1

Temat: Kryty tor motocross

Słuchajcie jest temat do ogarnięcia, mam do dyspozycji obszar na hali i padł pomysł, żeby zrobić tam kryty tor motocrossowy czynny przez cały rok, obszar jaki mamy na dzień dzisiejszy to nawa o długości 60m, szerokości 20m i wysokości 10m.

całość ma być zrobiona za prywatne pieniądze więc chciałbym dowiedzieć się czy tory w polsce mają na tyle obłożenia żeby całość się opłaciła, chciałbym usłyszeć wasze opinie na ten temat, czy to się u nas sprawdzi, ewentualne pomysły odnośnie samej trasy.

Jeżeli tor zacznie na siebie zarabiać to w planach jest poszerzenie  o kolejną nawę ( czyli całość miała by 60x40m) pokrytą asfaltem i połączoną z drugim torem co dało by nam tor dla gokartów i łączony ziemny z asfaltowym tor dla supermoto i quadów a w przyszłości na zewnątrz budynku "piankowy basen" do skoków.

oczywiście całość musiała by spełniać odpowiednie normy żeby można było organizować tam zawody i podobne imprezy.

Całość znajduje się na dolnym śląsku 30km od wrocławia

KTM LC4 640

2 Ostatnio edytowany przez Dukers (2014-10-01 17:18:10)

Odp: Kryty tor motocross

Z tego co wiem, to z slaska jezdza na kryty do czech. Jak bedzie to fajnie zrobione, to trasa chyba ta sama( wroclaw ). Ps wszystko zalezy od cen. Z tego co slyszlem to np bardziej sie oplaca z gornego slaska jechac do czech na tor niz do poznania. Ponoc drozej niz w poznaniu, ale lepiej. Wszystko zalezne od wykonania toru. Na miejscu nie wiem pewnie jakis spych bys musial miec zeby go " poprawiac " bo go ladnie przeorają. Ja bym sie zastanowil nad torem enduro, ale to moje spekulacje. Jakbys zrobil cos takiego jak SUPERenduro, to na bank bys mial ludzi.

3

Czy się opłaci to zależy od tego ile masz zamiar zainwestować ale wg. mnie opłacalność będzie słaba. W sezon ludzie będą woleli jeździć taniej na większych odkrytych torach a poza sezonem zatrzęsienia ludu też nie będzie. Krosowcy są przyzwyczajeni do niskich cen a żeby zarobić trzeba brać stawki jak na kartingach. Podejrzewam, że wynajem hali na magazyn to dużo lepszy interes, no i prawie nic robić nie trzeba.

4 Ostatnio edytowany przez Orzo (2014-10-02 17:46:15)

Hala jest dość spora i część jest przeznaczona na wynajem ale chcieliśmy też zrobić coś dla ludzi stąd pomysł na tor, w planach jest też obok skate park, ściana wspinaczkowa (14m) i knajpa dla przyjezdnych, odnośnie maszyn to nie ma problemu, znajomy ma koparko ładowarkę, tak jak wspominałem jest możliwość powiększenia toru ponieważ cała hala ma 30 000m2 a na część nazwijmy to publiczną chcieliśmy przeznaczyć około 5000m2.

z założenia tor miałby być czynny od 8-22/24 z przerwą techniczną od 15-16, co do cen to myślę, że 40zł czy powiedzmy 50zł za godzinę nie jest jakąś wygórowaną kwotą ewentualnie można pomyśleć nad jakimiś promocjami za wjazd na dłużej, jest to jeszcze kwestia do dopracowania.

tor superenduro czyli łączony ziemny z asfaltowym ? też jest w planach jako rozszerzenie toru enduro ale wylewka asfaltowa jest dość kosztowna na dzień dzisiejszy więc nie chciałbym pchać się na start w tak duże koszta dla tego gdyby tor enduro zarabiał na swoje utrzymanie to wtedy myślał bym nad powiększeniem o dodatkowe atrakcje.

Właśnie po to założyłem ten temat, żeby poznać wasze zdanie.

KTM LC4 640

5

Orzo napisał/a:

o do cen to myślę, że 40zł czy powiedzmy 50zł za godzinę nie jest jakąś wygórowaną kwotą

To drożej niż asfaltowe tory kartingowe (Kisielin - 30złh/80zł/ 4h a wpakowali naprawdę kupę kasy). Tory MX to zazwyczaj 20-30zł za cały dzień jazdy i właśnie dlatego obawiam się o frekwencję i zarobki na takim obiekcie. Już prędzej jakaś wypożyczalnia na miejscu quadów, małych krosówek itp. oraz skoncentrowanie się głównie na imprezach firmowych.

6

No trochę się przeliczylem ale skoro cena 20-30zł za tor na dworze to myślę że w takim razie  40-50 za cały dzień  tor zadaszony w zimie będzie do przelkniecia zakładając że w tygodniu pokazało by się od 10moto. W górę

Ps. Sorry za błędy ale pisze z telefonu

KTM LC4 640

7

od 18:00 jest już ciemno - jak ktoś przyjedzie w tygodniu to raczej wieczorem po pracy.

Oświetlenie też kosztuje

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

8

odkręć kran i kup ludziom łyżwy :D wyjdzie najtaniej na zimę :D

WSK 125 (odrestauruje się) - Honda CB450S - Suzuki GS500E - Suzuki SV650S - KTM LC4 Duke II - KTM LC4 640SM - KLX300R - enduro zajawka

9

Hale oswietlamy ledami obecnie jest to 200w na 2000m więc to jest najmniejszy problem, nie spodziewam się ze będą tłumy od samego rana ale i tak pracuje na tej hali wiec nie na problemu żeby tor był czynny cały dzień, a ze mieszkam niedaleko to i wieczorem nie ma przeszkód  co do lodowiska to był już taki plan ale miasto stawia darmowe lodowisko na całą zimę ;D

KTM LC4 640

10

Ja za tor do SuperEnduro oddałbym nerkę...

pozdr
Michał, Wrocław
KTM EXC-R 530 [Alpina + Beringer] => Husaberg FS 650 Force [Berginer + Adler + Power4Suspension + Akrapovic]

11

Pomysł super, jak to będzie cena w granicach 50-60zł za dzień to ok, i nie trzeba będzie jeździć na Litwę lub do Czech, napewno będziesz miał ludzi, zwłaszcza w weekendy, jeżeli chodzi o zarobek to wyjdziesz na zero, możesz zarobić na dodatkowych atrakcjach, jakiś bar z jedzonkiem, napoje, herbata, kawa. Jak to połączysz z skate park, ściana wspinaczkowa to będzie wypas. Za granicą się z tego utrzymują to dlaczego nie w Polsce? :)

Husqvarna FS 450 nr 99, CRF250R nr 999

12

MudAndTracker napisał/a:

Ja za tor do SuperEnduro oddałbym nerkę...

Jak to ma być we Wrocku to ja dorzucam drugą :D

EXC 525 : XTZ 660 : TXT 250

13

60m x 20m i tor motocrosowy to troszkę mało.
hopka nawrót hopka
A tu jeszcze asfaltowy dla kartingów, nie widzę tego.

Nikt nie przyjdzie na ścianę wspinaczkową jeżeli niedaleko jeżdżą crossy. Wiesz jaki to jest hałas jak kilka takich motocykli na przelotach zacznie jeździć po tym magazynie.
Mam nadzieję również, że w pobliżu nie ma zabudowań mieszkalnych.

Zimą dobrze aby było jakieś ogrzewanie. Taka hala będzie musiała mieć dobrą wentylację. Bo się tam podusicie. Dobra wentylacja równa się duża strata ciepła.

Musisz też pomyśleć o względach bezpieczeństwa na takim obiekcie.
Jeżeli chcesz pobierać opłatę to musisz już otworzyć działalność.

Takich tematów jak twoje to już się wiele naczytałem. I wszystkie to były tylko dziecięce marzenia. "Mam pole i spychacz i chciałbym otworzyć tor...."

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

14

Mudandtracker i raku... jeszcze 2. nogi, kadłubek i już mam kogoś do pomocy :)

hacker33 zdaję sobie z tego wszystkiego sprawę, co do wentylacji nie będzie problemu ponieważ tor stałby w miejscu gdzie wcześniej były komory lakiernicze a syndyk jeszcze nie zdążył zdewastować wyciągów, niestety ale ogrzewania raczej nie przewiduję ponieważ cała hala ma ponad 50 000m2 (ja mam 30 000) więc to by było zupełnie nieopłacalne a wydzielanie sztywną ścianą też pochłonęło by mega dużo kasy, na szczęście na hali zimą jest nieco cieplej niż na dworze ale nie na tyle, żeby chodzić w krótkim rękawku :P, ściana wspinaczkowa jest puki co odległym planem, ale bierzemy ją pod uwagę. co do wielkości jak już wspomniałem jest możliwość powiększenia kwestia tylko wymiarów i sprytnego wyznaczenia samej trasy toru. tor asfaltowy będzie obok toru enduro ale z możliwością połączenia obu w jeden większy. Muszę się teraz dokładniej zorientować co do wymogów jakie musi spełniać no i podglądnąć kilka gotowych.

KTM LC4 640

15

wg mnie jakiś tor cross country z kilkoma hopami - to byłby strzał w dziesiątkę ;-)

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450