1 Ostatnio edytowany przez M.O. (2010-08-30 19:39:41)

Temat: byłem na „Supermoto Academy”

Żółtego de-er-zeta kupiłem kilka miesięcy temu. Zdążyłem się trochę nauczyć jeździć ale chciałem spróbować prawdziwego stylu supermoto, to znaczy skoków i uślizgów. Dlatego wybrałem się do Vysokégo Mýta na trening „Supermoto Academy”.

Autodrom jest położony tuż przy głównej drodze, którą ciągną kawalkady samochodów  i nieoczekiwanie dużo motocykli - Czesi naprawdę lubią motory. Nitka toru ma z półtora kilometra. Na środku usypano kilka obiecujących skoczni. Dodatkowo na środku toru jest skate-park dostępny dla wszystkich dzieci z okolicy, miasteczko ruchu drogowego i tor gokartowy.

W niedzielę rano organizatorzy wezwali nas do restauracji. Było ich czterech plus mechanik. Najpierw wyjaśnili, że nie będziemy jeździć odcinka terenowego, bo to zbyt ryzykowne. Potem opowiedzieli o kolorach flag sygnalizacyjnych, a na końcu wydali bloczki na posiłki.
Podział na grupy szybką i wolną odbył się sprawnie. Od razu wiedzieli, że nadaję się do wolnej. Nie wiem, jak to poznali.
Jeden wsiadł na motor i objechał z nami tor dwa razy. Potem radziliśmy sobie sami. Dwa treningi i obiad.

Po południu zebrali nas na pierwszym zakręcie i zaczęli uczyć. Najpierw pokazowy przejazd. Gość wszedł ślizgiem w zakręt, przykleił się do krawężnika, gaz, wyjście na kole i zniknął.
- Teraz wy.
Żarty żartami, ale chłopcy naprawdę się starali. Omówili teorię, a potem stali we trzech na poszczególnych szczytach zakrętów i pokazywali, gdzie dobijać do krawędzi, gdzie już dodawać gazu. Ponieważ byłem jedynym Polakiem, po zakończeniu każdego dłuższego wywodu, pytali mnie „rozumiesz?” i na wszelki wypadek tłumaczyli jeszcze raz, tyle że językiem migowym.
Na drugim treningu inna sekcja toru, ten sam sposób prowadzenia zajęć.

[url]http://www.supermotoacademy.cz/fotogalerie/fotky/supermoto-academy-vysoke-myto/img_1511.jpg[/url]

Upał był duży. W przerwach ściągałem kombinezon i z wywieszonym językiem człapałem pod namiot barowy, gdzie hojnie  raczono wodą, lemoniadą i owocami.

Następnego dnia zgłosiłem organizatorom postulat.
- Chciałbym się nauczyć driftingu.
Poskrobali się po głowach.
- Dobra. Jedź za mną – powiedział najmłodszy.
Pojechaliśmy. On pierwszy, ja drugi, a między nami jeszcze dziesięciu. On slidem, ja próbuję kumać. Nic nie pomogło.
- Drifting to sprawa rychlosti – powiedzieli. – Będzie rychlost, zaczniesz dritfować, sam nie będziesz wiedział kiedy.
Dobra.

Po południu kwalifikacje. Ustawiali nas na starcie pojedynczo.
- Czekaj, czekaj, już!
I w palnik. Jedno okrążenie i po kwalifikacjach.

Potem wyścig.
- Jak pokażę żółtą flagę, znaczy że jeszcze dziesięć sekund do startu. Zapalą się czerwone światła. Jak zgasną, startujecie. Osiem okrążeń. Rozumiesz?

Co mam nie rozumieć?

Na koniec dyplomy, puchary, brawa i do domu, bo szła burza.

Uwagi ogólne:

Styl imprezy - luźny.

Harmonogram – płynny. Kartką z planem dnia można było sobie buty wytrzeć. Najnowsze ustalenia były wypisywane kredą na tablicy.

Poziom bezpieczeństwa – adekwatny do zagrożeń.
Mieszane uczucia miałem widząc jak dzieciaki chętne do zabawy w skate-parku notorycznie truchtają w poprzek toru. Organizatorzy też biegali po torze w tę i nazad. Po jakimś czasie przestałem się przejmować i sam łaziłem, gdzie mi się chciało. Impreza nie miała zabezpieczenia medycznego. Żadna karetka z leżakującym w cieniu doktorem nie stała na poboczu. I nie była potrzebna.
W końcu to nie Tor Poznań i nie wyścigi MMP. Prędkości mniejsze, ryzyko mniejsze.

Flagi – w praktyce wystarczała żółta. W zależności od kontekstu oznaczała:
- tu stój
- tam jedź
- obiad
Zwinięta na drzewiec świetnie nadawała się do stukania o asfalt w miejscu, gdzie należało dojechać do krawędzi toru.

Towarzystwo – bardzo przyjemne. Od dwunastolatka, który wcale nie był najwolniejszym zawodnikiem w stawce, do takich jak ja łysiejących weteranów, którym znudziły się superbiki. Nikt się nie napinał, same dobre emocje.

Buty – dzięki Bogu, że je podkułem, bo już by było po podeszwach. Teraz znowu muszę podkuć, bo trzy milimetry blachy ledwo starczyły na dwa dni zabawy.

Komu polecam - tym, którzy nigdy nie jeździli po torze. Tym, którzy lubią się
wyrwać weekend i pogonić jak pies za bumerangiem.

Kto będzie zawiedziony. Ten kto chciałby się nauczyć skoków i driftu. Czyli niby, że ja. Ale zbyt dobrze się bawiłem, żeby czuć zawód.

Pozdrawiam

2

Odp: byłem na „Supermoto Academy”

Fajna relacja
Jakie koszta

3

MMHammer napisał/a:

Fajna relacja
Jakie koszta

Na stronce Supermoto Academy jest podany koszt szkolenia: Cena 3900Kč/osoba

Mimo wszystko lepiej by się wypowiedział uczestnik imprezki :)

4

fajna relacja, szkoda ze do trzech nie mam za darmo ;)

"Art. 54. Konstytucji RP:
1.Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji."

5

Koszty takie, jak napisał Redzias. W tej cenie serwowano 5 posiłków oraz coś do przekąszenia i wyżłopania w przerwach. Toalety były czyste, prysznic działał. Dużo miejsca na kempingowanie.

Z ciekawostek:

[url]http://www.supermotoacademy.cz/fotogalerie/fotky/supermoto-academy-vysoke-myto/img_0414.jpg[/url]

Nie wiedziałem, że do terenowych kół można kupić slicki.

I jeszcze to:

[url]http://www.supermotoacademy.cz/fotogalerie/fotky/supermoto-academy-vysoke-myto/img_0420.jpg[/url]

Młodziak przede mną miał 12 lat,  był całkiem szybki i bardzo przytomnie radził sobie w sytuacjach awaryjnych. Nie panikował, wiadomo było, w którą stronę zaraz skręci. Zuch.

6

Dzięki Marcin za relacje... łykam każdy twój tekst, niczym pelikan ryby... czy jakoś tam :)  cieszyć mnie będzie nawet twoja relacja z wyprawy po bułki  :D  :D 

Czekamy na więcej  :)

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

7

No fajna relacja , brawo za odwage jedyny Polak  :)
Żółta flaga oznaczał miedzy innymi obiad  :lol: hahah dobre dobre

motoslide.com

8

Dzięki Marcin za relację, super napisana i myślę, że dobrze oddała klimat jaki panował tam. Ciekawe czy i kiedy doczekamy się podobnych "szkoleń" u nas?

yamaha xt660x

9

Zredaguj tekst załącz kilka fotek i wyślij chłopakom na maila myślę że byłby to ciekawy art na stronkę.  ;)  ;)

NovoPerformance.pl

carbon.na.allegro.pl
SM450RR!! #88

10 Ostatnio edytowany przez M.O. (2010-09-02 23:50:15)

Bardzoście mili. Redagować, załączać nie bardzo mi się chce. Napisałem dla Was, bo zaproszenie na imprezę było z Waszego forum. Ale jak ktoś chce taki tekst wrzucić na jakąś stronę, to chętnie oddam.

W warsztacie po południu założyli do mojego deerzeta końcówkę Higashi. Trzy miesiące czekałem na dostawę. Ale warto było. Od dziś będę moich sąsiadów kochać bez wzajemności.

11

Bardzo fajny tekst Marcin, dobrze sie czyta:) zazdroszcze wyjazdu, bo dobry trip:) ps. zadowolony z koncowki Higashi? Moje oko i moje ucho cieszy ten sam produkt :) pozdro

Black RiDeR

12

Dziękuję.
Tłumik nie był idealnie dopasowany do modelu, ale po drobnych przeróbkach siadł na swoim miejscu. Różnica jest wyłącznie estetyczna - przyjemnie się słucha tych dźwięków. Można sobie oczywiście tłumaczyć, że głośne tłumiki to zwykła bucówa i że nieważne, jak słychać - ważne jak jeździ. Ale przyjemności zmysłowe nie podlegają racjonalnym argumentom. Nowy "tumnik" zwiększył mi przyjemność z jazdy o połowę i to się liczy. Jak kiedyś wyczytałem - "chodzi o pleżer".
Pozdrowienia

13

A ja nic nie musiałem przerabiać, wszystko było i jest wporządku, i też jestem bardzo zadowolony :) pozdrawiam

Black RiDeR