Odp: Ogrzewanie domu
Temat wciąż aktualny?
W tej kwestii trzeba patrzeć całościowo znając dokładnie kształt budynku, sposób jego wykonania oraz umiejscowienie.
Podstawą jest dobrze wykonana izolacja termiczna budynku i to od samego fundamentu. Plus jeszcze takie aspekty jak wentylacja, zawilgocenie, ilość osób... Gdy budynek jest dobrze zaizolowany, to potem dopiero zaczynają się problemy z wyborem sposobu ogrzewania.
Widzisz, kolega ma dom kostkę PRL lata 70 z takim potencjałem, że można by zrobić z niego dom energooszczędny. Ale gość nie ma ochoty inwestować.
Ja mam blokhaus przełom 80/90, ale tak spierdzielony przez wykonawcę + udziwnienia w poprzesuwanych między sobą ścianach i stropach, do tego ocieplony tylko częściowo. Praktycznie żeby było porządnie, trzeba go zburzyć i postawić na nowo. Zapotrzebowanie cieplne pewnie z 150-200 kW/m²/rok.
Pompy ciepła opłaca się instalować w nowych budynkach które mają zapotrzebowanie na poziomie bliskim budynkom energooszczędnym. Rekuperacja jest wówczas wskazana gdyż w tym przypadku wentylacja grawitacyjna to prawie 50% strat.
Kotły na paliwa stałe wyłącznie na drewno lub pellet - ponieważ w ogólnym rachunku nie wpływa na zwiększenie emisji CO₂. Drewno magazynuje energię słoneczną z przełomu 100 lat, a węgiel emituje CO₂ sprzed milionów lat kiedy to ziemia była tropikalną dżunglą... Ponadto zwykle kotły na paliwo stałe mają problem z regulacją mocy i potrzebują bufor ciepła, to oznacza że musisz mieć przystosowaną (dużą) kotłownię.