tu nie chodzi o powodzenie - teraz grzecznie zbieram paragarfy - prawo jazdy mogli mi zabrac - mieli do tego prawo.
Jesli natomiast chodzi o zatrzymanie - z tego co czytam to:
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 30 listopada 2001 r.
w sprawie umundurowania policjantów.
(Dz. U. z dnia 15 stycznia 2002 r.)
...
§ 3. 1. Policjanci noszą umundurowanie policyjne podczas wykonywania obowiązków służbowych, jak również w szkołach i ośrodkach szkolenia Policji oraz w czasie odbywania ćwiczeń (przeszkolenia), według zasad określonych w rozporządzeniu.
2. Umundurowanie policjantów składa się z ubioru galowego, wyjściowego, służbowego i ćwiczebnego, których wzory i charakterystykę określa załącznik nr 1.
3. Zasadniczymi przedmiotami umundurowania wchodzącymi w skład ubioru galowego, wyjściowego i służbowego są:
1) czapki, kurtki, bluza i płaszcz w kolorze błękitnoszarym,
2) spodnie i sweter w kolorze granatowym,
3) koszule: służbowe w kolorze błękitnym, wyjściowe w kolorze białym,
4) obuwie, pas i teczka w kolorze czarnym.
4. Zasadniczymi przedmiotami umundurowania składającymi się na ubiór ćwiczebny są:
1) czapka, kurtki i spodnie w kolorze czarnym,
2) kombinezon antyterrorysty w kolorze szaro-czarnym (plamiak).
Pan policjant czapki nie posiadal na glowie - nie wiem i szukam czy czapka jest obowiazkowym elementem munduru policjanta - czyli idac dalej nie byl umundurowany co skutkuje:
Sygnały wydawane przez kontrolujących mogą mieć różną postać. W warunkach dostatecznej widoczności umundurowany policjant będzie je dawał lizakiem lub ręką. Gdy widoczność jest niedostateczna - latarką z czerwonym światłem albo lizakiem ze światłem odblaskowym lub czerwonym. Policjant w cywilu ma prawo zatrzymywać kierowców wyłącznie na obszarze zabudowanym. Przy dostatecznej widoczności powinien używać lizaka, a gdy widoczność jest słaba - latarki. Nie jest natomiast prawdą, że jeśli policjant jest nie umundurowany, to powinien stać przy radiowozie.
Bede wdzieczny za podsylanie tu wszelkich paragrafow - wymiernie mi to ulatwi dalsze dzialania
---------------------
---------------------
nu zajec pagadi