16

Odp: Hamownia

SnowMoto napisał/a:

moc na silniku nie obliczasz ze wzorów, no chyba że wzorem nazwiesz moc na kole+ moc strat na jałowym. Generalnie wciskasz sprzęgło i masz wynik strat. Idąc dalej, pomiędzy slickiem a oponą drogową na kole jest od 1,5 do 4 KM różnicy (stockowy gixer1000 MP), różnica w ciśnieniu w tylnej gumie 1,5 a 2,8 powoduje wahania w mocy na kole od 1,5 do 4 KM

Jest pewien wzór, z którego oblicza się moc. Moc nie jest żadną wartością, którą możemy sobie odczytać z silnika - na hamowni mierzą moment obrotowy silnika na poszczególnych obrotach i przy wiadomej zmiennej momentu i obrotów obliczają moc silnika.moc* = (moment obrotowy** x obroty na minutę)

* moc wyrażona w kilowatach (KW)
** moment obrotowy wyrażony w niutonometrach (NM

Motocyklizm- Choroba dziedziczna, niestety niewyleczalna. Objawia się już od najmłodszych lat chorego, w postaci "rogala twarzowego"

17

to jak chcesz wchodzić w szczegóły, to może opiszesz dokładnie, bo nie jest mierzony bezpośrednio moment obrotowy silnika, a bębna hamowni. A jeszcze dokładniej prędkość i przyspieszenie masy wirującej. Chłopie, akurat projektowałem kilka szczegółów do hamowni. Opis był uproszczony, bo chyba nie ma sensu tłumaczyć zależności wyniku od momentów bezwładności mas wirujących wchodzących w skład konstrukcji hamowni.
Zawsze możesz obliczyć moc użyteczną ze wzoru: Nu=sprawność*Ni, a Ni=(pi*Vs*i*n)/(60*tau)
gdzie: pi - średnie ciśnienie indykowane w kPa, Vs - objętość skokowa w m3, i - liczba cylindrów silnika (u nas jeden, chyba że masz apke;) ), n - prędkość obrotowa w obr/min, tau-współczynnik zależny od zasady działania silnika, przy czym dla normalnego silnika czterosuwowego = 2
sprawność z tego co pamiętam wychodziła nam od 75% do 95%- różne konstrukcje i war. zewnętrzne
Łatwiej wrzucić do wzoru ciśnienie efektywne- koło 900-1100kPa wtedy: sprawność*pi=pe
oczywiście sprawność to w uproszczeniu sprawność mechaniczna jak wyżej. 75-95- taki przedział wyszedł przy padaniach na hamowni silnikowej i silnikach od poloneza i jakiegoś tam zetora do ecoteca oplowskiego. Przy badaniach w Brabusie silników V8 biturbo/ V12 nie udało mi się podpatrzeć danych, ale jak tamtejsi inż stwierdzili, nie mogą się wstydzić.

18

SnowMoto napisał/a:

to jak chcesz wchodzić w szczegóły, to może opiszesz dokładnie, bo nie jest mierzony bezpośrednio moment obrotowy silnika, a bębna hamowni. A jeszcze dokładniej prędkość i przyspieszenie masy wirującej. Chłopie, akurat projektowałem kilka szczegółów do hamowni. Opis był uproszczony, bo chyba nie ma sensu tłumaczyć zależności wyniku od momentów bezwładności mas wirujących wchodzących w skład konstrukcji hamowni.
Zawsze możesz obliczyć moc użyteczną ze wzoru: Nu=sprawność*Ni, a Ni=(pi*Vs*i*n)/(60*tau)
gdzie: pi - średnie ciśnienie indykowane w kPa, Vs - objętość skokowa w m3, i - liczba cylindrów silnika (u nas jeden, chyba że masz apke;) ), n - prędkość obrotowa w obr/min, tau-współczynnik zależny od zasady działania silnika, przy czym dla normalnego silnika czterosuwowego = 2
sprawność z tego co pamiętam wychodziła nam od 75% do 95%- różne konstrukcje i war. zewnętrzne
Łatwiej wrzucić do wzoru ciśnienie efektywne- koło 900-1100kPa wtedy: sprawność*pi=pe
oczywiście sprawność to w uproszczeniu sprawność mechaniczna jak wyżej. 75-95- taki przedział wyszedł przy padaniach na hamowni silnikowej i silnikach od poloneza i jakiegoś tam zetora do ecoteca oplowskiego. Przy badaniach w Brabusie silników V8 biturbo/ V12 nie udało mi się podpatrzeć danych, ale jak tamtejsi inż stwierdzili, nie mogą się wstydzić.

O qrwa :) heheh

"Art. 54. Konstytucji RP:
1.Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji."

19 Ostatnio edytowany przez pedrosa73 (2011-03-10 12:49:15)

SnowMoto napisał/a:

wiec nie rozumiem po co sie uruchamiasz skoro nawaliles wzorow jak mrowkow,jak jabkow antonowkow .naczytales sie gazetow ,i potwierdziles tylko to ze mozna obliczyc moc za pomoca wzoru i ze tym powinni sie zajac tylko spece.zatoczyles wielkie kolo i wrociles do punktu wyjscia potwierdzajaxc moje slowa.myslisz ze zablysnales?moze.dla mnie i tak to[ no matter].ALE MOZE KTOS COS Z TEGO ZROZUMIAL.ja za glupi jestem .ja tylkochce miec duzo FUNU na moto pozdrawiam cie i tak ps.lepiej wypowiedzial bys sie na temat mocy wspomnianych przez poprzednika 190 kucy na kole w serii.

Motocyklizm- Choroba dziedziczna, niestety niewyleczalna. Objawia się już od najmłodszych lat chorego, w postaci "rogala twarzowego"

20 Ostatnio edytowany przez Bondek (2011-03-10 13:17:43)

:D
sam się prosiłeś:

pedrosa73 napisał/a:

popraw mnie jaksie myle ze hamownia bierze moc z kola tylniego

tylnego jeśli chodzi o ścisłość

- Jeśli dziekan nie odwoła swoich słów do  jutra to wypierdalam z tej uczelni
-- A co takiego powiedział dziekan??
- "Wypierdalaj z tej uczelni!!"

21 Ostatnio edytowany przez SnowMoto (2011-03-10 15:42:37)

Bondek, to było dobre.
pedrosa, po przeanalizowaniu twojej wypowiedzi w zasadzie nie mam uwag... Po prostu wypowiedź nie była skierowana do kogoś takiego jak ty.

22 Ostatnio edytowany przez dukeSebo (2011-03-10 16:33:42)

tegma napisał/a:
SnowMoto napisał/a:

O qrwa :) heheh

O kurrwa 2... jedyny wiarygodny pomiar to... kto jest z tyłu a ilu jest przed Tobą ;)

Obrzydziliście mi wszystko tymi wzorami ;) nie wiem czy się pozbieram... zszedłem do garażu i mam pustkę w głowie :(

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

23 Ostatnio edytowany przez pedrosa73 (2011-03-10 17:32:15)

Bondek napisał/a:

sam się prosiłeś:

pedrosa73 napisał/a:

oooo profesor MIODEK nabija posty.przywaliles sie do mnie o sm z napedem na 2 kola udowodnilem ci ze nie masz racji zamknales dupe to teraz przywaliles sie do mojego bledu w pisowni.nieladnie kolego chyba z natury jestes wredny co i msciwy na dodatek?zal mi ciebie chlopie zreszta twoja racja moj spokoj

24 Ostatnio edytowany przez Bondek (2011-03-10 18:30:37)

pedrosa73 napisał/a:
Bondek napisał/a:

sam się prosiłeś:

pedrosa73 napisał/a:

oooo profesor MIODEK nabija posty.przywaliles sie do mnie o sm z napedem na 2 kola udowodnilem ci ze nie masz racji zamknales dupe to teraz przywaliles sie do mojego bledu w pisowni.nieladnie kolego chyba z natury jestes wredny co i msciwy na dodatek?zal mi ciebie chlopie zreszta twoja racja moj spokoj

polski sm-owiec nie ma luzu......... :)

nawet nie pamiętam o co chodziło z ty sm na 2 koła,

wyluzuj trochę bo nie ma o co się sadzić chciałeś żeby cię poprawić to spełniłem twoją prośbę.

niestety do Pana profesora Miodka mi brakuje

co do ilości postów to mam to gdzieś.

- Jeśli dziekan nie odwoła swoich słów do  jutra to wypierdalam z tej uczelni
-- A co takiego powiedział dziekan??
- "Wypierdalaj z tej uczelni!!"

25

Niedługo ruszają motoniedziele na BP. Z reguły zawsze są hamownie więc podaje terminy i adresy:

1. maja Szczecin ul. Hangarowa / Leszczynowa
8. maja Poznań ul. Szwajcarska 1
15. maja Łódź ul. Rzgowska 252
22. maja Warszawa ul. Powstańców Śląskich 122
29. maja Kraków ul. Bora-Komorowskiego 39
5. czerwca Wrocław ul. legnicka 67
12. czerwca Czeladź Trasa DK 86 przy M-1
19. czerwca Gdynia ul. Hutnicza 15A