Odp: wymiana oleju-przed zima czy po
No ale jeśli planujesz dłuższy postój to paliwo z gaźnika powinno być spuszczone. Czy nie?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » wymiana oleju-przed zima czy po
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No ale jeśli planujesz dłuższy postój to paliwo z gaźnika powinno być spuszczone. Czy nie?
No powinno, powinno ale w praktyce to różnie bywa:)
Ale dlaczego powinno skoro w gażniku są uszczelki przystosowane do pracy jako skąpane w paliwie, a bez niego sztywnieją i kruszą się/łamią... imho to już lepiej zostawić paliwo, a ew. na wiosnę przeczyścić gaźnik z syfów po ulotnieniu ("białego proszku" czy jak to tam wygląda) -generalnie każdy ma inne podejście (jakbym magazynował moto rok/dwa/trzy to pewnie zlałbym)
Ale dlaczego powinno skoro w gażniku są uszczelki przystosowane do pracy jako skąpane w paliwie, a bez niego sztywnieją i kruszą się/łamią... imho to już lepiej zostawić paliwo, a ew. na wiosnę przeczyścić gaźnik z syfów po ulotnieniu ("białego proszku" czy jak to tam wygląda) -generalnie każdy ma inne podejście (jakbym magazynował moto rok/dwa/trzy to pewnie zlałbym)
Po zimowaniu paliwa już nie ma w gaźniku (odparowuje) - zostaje sam osad. (chyba, że nie zakręcacie kranika)
Dla testu nalejcie sobie benzynę do pokrywki od słoika i zostawcie na stole.
Po kilku dniach będzie sucho z osadem.
U mnie w starej cr125 2t paliwo w gazniku było 12miesiecy i motocykl odpalił od drugiego kopa.
@Hacker masz rację i na pewno się ulotni, ale może jak gaźnik jest szczelny, to proces ulatniania zostaje dość mocno przyhamowany, stąd jednym odpala innym nie, sam już nie wiem
Gaźnik nie jest szczelny.
W FCR masz jakieś 4 przewody odpowietrzające + dysze idące do gardzieli.
Sam ostatnio się zdziwiłem jak wlałem prawie 0,3 litra benzyny ekstrakcyjnej do pudełka po tabletkach do prania. I po tygodniu przypadkowo te pudełko przewróciłem i nic się nie wylało. Pudełko było zamknięte ale plastikowe.
Dla testu nalejcie sobie benzynę do pokrywki od słoika i zostawcie na stole.
Po kilku dniach będzie sucho z osadem.
WTF? Stary, to gdzie ty paliwo tankujesz? Nie raz rozlałem benzynę na gołą blachę i nie musiałem potem zamiatać ;), mi po zimowaniu moto odpaliło od kopa, kosiarka wypaliła 3 - letnie paliwo Verva, takie już na maxa żółte, Tracer 700 odpalił od strzała po 5 miesiącach postoju, no ale miał nalatane 6000km no i wtrysk. Ale to fakt, że wymiana paliwa na świeże pomogła wielu osobom, które miały problemy z odpaleniem po zimie. Temperatura też ma tu duże znaczenie, jak mój postał trochę na lekkim mrozie, to już nie było tak różowo, w garażu w zimie mam z 10 stopni na plusie.
(...)wlałem prawie 0,3 litra benzyny ekstrakcyjnej do pudełka po tabletkach do prania. I po tygodniu przypadkowo te pudełko przewróciłem i nic się nie wylało. Pudełko było zamknięte ale plastikowe.
No jak się miało wylać, jak było zamknięte? ;)
Oni leją nie z tego węża do baku:D
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » wymiana oleju-przed zima czy po
Wygenerowano w 0.041 sekund, wykonano 72 zapytań