Odp: OFF TOP, Wymiana zdań i inne takie dyskusje.
Jako że forum SuperMoto to grupa obeznanych w Świecie ludzi, więc potrzebuję porady.
Chcę kupić DOBRY, akumulator, a nawet kilka do firmowych dostawczaków. Nie chodzi mi o dobór parametrów, tylko długowieczność akumulatora. W ciągu ostatnich kilku lat akumulatory sprzedawane w sklepach motoryzacyjnych to jakieś nieporozumienie, albo ja mam pecha, wytrzymują gwarancję i nadają się do zasilania żarówek LEDowych, bo rozrusznikiem kręcić nie chcą. Dla przykładu mamy 13 letniego Sprintera, gdzie jest fabryczny akumulator z logo MB, wyprodukowany przez Wartę, właśnie kończy swój żywot, ale ma 13 lat. Może mi ktoś polecić co kupić, jak i gdzie żeby być zadowolonym przez kolejne kilka lat z bezstresowego porannego rozruchu w zimę?
VARTĘ masz tutaj. Jak jesteś z Katowic, to jeszcze Ci go do domu przywiozą. A co do marki, to uważam, że i Varta i Bosch są ok. Wszystko zależy od tego w jakich warunkach trzymasz autko i jak często je użytkujesz. Na każdy zakupiony produkt masz zawsze 2 lata rękojmi, więc gdyby coś się działo, to można reklamować. 13 lat, to ładny wiek. Moje zdanie jest takie, że kiedyś produkowali wszystko lepsze. Teraz wiadomo jak to jest. Nikt nie zagwarantuje ci, że akumulator konkretnej marki tyle wytrzyma.