391

Odp: Jakie gumy?

Ja pisałem o manualu do SMC-Ra.
Tam jest 2.0 przód/tył i 2.2 tył przy jeździe z pasażerem.

Manometrom na stacjach nie ufam wcale ale nie w tym rzecz.
Pytanie czy jest sens dmuchać 1.8 albo mniej na ulicę gdzie, co oczywiste, opony nie zawsze są dogrzane jak należy.

Ile w takim razie dmuchacie na tor a ile na ulicę?

SPIDI

Subiektywnie o motoryzacji z charakterem
Facebook.com/SpidiFreestyle

392

MR napisał/a:

Sprawdzałem ciśnienie. Ma 2 bar'y z przodu i z tylu zgodnie z manualem. A o ile byś zmniejszył?

Spidi napisał/a:

Ja pisałem o manualu do SMC-Ra.
Tam jest 2.0 przód/tył i 2.2 tył przy jeździe z pasażerem.

Manometrom na stacjach nie ufam wcale ale nie w tym rzecz.
Pytanie czy jest sens dmuchać 1.8 albo mniej na ulicę gdzie, co oczywiste, opony nie zawsze są dogrzane jak należy.

Ile w takim razie dmuchacie na tor a ile na ulicę?

Ja wale 1,7 przód i 1,5-1,6 tył czy to track czy po bułki i jest dobrze

100% koncentracji = 100% satysfakcji - moje małe enduroooo - #997 rejsing
O nas http://www.youtube.com/watch?v=z5LUptOcE_o&feature=youtu.be
Part 1  http://www.youtube.com/watch?v=l-6jEjyYJpg
Part 2  http://www.youtube.com/watch?v=PWdubyCHfnQ

393

Na ulicę zawsze dawałem 1,5 przód i tak samo tył. Na tor tak samo. Kleiło bajka :)

Go big or go home!
Największa forma kontroli jest wtedy kiedy myślisz, że jesteś wolny.

394

Wartości, które podajecie wydają się strasznie niskie ale skoro zachwalacie to potestuję przy najbliższej okazji...

SPIDI

395

Ja na ulicę dawałem 1,8 przód i 1,8-1,7 tył. Było OK

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

396 Ostatnio edytowany przez mallly200sx (2016-05-31 07:37:05)

Spidi napisał/a:

Wartości, które podajecie wydają się strasznie niskie ale skoro zachwalacie to potestuję przy najbliższej okazji...

2 bary mam wskazane do dużych kół (plakietka na wahaczu), ale z takim ciśnieniem w terenie nie da się jeździć.
Na małych kołach też przy 2b jest dużo gorzej... dlatego ciśnienie mam Hermesowe  ;)

Pozdrawiam,
Piotrek

397

U mnie w instrukcji zalecane ciśnienie do dużych kół było 1.5 przy jeździe drogowej i 1.0 przy jeździe offroad.
Tak więc całkiem sensownie...

Kiedyś czytałem Jakiś artykuł nt. zalecanego i optymalnego ciśnienia. Fakt, że dotyczyło to szlifierek ale zasada jest ta sama - różne mogą być jedynie same wartości.
Wyraźnie było napisane, że nie można przegiąć w żadną stronę bo opona musi zachowywać optymalny kształt żeby układać się idealnie i zapewniać maksymalną trakcję. Wydaje się to dość logiczne - opona ma optymalny kształt tylko wówczas gdy jest w niej wiatru w sam raz. Ani za dużo ani nie za mało.

Wiadomo, że kapeć żeby dobrze kleił musi być dobrze rozgrzany.
Jednak kiedy pracuje w swojej optymalnej temperaturze ogrzewa również powietrze którym jest nadmuchany a więc i zmienia się jego objętość - dlatego ludzie w sportach schodzą np. do 1.8 przy zimnej gumie bo w rozgrzanej ciśnienie będzie już 2.0.

Jeśli się mylę to mnie poprawcie. Ja w każdym razie tak właśnie to zrozumiałem. Być może faktycznie supermociaki(np. ze względu na niższą wagę) powinny czasem latać na mniejszym ciśnieniu...

SPIDI

398

Jak napompujesz 1.8 przy 20 stopniach to przy 100 stopniach będzie około 2.4. Ale grzanie opon to chyba szeroki temat, zależy od stylu jazdy, tego czy jeździsz po torze czy po ulicy i innych rzeczy.

Michał

399

przy 1.8 po ogrzaniu kocami wychodzi 2.0. Rozgrzać jazdą do temp 100C to wątpię aby ktoś w pl był w stanie.

400

To tylko przykład, ale wynika z równania gazu i można z niego wyliczyć ile pompować na zimno.
Można też próbować pompować różne ciśnienie i sprawdzać ciśnienie po nagrzaniu za każdym razem. Mi się nie chce tak eksperymentować.

Michał

401 Ostatnio edytowany przez karol128 (2016-05-31 14:34:24)

Ale bierz poprawkę, że temperatura opony nie równa się temperaturze powietrza w oponie, która jest niższa.

402 Ostatnio edytowany przez mjr (2016-05-31 15:37:58)

Racja. Koniec OT z mej strony.

Michał

403 Ostatnio edytowany przez Spidi (2016-05-31 15:21:26)

Karol - optymalna tempertura dla różnych mieszanek też będzie różna.
Dla przykładu dla jakiegoś super softa pewnie idealnie będzie 50-65stopni, soft najlepiej pracował będzie w zakresie 70-80 stopni, medium 80-90 a okolice 100 stopni będą dobre dla najtwardszej mieszanki i to w tak upalne dni kiedy na asfalcie można jajka smażyć.
Wartości rzucam wyłącznie dla przykładu bo pewnie dla różnych producentów i mieszanek mogą się nieco różnić a i zakresy mogą być  szersze albo węższe...

Stąd MJR dobrze prawi - teoria teorię ale nie ma to jak sprawdzić ciśnienie jeszcze raz na rozgrzanych gumach.
Pytanie tylko do jakiego dążyć? Czy do nominalnego zalecanego przez producenta czyli powiedzmy 2.0 bary?
Czy może trzeba przyjąć, że to jest jak ktoś napisał wcześniej, wariant ekonomiczny gdzie jest najlepszy kompromis między osiągami, spalaniem a przyczepnością.
Jeśli tak jest(a to bardzo prawdopodobne) to o ile warto zmniejszyć ciśnienie, docelowe dla rozgrzanej gumy, żeby opona zachowywała optymalny kształt dający najwięcej przyczepności.
Podejrzewam, że jak się zejdzie za nisko to efekt będzie odwrotny do zamierzonego i opona zamiast trzymać, zacznie pływać.

SPIDI

404

Szybkie pytanie - szukam opon do FMXa, przejrzałem cały temat, ale nie znalazłem konkretnych informacji o Michelin Pilot Street. Na motogumy.pl można kupić komplet za 600zł z groszami, stąd moje zainteresowanie. Ktoś o nich wspominał, ale nie widziałem, żeby ktoś się na nie zdecydował. Czym różnią się od Michelin Pilot Power? W opisie jest tylko, że są to opony do "małych, lekkich motocykli" - FMX łapie się do tej kategorii? :D

[url]https://motogumy.pl/Opony_motocyklowe.aspx?Producent=MICHELIN&Model=PILOT%20STREET&typ=MOTOCYKL[/url]

FMX 650

405

Dzięki Panowie za rady, zmniejszę ciśnienie w oponach do 1,7 - 1,8 i zobaczę jak się będą zachowywały. Jeśli to nie pomoże to zdecyduję sie chyba na Mich.. Pilot Power 2CT.