16

Odp: łańcuszek rozrządu do drz 400 sm

gierwi napisał/a:

Weź nadgodziny :lol: !

Już brałem 4dni po 13h w pracy  :)  Ale to idzie na olej i rozrząd. Na sprzęgło musiałbym wziąć kolejne :P

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

17

hacker33 napisał/a:
gierwi napisał/a:

Weź nadgodziny :lol: !

Już brałem 4dni po 13h w pracy  :)  Ale to idzie na olej i rozrząd. Na sprzęgło musiałbym wziąć kolejne :P

Masz PW

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

18

wszystko sie rozbija o tą pier..... kasę, a człowiek tak niewiele chce, powodzenia

19

Z łańcuszkiem rozrządu do DR-Z jest śmieszna sytuacja. DID w katalogu nie ma go przypisanego do tego modelu, ale po cichu sprzedają jakiś tam konkretny model do DR-Z. Generalny importer wie, który pasuje i ten zaleca. Zmieniałem łańcuszek (zakuty w całości) już w kilku DR-Z na DID SCR (zakuty, cichszy) i wszystko chula pięknie. Uszczelki jakie będą Ci potrzebne to przede wszystkim duża uszczelka pokrywy sprzęgłowej. Uwaga: bez klucza udarowego może być ciężko odkręcić nakrętkę wału korbowego.

pozdrawiam, samson
www.farmapomyslow.pl

20

Odświeżam nieco temat, ponieważ mam pytanie związane z wymianą łańcuszka rozrządu. Mianowicie czy przy wymianie łańcuszka należy również wymienić napinacz i wałki? i jeszcze jedno pytanie, w ogole ile tys. km jest w stanie wytrzymac rozrzad w DRZecie(oczywiscie SM, rok 2005) Prosze o odpowiedzi:) Z gory dzieki i pozdro!

Black RiDeR

21

KotiDRZ napisał/a:

Mianowicie czy przy wymianie łańcuszka należy również wymienić napinacz i wałki?

wałki?, zn chodzi ci o wałki rozrządu ? :) raczej nie. Ja kupiłem manualny napinacz przy okazji wymiany łańcuszka rozrządu, ale okazał się zbędny bo oryginał działa dobrze, musisz sprawdzić czy wysuwa się poprawnie i przed zmianą łańcucha sprawdź na jakiej pozycji zatrzymuje się napinacz, być może wcale nie trzeba jeszcze wymieniać.
Ja wymieniałem bo coś mi wyło w silniku po stronie rozrządu, ale po wymianie niestety nic się nie polepszyło i  nadal wyje.

pozdr

22 Ostatnio edytowany przez tabul (2011-01-14 00:12:43)

KotiDRZ napisał/a:

Odświeżam nieco temat, ponieważ mam pytanie związane z wymianą łańcuszka rozrządu. Mianowicie czy przy wymianie łańcuszka należy również wymienić napinacz i wałki? i jeszcze jedno pytanie, w ogole ile tys. km jest w stanie wytrzymac rozrzad w DRZecie(oczywiscie SM, rok 2005) Prosze o odpowiedzi:) Z gory dzieki i pozdro!

u mnie napinacz przy około 10tys. jest w połowie ale pewnie zależy jak obciążasz silnik. wałków nie wymieniasz z łańcuszkiem a co do napinacza to trzeba by zerknąć do serwisówki ale pewnie nie jest to niezbędne jeśli działa dobrze.

23

Sądzę, że 15tys zrobisz na jednym łańcuszku
Napinacza ani wałków się nie wymienia. Chyba, że masz wersje E to wtedy wymieniasz wałki a stare sprzedajesz mi po dobrej cenie :lol:

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

24

Dzieki Pany za podpowiedz, musze hajs odlozyc i zrobic to przed poczatkiem sezonu:)

Black RiDeR

25

a i jeszcze jedno, jaki łancuszek polecacie? Did-a?  A napinacz w jakim przypadku sie wymienia? pozdro

Black RiDeR

26 Ostatnio edytowany przez hacker33 (2011-01-14 19:35:23)

KotiDRZ napisał/a:

a i jeszcze jedno, jaki łancuszek polecacie? Did-a?  A napinacz w jakim przypadku sie wymienia? pozdro

To zależy czy wolisz zakuty - i troszkę rozbierać silnik, czy taki do zakucia i bawić się w jego przekładanie bez rozkręcania silnika.
Ja polecam tourmax-a który jest zakuty (mniejsze szanse, że się zerwie od złego zakucia) oraz oryginalnie montowany w DRZ.
Sam taki montowałem rok temu u siebie.

Natomiast o DID (który sam zakuwasz) pojawiają się różne złe pogłoski co do jakości. Na allegro podobno jest sporo podróbek.

Jak co to ja kupiłem go tutaj
[url]http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no=MjUwMDMyNA==&bid=109742[/url]

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

27

dzieki hacker za podpowiedz. Zaloze taki jak proponujesz, tez slyszalem o duzej ilosci podrobek dida, wiec wole byc pewny i kupie w larssonie tego Tourmaxa:), a co z napinaczem?

Black RiDeR

28 Ostatnio edytowany przez hacker33 (2011-01-14 19:51:59)

zostaw ten co masz.
Napinacz się nie zużywa i nie ma potrzeby go wymieniać.
Pamiętaj tylko aby podczas jego montażu schować wpierw ten "popychacz" do końca - czyli schować wszystkie zapadki bo inaczej będzie gnój.
Jak co to mam chyba sporo fotek z wymiany mojego łańcuszka więc gdybyś miał jakiś problem to pytać a wrzucę co trzeba z objaśnieniem.
Aczkolwiek tak jak i większość, tak i ja sugerowałem się jednym z opisów który jest na internecie.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

29

http://usera.imagecave.com/DzBstrs/Junior_Bear.jpg
odkopuję, ktoś zakładał u siebie tą prostszą metodą na zakuwkę ? chyba nie ma jakiejś różnicy w działaniu ?

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba

30

Ja już natłukłem prawie 30-tysi i jeszcze nic nie wymieniałem, wymieniałem tylko linkę sprzęgła i łożyska na tych łączeniach wahacz-amorek. W silniku mi coś dzwoni ale dzwoni tak już od 6-tysi \, czyli jak to suzuki stuki-puki

Najlepsze MOTO to SUPERMOTO