym sie nie zacheci.

Marcys dobrze darłeś, nie wiem jakim cudem pucharku nie zgarnołeś ;-)

HUSKA FC 250 / 2018
HUSKA FS 450 / 2018
HUSKA FS 450 / 2021

101

ale mi motocykl odpalił! jemu też ale po czasie. Poza tym ludzie to są zawody, a nie zebranie kółka gospodyń domowych. W sporcie motorowym poza umiejętnościami zwodników liczy się też sprawność sprzętu wielokrotnie bywało tak że ludzie przegrywali zawody z powodu defektu sprzętu.

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

102

Trzeba też spojrzeć optymistycznie na to wszystko. Pomyślcie co by było z polskim supermoto gdyby przy każdej z rund pracował Jacek Molik, myślę ze 75% zawodników nie była by dopuszczona do startu z powodu złego tła, zbyt małych cyferek itd. Przez takich ludzi jak on może odechcieć się ścigać dlatego rada dla nowych: Nie zaczynajcie startów w supermoto w rundach na torze Poznań ;>

jakubek

103

Pamietam swoj pierwszy start na duke I. Badania zrobilem na torze, licencji nie musialem miec przez pierwsze zawody. W enel-medzie porobienie badan to kilka dni. Jak mialbym zalatwic to wszystko co teraz jest wymagane dla nowicjuszy to bym nie wystartowal. Pamietam z dawnych lat osoby, ktore startowaly dzieki temu ze poerwsze dwa wyscigi byly liberalne formalnie dla nowych.

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30

104

senso napisał/a:

Maniek jeżeli ktoś przyjechał raz lub góra chce dwa razy wystartować to po co mu licencja lub przepisowe tła etc. Dla takich powinny byc taryfy ulgowe i tyle.  Ja nie mówię tu o "zawodnikach" którzy powinni mieć wszystko na tip top . Co do chłopaka któremu motor zgasł . Wyobraź sobie że jest np. pierwszy raz zapłacił sporo kasy na wpisowe, jechał 9h 500km etc i co ma byc wyjebany z wyscigu bo mu motor zgasl i nie moze zapalic ?? To niech mu wrócą wpisowe, za licencje etc !!!

W tym wszystkim chodzi by podejscie władz się zmieniło z regulaminowego na życiowe i koniec przynajmniej dla pucharowców zwłaszcza nowych !!!

Powinna być klasa amator gdzie ludzie z ulicy mogą przyjechać i się ganiać ze sobą. Ale jak zrobią taką klase to zaraz zlecą się łapacze pucharków i zamiast jechać w PP to będą jechali w amatorach bołatwiej wyrwać puchar. Tak jak to ma miejśce obecnie w PP :)

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

105

Odpalił ale po jakim czasie.
Po drugie Molik nie wyrzucił Ciebie z toru tylko jeszcze Ci pomagał i trzymał motocykl abyś mógł skakać po kopce.
A mógł podejść i powiedzieć przykro mi Maniek musi zejść z toru.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD