O oponach uniwersalnych mogę coś powiedzieć. Jeździłem na Mutantach, Mt60 i na Avonie Distanzia.
Mutant, opona bardzo dobra jak ktoś jeździ przeważnie po mieście a weekendy wyskakuje na żwirówki. Jak na mój gust jest w miarę żywotna. Dobrze klei na asfalcie ale w terenie oczekiwałem na więcej.
MT60 na asfalcie jest dość śliska i przez duże ,,kostki'' niestabilna przy większych prędkościach oraz dość szybko schodzi. W terenie radzi sobie dobrze jak na taką gumę.
Distanzia, jak dla mnie złoty środek na tył. Na asfalcie trzyma porównywalnie do mutanta przy czym wolniej ubywa z niej mięsa. W terenie trzyma podobnie jak MT60 a na niektórych nawierzchniach nieutwardzonych nawet lepiej. Założyłem ją pod koniec sezonu i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Po trawie i żwirówce nie ma problemu z podrywaniem moto i lataniem na gumie, w kopnym piachu jest gorzej ale też się da.
Na przód jeszcze złotego środka nie znalazłem. Jak na razie skłaniałbym się ku Mutantowi. Słyszałem też dobre opinie o Avonie prorain (czy jakoś tak), może przetestuję go w sezonie.