1 Ostatnio edytowany przez HEMP (2012-07-23 20:12:56)

Temat: WALKA z wypłatą odszkodowania z OC sprawcy

Witam

sprawa wygląda tak..   za rozwalone moto wypłacają kase bez szemrania  ( po terminie ale bez szemrania ) natomiast z zniszczoną odzież motocyklową  nie bardzo , co raz wymyślają coś nowego,  pierwsze było by odzież zgłosić osobno  -nie na formularzu przesłanym  od "nich"-  tylko mam napisać osobne pisemko , później ze potrzebny będzie email z informacja o markach i modelach odzieży , kolejne info że email nie wystarczy i że muszę przesłać skan oświadczenia za ile i gdzie kupiłem dane przedmioty,  po wysłaniu oświadczenia zapadła cisza w korespondencji na 2 tygodnie ....  do dziś . Kolejne pytanie dotyczy przesłania skanów paragonów/faktur  za zniszczona odzież i tu pojawia się problem bo tego  nie mam.Wywalam takie rzeczy, jak każdy chyba, ok... trzymam paragony ale od elektroniki itd... nie od kombi i rękawiczek na moto .... do falusa  :/

Czy mogą/mają prawo - odmówić wypłaty za te rzeczy , bo nie mam paragonów  ?

i can do this .. here, hold my beer

2

Odp: WALKA z wypłatą odszkodowania z OC sprawcy

Ja jak miałem wypadek napisałem tylko " w wypadku problemów z wypłatą odszkodowania sprawą zajmie sie DAS" i nawet das nic nie musiał robić, za podarte spodnie nie motocyklowe wypłacili kase niemalże odrazu :)

Husqy SMR-R 450

3 Ostatnio edytowany przez HEMP (2012-07-23 20:16:59)

czekam na na info z "ich" strony , napisałem ze nie posiadam paragonów bo są  mi nie potrzebne ...

jak będą robić schody  z wypłatą to też tak napisze ...

czyli u Cibie Kusloncu  nie było takiego pytania o paragony i oświadczenia ?

4

Było, ale przestały być potrzebne gdy wspomniałem o DASie :)
Nagle za kolano też dostałem wiecej  niż było mówione najpierw :)
Tyle że ja naprawde mam wykupionego dasa ;)

Husqy SMR-R 450

5 Ostatnio edytowany przez dukeSebo (2012-07-23 20:30:43)

HEMP napisał/a:

Witam

sprawa wygląda tak..   za rozwalone moto wypłacają kase bez szemrania  ( po terminie ale bez szemrania ) natomiast z zniszczoną odzież motocyklową  nie bardzo , co raz wymyślają coś nowego,  pierwsze było by odzież zgłosić osobno  -nie na formularzu przesłanym  od "nich"-  tylko mam napisać osobne pisemko , później ze potrzebny będzie email z informacja o markach i modelach odzieży , kolejne info że email nie wystarczy i że muszę przesłać skan oświadczenia za ile i gdzie kupiłem dane przedmioty,  po wysłaniu oświadczenia zapadła cisza w korespondencji na 2 tygodnie ....  do dziś . Kolejne pytanie dotyczy przesłania skanów paragonów/faktur  za zniszczona odzież i tu pojawia się problem bo tego  nie mam.Wywalam takie rzeczy, jak każdy chyba, ok... trzymam paragony ale od elektroniki itd... nie od kombi i rękawiczek na moto .... do falusa  :/

Czy mogą/mają prawo - odmówić wypłaty za te rzeczy , bo nie mam paragonów  ?

Oczywiście... nie maja prawa i muszą wypłacić.  Powiem to tak... zresztą o tym napisał już Kusloncu. Wypłata odszkodowania to w tym kraju walka i jedna wielka próba sił i cierpliwości.

Oni nie zrobią nic do momentu gdy ich mocno nie postraszysz... to jest naturalna kolej rzeczy. O wszystko musisz się wykłócić. Prawo stoi za Tobą. A oni jedynie sprawdzają na ile starczy ci cierpliwości i determinacji.
Musisz ich postraszyć jakimś oficjalnym pismem.
Tak jak każda pierwsza wycena szkody jest zawsze zaniżona i naturalnym przebiegiem odzyskiwania odszkodowania jest... pisanie jebanego odwołania i wyciąganie tego co ci się należy.

Najlepiej zwrócić się z tym do Rzecznika Ubezpieczonych.

[url]http://rzu.gov.pl/skargi/najczestsze-pytania-i-odpowiedzi/Termin_likwidacji_szkody_w_ubezpieczeniach_obowiazkowych_i_dobrowolnych__33[/url]

Ubezpieczalnie zawsze liczą, że poszkodowany nie jest świadom swoich praw i odpuszcza.

W tym kraju większość ubezpieczalni (bo część z nich wypłaca dobrze i w terminie) to legalnie działająca mafia.

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

6

ok  czekam na info zwrotne i jak coś będzie  ALE ....  to jade  z nimi na ostro bo już mnie kurwica trafia

7

dostałem łaskawie odpowiedź  że ...dostane kasę za odzież ale ....w wysokości 15%  wartości rynkowej !!!!! 

napisałem odwołanie , i  jak nie policzą tego jakoś normalne ide z tym do  do Rzecznika Ubezpieczonych tak jak napisał Sebo.

8

HEMP napisał/a:

dostałem łaskawie odpowiedź  że ...dostane kasę za odzież ale ....w wysokości 15%  wartości rynkowej !!!!! 

napisałem odwołanie , i  jak nie policzą tego jakoś normalne ide z tym do  do Rzecznika Ubezpieczonych tak jak napisał Sebo.

Hemp, walcz o kasę za ciuchy, w zeszłym roku jak gość we mnie wjechał to wykłóciłem się o pełne odszkodowanie za spodnie Alpiny i częściowe za kask i to na podstawie potwierdzenia zamówienia w sklepie internetowym (a nie paragonu).

Wr250X & Tiger XC

9

Pamiętajcie o walce o kasę za utratę wartości rynkowej ze względu na naprawę powypadkową pojazdu. Szczególnie ważne w przypadku motocykli. Choć może obić się o sąd to warto.

pozdrawiam, samson
www.farmapomyslow.pl

10

Dostałem dziś  pisemko/odpowiedz  na odwołanie .... pomogło! nagle okazało się ze  wypłacą 100% za kombi i 85% za buty i rękawice :)

wiec Panowie warto trochę poczekać na kasę i nie godzić się na pierwsze lepsze grosze ....

11

A uzasadnili jakoś dlaczego za buty i rękawice dostaniesz 85%?

12 Ostatnio edytowany przez HEMP (2012-08-21 17:07:47)

amortyzacja (niebyly nowe -zakupione w tym sezonie tylko w 2010)
kombi-nowka

13

Ja wczoraj dostałem przelew na konto a kosztorys naprawy musiałem "wyprosić" na maila. Oczywiście o ubraniach ani słowa.
Podana kwota to jak strzał w ryj. Jutro wysyłam odwołanie.
Kurtka zeszłoroczna i mam paragon, spodnie też zeszłoroczne, ale bez paragonu - na pewno będę walczyć.

14

wg. tabeli za odzież z 2011 (mając paragony) .... wychodzi 90% wartości  rynkowej z tego roku.

15 Ostatnio edytowany przez KML (2014-03-24 17:54:00)

Teraz ja będę miał walkę, w piątek gość zajechał mi drogę i dostał strzała w lewy bok auta, pacan twierdzi że jechał przede mną a ja chciałem brać go lewa stroną (gdzie był krawężnik i barierka bo to był lewy pas).
Koleś nie przyznaje się do winy , była policja na miejscu ale nie wiem na czym się skończyło bo zabrała mnie karetka.
Jutro postaram się dostać jakieś info od policji bo dzisiaj nic nie potrafili mi powiedzieć, gdzieś wyczytałem że jeżeli sprawca się nie przyznaje i policja również nie orzeknie sprawcy to żeby i tak iść do towarzystwa ubezpieczeniowego gdzie jest auto i zgłosić sprawę o wypłatę odszkodowania.

Przerabiał ktoś taki temat?

Litrowy Gixer