166 Ostatnio edytowany przez Rage51 (2014-12-21 21:15:44)

Odp: Regulamin 2015

Why do you need so much riding time in free practice and qualification? In Latvia we have a 15 min free practice and 15 min time practice. And its totally enough. You don't have a 40 riders on starting grid and 15 of them in same skill level. In this case the time practice is extremely important, but in our riding level where only 3-4 riders ride in 1 sec, than 1 sec gap and than again 2 riders and so on the 15-20 min is totally enough. You will have a 20 minutes race after that so you can easily win back if you lost something in qualification. And lets say, in 15 min time practice your best lap time is 1:10:000, I'm 99% sure you will not go 1:09:00 if you have 15 min more, most likely you will go 1:11:000. 
In case the rain start in middle of session announce 20 min brake and repeat 15min qualification. 
If you just wont to spend more time on bike make a Super Pole or 3 race. You can make a 3 race like super final where participate top15 S2 and top10 C2 riders or something like this.

167

Crazy napisał/a:
Bart03 napisał/a:

ja jestem za jednym kwali 30min ze wzgledu na to ze tak jest za granica wiec krok po kroku trzeba do tego dążyć, za tym idzie tez posiadanie 2go kpl kół, 2go motocykla itd... Nie jest tak? Jest!

Dążyć do posiadania drugiego kompletu kół czy motocykla to ja mogę zapierdalając na dwa etaty a nie poprzez zmianę regulaminu.
Niech wygra lepszy a nie ten co ma więcej hajsu.

Dokładnie !!! O to cały czas chodzi... Nie poprawiajmy poziomu w PL poprzez większe inwestowanie kasy w sprzęt...

KTM 450 SMR
#49 S2 Mistrzostwa Polski

168 Ostatnio edytowany przez Bart03 (2014-12-21 22:16:48)

Nie w tym była rzecz żeby promować tego który wydaje więcej lub mniej na sprzęt itd.

PRZYPOMNĘ że większość opowiedziała się za RÓWNANIEM REGULAMINU do innych LEPSZYCH lig. Również o to że jak ktoś przyjeżdża zza granicy to wie że regulamin jest taki sam lub bardzo podobny.

Jak widzicie koledzy z Litwy mają jeden bieg kwalifikacyjny a nie 2 tak jak my..

Ja to widzę tak że robimy nasz regulamin na wzór innych ALE jednak ROBIMY REGULAMIN POD SIEBIE!!

Czyli wyrzucamy procedurę startową gdzie TO WŁAŚNIE WYGLĄDA JAK PRAWDZIWE WYŚCIGI- już o tym pisałem kibice, gdy już przychodzą to nie tylko dla wyścigów a również dla OTOCZKI! Ładnie wygląda cała stawka zawodników z mechanikami, hostessami etc. A nie tak jak było, czyli wyjeżdżamy ''na hura'' jeszcze czekamy na starcie na kilku gości, kibice nie wiedzą czy to już wyścig czy cos.. ale wykreślamy to bo jednemu się nie chce stać 10-15min, drugi nie ma hostessy czy kogokolwiek, sam przyjechał, wyrwał się przecież tylko od starej na weekend a jeszcze inny nie chce bo nie ma agregatu żeby podpiąć koce na starcie.

Nie robimy JEDNEGO KWALI TYLKO DWA bo ktoś ma jeden motocykl, jeden komplet kół i jeden komplet opon na sezon, przyjeżdża sam, bez mechanika itd. Więc mu to nie na rękę..

Ja nie jestem za JEDNYM KWALI bo mam 3 gotowe motocykle na start... Ale dlatego że tak jak i Wy chce regulaminu który jest u naszych sąsiadów. Mniejsza o tą jedną kwalifikację 30min.... Teraz pokazujemy że nic się nie zmieni w tym polskim grajdole supermoto bo wiele osób ma taką mentalność jak nasz PZM, czyli nie nie zmieniać bo jest dobrze- ścigamy się to się ścigamy i tyle.. ŹLE JEST?? NIEEE

Jak dla mnie regulamin może być jaki jest, ale gdy padła propozycja przybliżenia do MŚ itd. to pod tym się podpisałem..

Poprawiamy poziom zapraszając do nas zawodników zza granicy i rywalizując z nimi, dobrze wiecie że wiąże się to z większymi nakładami finansowymi niż obecnie w Polskim grajdole supermoto, wiecie dobrze że tak jest. Ja wcale nie mówię to dobrze, miło i wygodnie że będzie trzeba za jakiś czas kupić kolejny motocykl, czy jakieś tam części żeby BYĆ KONKURENCYJNYM w stawce. Natomiast przynajmniej głośno mówię że rozumiem do czego to powinno zmierzać- do PROFESJONALIZACJI SPORTU, nikt nikomu nie każe kupować motocykla, części, zabierać mechanika czy dupy na rundę Supermoto natomiast jeślii będzie chciał konkurować z innymi to coś będzie trzeba zmienić. To jest sport motorowy, wiecie jakie są realia tylko o tym nie mówicie. Dlaczego WSZYSCY kupujecie co roku nowe/nowsze sprzęty, tuningujecie itd?? Żeby konkurować z innymi! Sprzęty za grube dziesiątki tyś. zł!!! To nie jest ''inwestowanie kasy w sprzęt'' ?? Każdy widzę tłumaczy sobie wszystko na swój sposób i chce regulaminu NIE uniwersalnego zbliżonego do innych lig tylko własnego czyli POLSKIEGO. Zanim posypią się głupie komentarze, zaznaczam raz jeszcze temat już wyszedł poza to ''kwali 1x30min'' chodzi o podejście... POZDRAWIAM SERDECZNIE

NovoPerformance.pl

carbon.na.allegro.pl
SM450RR!! #88

169

Bart03 napisał/a:

Czyli wyrzucamy procedurę startową gdzie TO WŁAŚNIE WYGLĄDA JAK PRAWDZIWE WYŚCIGI- już o tym pisałem kibice, gdy już przychodzą to nie tylko dla wyścigów a również dla OTOCZKI! Ładnie wygląda cała stawka zawodników z mechanikami, hostessami etc. A nie tak jak było, czyli wyjeżdżamy ''na hura'' jeszcze czekamy na starcie na kilku gości, kibice nie wiedzą czy to już wyścig czy cos.. ale wykreślamy to bo jednemu się nie chce stać 10-15min, drugi nie ma hostessy czy kogokolwiek, sam przyjechał, wyrwał się przecież tylko od starej na weekend a jeszcze inny nie chce bo nie ma agregatu żeby podpiąć koce na starcie.

Jeżeli chodzi o procedurę startową BART masz rację... 
O reszcie szkoda mi czasu na dyskusję ;)
pozdrawiam #49

KTM 450 SMR
#49 S2 Mistrzostwa Polski

170

To zostawmy tak jak to jest. Jedynie pomiar dzwieku taj jak jest w naszym mx i innych zawodach sm w europie. Odciecie i 116db a nie proby uchwycenia 2500obr a tak odciecie i koniec nie ma oszustw i wszyscy maja rowno

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

171

maniek-rr312 napisał/a:

To zostawmy tak jak to jest. Jedynie pomiar dzwieku taj jak jest w naszym mx i innych zawodach sm w europie. Odciecie i 116db a nie proby uchwycenia 2500obr a tak odciecie i koniec nie ma oszustw i wszyscy maja rowno

No w sumie nie "jedynie" są inne przepisy które wiele osób chce zmienić, duże koła, amatorzy, odbiór dzień przed zawodami, ta procedura startowa (moim zdaniem dobry pomysł, chociaż znów Ci z mniejszym zapleczem mają gorzej). Temat petycji która ma pomóc zmienić przepisy jest ciągle aktualny i trzeba sie z nim pospieszyć bo potem może sie okazać "mogliśmy zmienić ale regulamin na ten rok jest już zatwierdzony wiec nie da rady" albo inną opowieść usłyszymy :)

Husqy SMR-R 450

172

maniek-rr312 napisał/a:

Zgadzam się 100% z pomiarem choć nie jednemu podczas badania głośności może wyjść korba bokiem :]
+1 do odcięcia i 116 db

SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI

173

maniek-rr312 napisał/a:

Co do zglaszania zmian, kazdy ma mozliwosc wlasnego wkladu w ten proces tylko z tego co widze lepiej pisac na forum jak to jest do dupy bo ktos cos ustawia niz samemu napisac lub zadzwonic do Jacka M.
Jesli chodzi o moja osobe to nigdy nawet nie pomyslalem zeby robic cos pod siebie. Wszystko co zglaszalem bylo robilem bylo z mysla o rozwoju sm w Polsce.

Maniek za to właśnie bardzo cię szanuje.

P.S. Z tym odcięciem to w moim przypadku nie zostanę dopuszczony przy 2500 miałem 115db, więc niech przez chwilę się każdy zastanowi jaki wynik miał na każdej rundzie....? I czy przypadkiem nie został by w depo...

100% koncentracji = 100% satysfakcji - moje małe enduroooo - #997 rejsing
O nas http://www.youtube.com/watch?v=z5LUptOcE_o&feature=youtu.be
Part 1  http://www.youtube.com/watch?v=l-6jEjyYJpg
Part 2  http://www.youtube.com/watch?v=PWdubyCHfnQ

174 Ostatnio edytowany przez maniek-rr312 (2014-12-22 09:48:22)

Hermes,

"P.S. Z tym odcięciem to w moim przypadku nie zostanę dopuszczony przy 2500 miałem 115db, więc niech przez chwilę się każdy zastanowi jaki wynik miał na każdej rundzie....? I czy przypadkiem nie został by w depo..."

To 116db jest dobrym wynikiem. Kazdy sprawny uklad wydechowy bez problemu powinien sie zmiescic. Na kazdej rundzie ME motocykle mialy pomiedzy 113-116db. Tłumik to tez element eksploatacyjny i tak jak olej czasami trzeba wymienic wklad wygluszajacy.
Taki sposob pomiaru jest sprawiedliwy i wiadomo jak tor ma problemy z normami glosnosci to sa kryci. W przypadku pomiaru w sposob dotychczasowy pan Kaziu jednemu odkreci manete na 2300 a innemu na 3100 i wynik wyjdzie 101db a po wjezdzie na tor pierwsze odwiniecie gazu i masz 119 i dupa. Kilku takich zawodnikow i zamykaja tor.
A Jak uklad nie trzyma norm to sa db killery. Wszystko jest do zrobienia i o to wlasnie mi chodzi w moich wypocinach. To sa zawody i przygotujmy troche te nasze motocykle. Gdyby nie halas mielibysmy fajny tor w suwalkach i gostyniu. Teraz zostaly trzy tory wiec dbajmy o to.

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

175

Wiadomo jak z tłem pod numery startowe? Zostaje dowolność? Czy może w ramach podnoszenia poziomu coś się zmienia?

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30

176

W RAMACH PODNOSZENIA POZIOMU regulamin niech zostanie w obecnej formie ponieważ i tak nic się nie zmieni, PZM jest już bardziej chętny na jakiekolwiek zmiany niż niektórzy zawodnicy... Pozdrawiam

NovoPerformance.pl

carbon.na.allegro.pl
SM450RR!! #88

177

Crazy napisał/a:

Wiadomo jak z tłem pod numery startowe? Zostaje dowolność? Czy może w ramach podnoszenia poziomu coś się zmienia?

Na zielonym tle na liściu  kasztana.

https://www.facebook.com/tsunamiagataipiotr?ref=hl
# 86 Wuju - Tsunami SM

178

Crazy w ramach podnoszenia poziomu proponuje potrenowac :)

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

179

maniek-rr312 napisał/a:

Crazy w ramach podnoszenia poziomu proponuje potrenowac :)

Ja nie musze trenować, ja mam Szwinie ;)
To jak z tymi numerami i tłem?

Bart03 napisał/a:

W RAMACH PODNOSZENIA POZIOMU regulamin niech zostanie w obecnej formie ponieważ i tak nic się nie zmieni, PZM jest już bardziej chętny na jakiekolwiek zmiany niż niektórzy zawodnicy... Pozdrawiam

Nie ma co się obrażać. Może chociaż duże koła skoro wszystkim to pasuje?

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30

180 Ostatnio edytowany przez maniek-rr312 (2014-12-22 14:04:32)

Nie wiem jak z numerami ale pewnie bez zmian. Mam propozycje, umowmy sie z Jackiem w nowym roku i razem przedyskutujemy co robimy. Ja nie mam zamiaru przyjmowac na siebie waszych osadow ze robie cos pod siebie  tylko za to ze znam Jacka. Zrobmy spotkanie kazdy komu zalezy na zmianach i rozwoju doda swoje i wspolnymi silami cos zdzialamy. W innym przypadku ja nie zabieram glosu i niech sie dzieje co Jacek i PZM ustali. I w tym przpadku bank nie bedzie tam mojego wkladu i jedyne pretensje bedzie mozna kierowac do PZM.

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski