HEMP napisał/a:Witam
sprawa wygląda tak.. za rozwalone moto wypłacają kase bez szemrania ( po terminie ale bez szemrania ) natomiast z zniszczoną odzież motocyklową nie bardzo , co raz wymyślają coś nowego, pierwsze było by odzież zgłosić osobno -nie na formularzu przesłanym od "nich"- tylko mam napisać osobne pisemko , później ze potrzebny będzie email z informacja o markach i modelach odzieży , kolejne info że email nie wystarczy i że muszę przesłać skan oświadczenia za ile i gdzie kupiłem dane przedmioty, po wysłaniu oświadczenia zapadła cisza w korespondencji na 2 tygodnie .... do dziś . Kolejne pytanie dotyczy przesłania skanów paragonów/faktur za zniszczona odzież i tu pojawia się problem bo tego nie mam.Wywalam takie rzeczy, jak każdy chyba, ok... trzymam paragony ale od elektroniki itd... nie od kombi i rękawiczek na moto .... do falusa :/
Czy mogą/mają prawo - odmówić wypłaty za te rzeczy , bo nie mam paragonów ?
Oczywiście... nie maja prawa i muszą wypłacić. Powiem to tak... zresztą o tym napisał już Kusloncu. Wypłata odszkodowania to w tym kraju walka i jedna wielka próba sił i cierpliwości.
Oni nie zrobią nic do momentu gdy ich mocno nie postraszysz... to jest naturalna kolej rzeczy. O wszystko musisz się wykłócić. Prawo stoi za Tobą. A oni jedynie sprawdzają na ile starczy ci cierpliwości i determinacji.
Musisz ich postraszyć jakimś oficjalnym pismem.
Tak jak każda pierwsza wycena szkody jest zawsze zaniżona i naturalnym przebiegiem odzyskiwania odszkodowania jest... pisanie jebanego odwołania i wyciąganie tego co ci się należy.
Najlepiej zwrócić się z tym do Rzecznika Ubezpieczonych.
[url]http://rzu.gov.pl/skargi/najczestsze-pytania-i-odpowiedzi/Termin_likwidacji_szkody_w_ubezpieczeniach_obowiazkowych_i_dobrowolnych__33[/url]
Ubezpieczalnie zawsze liczą, że poszkodowany nie jest świadom swoich praw i odpuszcza.
W tym kraju większość ubezpieczalni (bo część z nich wypłaca dobrze i w terminie) to legalnie działająca mafia.
Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach 44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR