1

Temat: Dorabianie zaworów

Dorabiał ktos kiedys sobie zawory (wydechowe i ssace) do moto? Robie remont i wymieniam z grubsza wszystko to i o zaworach pomyslalem tyle, ze do mojej husky to org po 400zł sztuka, a watpie zeby byly tytanowe. Jakby ktos znał jakas firme co robi takie rzeczy i moze sie wypowiedziec to prosze.

2

Odp: Dorabianie zaworów

pogadaj o tym z Franzem :)

DR-Z 400ESM sold

3

Vesah robi zamienniki, więc poszukaj.
BTW jeśli jeden zawór kosztuje 400 zł to na bank jest tytanowy.

joł

4

[url]http://www.paradowscy.pl/menu,1,Strona_glowna[/url]

5

mhh... delikatnie mówiąc odradzam takie kombinacje...

w zeszłym roku po sezonie wymieniałem tlok i zawory w swojej husce, jako ze Zych (zych off road) poinformował mnie ze mozna dać zamiast tytanów zamiennik stalowy i ma go od reki w cenie 100 za sztukę długo sie nie namyslałem, mówie sobie 4 razy taniej! tłoczek wyminiony, zaworki wstawione, wyregulowane, silnik pochodził 5 min (słownie pięć minut) i cyk, zgasł z jakimś dziwnym zgrzytem, zdejmujemy glowice, a tam co? grzybek od zawora ujeb... sie i troszke sobie potanczył z tłokiem i głowica, dzwonie do zycha a on mowi (w duzym skrócie) ze moge go w du... pocałować bo to nie jego wina tylko fitmy paradowsky która dorobiła zawory, jade do nich z polową silnika pod pachą (mam ich niedaleko od domu w sumie) ustawiam sie z jakimś expertem od reklamacji, miesiąć expertyz i słysze od nich mniej wiecej to samo co od zycha...

final jest taki ze kupiłem u mleczka nowy komplet tytanó, nowy tłok i regenerowałem głowicę, w sumie jakies 3 tysia psu w du... bo zaoszczedziłem na zaworkach, wiec jak pisalem juz na początku, odradzam wspłpracę z firmami powyżej oraz ze stalowymi zamiennikami do husek

HUSKA FC 250 / 2018
HUSKA FS 450 / 2018
HUSKA FS 450 / 2021

6

Dodaj jeszcze ze po wsadzeniu stalowych zaworów w miejsce tytanowych okazało się, że sprężynki zaworowe nie dawały rady i z tym tez była zabawa :)

DR-Z 400ESM sold

7

historia jest długa i mało przyjemna opisałem ja z grubsza, ze spręzynkami też była zabawa

HUSKA FC 250 / 2018
HUSKA FS 450 / 2018
HUSKA FS 450 / 2021

8

Wymiana zaworów na stalowe zawsze wymaga wymiany sprężyna na mocniejsze.

9

SFMario napisał/a:

oraz gniazd, bo jeśli tego nie zrobisz to po pewnym czasie gniazda się zapadną.

z tego co mówił mi mechanik u którego serwisuję motocykle taka operacja jest możliwa jedynie w CRF. inne silniki dość szybko po takim zabiegu padają.........

- Jeśli dziekan nie odwoła swoich słów do  jutra to wypierdalam z tej uczelni
-- A co takiego powiedział dziekan??
- "Wypierdalaj z tej uczelni!!"

10 Ostatnio edytowany przez tabul (2011-11-21 15:58:12)

Franz napisał/a:

mhh... delikatnie mówiąc odradzam takie kombinacje...

w zeszłym roku po sezonie wymieniałem tlok i zawory w swojej husce, jako ze Zych (zych off road) poinformował mnie ze mozna dać zamiast tytanów zamiennik stalowy i ma go od reki w cenie 100 za sztukę długo sie nie namyslałem, mówie sobie 4 razy taniej! tłoczek wyminiony, zaworki wstawione, wyregulowane, silnik pochodził 5 min (słownie pięć minut) i cyk, zgasł z jakimś dziwnym zgrzytem, zdejmujemy glowice, a tam co? grzybek od zawora ujeb... sie i troszke sobie potanczył z tłokiem i głowica, dzwonie do zycha a on mowi (w duzym skrócie) ze moge go w du... pocałować bo to nie jego wina tylko fitmy paradowsky która dorobiła zawory, jade do nich z polową silnika pod pachą (mam ich niedaleko od domu w sumie) ustawiam sie z jakimś expertem od reklamacji, miesiąć expertyz i słysze od nich mniej wiecej to samo co od zycha...

final jest taki ze kupiłem u mleczka nowy komplet tytanó, nowy tłok i regenerowałem głowicę, w sumie jakies 3 tysia psu w du... bo zaoszczedziłem na zaworkach, wiec jak pisalem juz na początku, odradzam wspłpracę z firmami powyżej oraz ze stalowymi zamiennikami do husek

jeśli chodzi o zawory do aut, to słyszałem dobre opinie o tej firmie ;)

11

Bondek napisał/a:
SFMario napisał/a:

oraz gniazd, bo jeśli tego nie zrobisz to po pewnym czasie gniazda się zapadną.

z tego co mówił mi mechanik u którego serwisuję motocykle taka operacja jest możliwa jedynie w CRF. inne silniki dość szybko po takim zabiegu padają.........

wymieniłem i sprężyny i gniazda a i tak zestaw popracował 5 minut

ciekawostką jest że diler Huski coś takiego sprzedaje wiedząc ze sprawa delikatnie mówiąc jest ryzykowna dla silnika

co do profesjonalizmu firmy paradowscy (czy tam paradowski), mhhh może i robią dobre zawory do samochodów ale jeden konkretnie do mojej maszyny im sie nie udał a jak juz sie urwał to mieli mnie w du...

HUSKA FC 250 / 2018
HUSKA FS 450 / 2018
HUSKA FS 450 / 2021

12

Napisalem maile do Paradowskich i mi odpisali: "Witam jeżeli sa to zawory tytanowe to niestety trzeba wymienic sprężyny ,co do jakości to będą niczym nie odbiegać od oryginału."
Napisze do nich jeszcze tak z ciekawosci czy dadza mi jakąś gwarancje, że zawór sie nie urwie:)

13

gwarancja gwarancja. rękojmie zawsze masz i na jej podstawie mozesz zawsze dochodzic swoich praw od sprzedawcy a jak to wychodzi to z tym roznie bywa ;)

Honda XR650R w jedynej słusznej wersji SM - SXV Forks, Magura caliper
Honda CRF150F
Honda CRF70F na małych brudasach
Honda CRF50F na maleńkich brudasach

14 Ostatnio edytowany przez Bondek (2011-11-23 12:18:23)

jak coś pójdzie źle i tak się wypną powiedzą że mechanik źle robotę zrobił.

- Jeśli dziekan nie odwoła swoich słów do  jutra to wypierdalam z tej uczelni
-- A co takiego powiedział dziekan??
- "Wypierdalaj z tej uczelni!!"

15

z tego co pamietam w przepisach bylo jezeli usterka wyjdzie do 6 miesiecy (nie pamietam dokladnie) od kupna to wina z domyslu lezy po stronie sprzedawcy. prawda jest taka ze sprzedawca odpisze ze zrobil ekspertyze i stwierdzil ze to z winy uzytkownika.

Honda XR650R w jedynej słusznej wersji SM - SXV Forks, Magura caliper
Honda CRF150F
Honda CRF70F na małych brudasach
Honda CRF50F na maleńkich brudasach