1

Temat: Zna ktoś ten motor?

Witam,

jestem tu nowy i nie chciałbym zaśmiecać forum (mam nadzieję, że to nie będzie kolejny śmieć) ale mam pytanie co do Yamahy z allegro [url]http://allegro.pl/supermoto-yamaha-yzf-450-2003-r-rmz-crf-zobacz-i2349410576.html[/url] . Szukam jakiegoś supermoto i  jestem ciekawy czy zna ktoś z Was ten motor, albo coś o nim słyszał. Sprzęt widziałem już na allegro kilka razy, w różnych odstępach czasu. Jak się nie mylę to ok pół roku temu też była wystawiona ale nie mam pewności czy od tego samego człowieka. Zastanawia mnie czy to ten sam sprzedający nie może go sprzedać (pierwsza cena ok 10,5k), czy ktoś już to zdążył kupić i się okazało niezłą miną i próbuje to teraz pchać dalej. Motor na pewno wystawiany jest cały czas w Gubinie pod niemiecką granicą i pewnie też z tamtąd pochodzi, niestety nie ma żadnej informacji o możliwości rejestracji motocykla. Jakby nie patrzeć motor wygląda nieźle,porządne koła, piasty, zawias Ohlinsa jak się nie mylę, hamulce jak trzeba. Historia na allegro jest niemniej zastanawiająca, dlatego też pytam czy ktoś  się nie orientuje w temacie. Będę wdzięczny za jakieś informacje.

pozdrawiam
Radek

TM 450 SMX , Ducati MTS

2

Odp: Zna ktoś ten motor?

radzio napisał/a:
vlo napisał/a:

koles zszedl z ceny ostro. widac juz sie niecierpliwil [url]http://allegro.pl/supermoto-yamaha-yzf-450-2003-r-rmz-crf-zobacz-i2349410576.html[/url]
i tt600 [url]http://allegro.pl/yamaha-tt-600-supermoto-enduro-yz-cr-yzf-crf-kx-i2347304364.html[/url]

Niech schodzi dalej, to może ją wezmę :D

Olaff napisał/a:

Musi być coś nie halo skoro nikt tego nie chce brać.

hacker33 napisał/a:

Nie chcą brać bo poszła fama, że ma bananowe lagi.

cichy napisał/a:

Ja myślę, że to przez cztery biegi i brak rozrusznika.

motoslide.com

3

Wszyscy pierdolą, ale nikt nie oglądał...

4

Hmm... powiem tak: "O dział przywitalnia nie dziala?"

Zadzwon i dopytaj a pozniej daj znac na forum co ustaliles :)

Honda XR650R w jedynej słusznej wersji SM - SXV Forks, Magura caliper
Honda CRF150F
Honda CRF70F na małych brudasach
Honda CRF50F na maleńkich brudasach

5

Zaraz odwiedzę przywitalnię i naprawię swój błąd :)

A póki co, dowiedziałem się, że w Wrce do wymiany jest sprzęgło, gość lata tym niby drugi sezon a sprzęt ściągnięty jest z UK i do tej pory nie zarejestrowany w PL. Może się okazać, że rejestracja motoru może być kłopotliwa, jak nie teraz to mina może wyjść po jakimś czasie. Motor ma rzeczywiście 4 biegi (ale czy w supermoto aż tak to przeszkadza? Wiem, że w terenie 426 czy KTM podobnej pojemności z 4 biegami radzą sobie jak złoto) no i nie ma rozrusznika jak widać.

TM 450 SMX , Ducati MTS

6

jak dla ciebie (mowa tu o dokumentacji) wazne jest by mial dokument v5c (dowod rejestracyjny) do tego potrzebna ci jest umowa kupna sprzedazy i to wsio. jak nie pojedziesz i nie "obmacasz" moto to niczego tak na prawde nie dowiesz sie.

Honda CRF150F

7

na żywo obejrzeć i brać, może nie młody ale w UK gadżetami doinwestowany, można mieć obawy że skoro 2 lata w PL nie rejestrowany bo komuś szkoda drobnych to i tyle nie serwisowany + to sprzęgło, pewnie na koszu zęby wytrzepane od pionowania ze sprzęgła, rejesteracja to formalność za ok. 500 zł, umowę możesz napisać sam bo w V5 masz dane poprzedniego właściciela

8 Ostatnio edytowany przez Rolin (2012-05-16 21:47:03)

właśnie tak patrzę, cena niezła, nawet jakby pół pieca trzeba było zrobić to nie ma lipy. A co myślicie o 4 biegach na asfalt? Bo kwestia braku rozrusznika to kwestia gustu.

TM 450 SMX , Ducati MTS

9 Ostatnio edytowany przez vlo (2012-05-17 08:42:33)

widzialem jak handlarze na kolanie spisywali umowe z kupujacym w "imieniu" sprzedajacego (osoby ktorej dane widnieja na zagranicznym dowodzie rejestracyjnym). w Polsce nikt w to nie wnika. jezeli na umowie widnieje wpisany nowy wlasciciel to musisz miec zachowana ciaglosc umow. a to ze moto nie zarejestrowane w pl to nic dziwnego - teoretycznie masz na to 30 dni od daty zakupu ale nie ma powiazanej z tym kary (nikt ci nie udowodni ze moto bylo w tym czasie w kraju). vat musisz oplacic 14 dni od daty sprowadzenia a w praktyce to nie wiadomo kiedy sprowadziles ;)

Honda CRF150F

10

wiem, z rejestracją można działać na różne sposoby i może rzeczywiście nie być to takim problemem. Co mnie jeszcze zastanawia , motor wygląda mi na YZ a nie WR, ma chyba mniejszy zbiornik paliwa i nie ma zbiornika płynu chłodzącego pod tylnim błotnikiem. Do tego wygląda na to, że kiedyś to cudo miało rozrusznik, albo inne cudo z którego pochodzi silnik miało rozrusznik. Łatwo poznać po kącie pod jakim wychodzi dźwignia sprzęgła z karterów i po tym, że lika sprzęgła biegnie z prawej strony motocykla(YZ ma z lewej bo nie ma przewidzianego kręcioła). No i obudowa filtra powietrza jak w YZ, filtr pod siedzeniem wymieniany po jego ściągnięciu, a w WR na 3 śrubkach z boku. Trochę to wszystko dziwne, generalnie wygląda na niezłą kombinację alpejską.

A czy ktoś mi powie jak te 4 biegi na asfalcie się sprawdzają?

TM 450 SMX , Ducati MTS

11

w tytule allegro stoi że to YZF więc skąd ten trop o WR?

12

Też się zastanawiałem o co chodzi z tą WR, ale pewnie literówka, troche spora, ale cóż :D Nie wiem czy by mi przeszkadzało to, że ma 4 biegi przy takich zębatkach.

READY TO >> TERROR

13

ale plama, byłem przekonany że to WR :] może to przez to, że jak moto z tablicą to raczej WR, chociaż i zarejestrowane YZ też widać czasem na allegro.No dobra, tłumaczyło by to wszystkie różnice w plastikach, jednak nie tłumaczy sprawy silnika. Znając życie, to nie pierwszy i nie ostatni.

TM 450 SMX , Ducati MTS

14

Zawias nie jest OHLINSA, masz tylko golenie anodowane. Motor widzialem jakis rok temu na allegro jak szukalem czegos dla siebie. Wiem ze kolega bral z Gubina w MxLife i motor okazal sie mina, ze jakby policzyl sobie wszystkie koszty to kupilby cos o wiele lepszego. Fakt ze motor doinwestowany, ale byl tak tez w przypadku Kawasaki kumpla. No nie wiem co o tym mowic, bo niby beringer 6 tloczkowy siedzi, fele sm tez sa, elektryka jakas tez bedzie. Mysle ze do 8 tys bys sie z kolesiem dogadal, wiec suma sumarow nie jest najgorzej bo za same kola i hebel zaplacisz dobre 3K. Ja kupujac taki motor nastawilbym sie na rozlozenie silnika na czesci pierwsze. Jezeli masz dodatkowe 3 tysie w kieszeni to rzeczywiscie zainteresowalbym sie takim motorem.

15

Ja kupowałem kółka sm i 6 tłoczkowego beringera to mnie wyszło około 5k : P mowa o używanych. Co do kupna sprzętów używanych to tak, jak przedmówca napisał-nie ma co kupować bez luźnych 3 tysi, bo nawet jak wygląda super itd . to lepiej wszystko posprawdzać niż potem płakać oczywiście jest możliwość, że te 3 tysie zostaną w kieszeni i moto będzie ok, ale ja zawszę jak kupowałem to musiałem coś zmieniać (pomijając opony, bo z tym można zaczekać, jak już nie ma kasy) łożyska, sprawdzać wszystko to dochodziły koszty uszczelek + odrazu zmiana oleju i filtrów zębatek i na wejściu motor pochłania z 700zł : P