16

Odp: SUPERMOTO ale jakie??KTM EXC 450 czy HONDA CRF 450??

jak chcesz moto na ulice to crf nie jest dobrym wyborem, wybierz coś mniej wyżyłowanego. EXC jest napewno lepszym rozwiązaniem. Po co komu crossówka na drogi publiczne... pomieszanie z poplątaniem - to jest moje zdanie.

17

By mieć satysfakcje z latania wyczynówką po drogach publicznych. big_smile
Wszyscy wiemy że najrozsądniejszym rozwiązaniem jest DRZeta.

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

18

A  niejako w gratisie najcięższym i najsłabszym.

19

SFMario napisał/a:

A  niejako w gratisie najcięższym i najsłabszym.

Ale najbardziej podatnego na modyfikacje.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

20

Jak skończysz konkretne modyfikacje DRZ to będzie droższy niż EXC i już nie będzie taki bezawaryjny jak standard a wciąż będzie cięższy  :P
Wiec po co iść okrężna droga jak można mieć legalne enduro ze światłami z wyczynowym silnikiem  :D

21

Więc jeśli nie będziesz jeździł w zawodach to może lepiej wziąć większą poj. niż 450. "Jak się bawić to się bawić, drzwi wyjeb... okno wstawić" :D. Może seryjne SuMo Husqvarna SM570R. Na forum ma kilka osób to na pewno coś mądrego doradzą.

[url=http://www.night-race.pl/index.php?ref=23007][img]http://www.night-race.pl/images/baner.png[/img][/url]

22 Ostatnio edytowany przez ziomalqs (2010-03-22 21:52:03)

berecik napisał/a:

Więc jeśli nie będziesz jeździł w zawodach to może lepiej wziąć większą poj. niż 450. "Jak się bawić to się bawić, drzwi wyjeb... okno wstawić" :D. Może seryjne SuMo Husqvarna SM570R. Na forum ma kilka osób to na pewno coś mądrego doradzą.

no ja np polecam husqe ;) nie mam jej dlugo bo drugi miesiac ale jestem zadowolony   :rolleyes:

jesli chodzi o hondy mam do nich uraz...

23 Ostatnio edytowany przez gumis69 (2010-03-22 23:40:06)

a to jak wyglada sprawa z Husqvarna SM570R??remonciki itp??ceny czesci w stosunku do np KTM??i ile taka husqa pali??bo to tez jakby nie bylo wazny element:P co ile w SM nalezy wymieniac naped??tak jak w enduro??a tak to wogole ma ktos na forum KTM 450 w SM??

24

ile to pali??? powtarza się to pytanie...

to może kup sobie skuter i bądź jak SIDNEY POLAK

nie kumam, chcesz wyczynowy moto do miasta żeby nie palił był lekki i nie drogi w utrzymaniu - takie rzeczy to tylko w ERZE

25

a to jak wyglada sprawa z Husqvarna SM570R??remonciki itp??ceny czesci w stosunku do np KTM??i ile taka husqa pali??bo to tez jakby nie bylo wazny element:P co ile w SM nalezy wymieniac naped??tak jak w enduro??a tak to wogole ma ktos na forum KTM 450 w SM??

1. Remonciki. Nie ma czegoś takiego jak "remoncik" w SM. Są obrzydliwie kosztowne, obleśne i wstręne piepszone remonty bez końcówki "cik". Są tacy co wierzą że remoncikiem sie obleci maszynę, ale Jahwe jest wielki i czuwa i zawsze tak dopiepszy że remoncik nijak nie chce wyjść. Szwinia chwilowo był wyznawcą Szatana bo miał 666 postów, ale i tak mu to nic nie dało, a nawet pogorszyło, i Jahwe chciał go złośliwie zabić remontem, Szwinia zrobił unik i tylko dzięki temu przeżył  :)
2. KTM vs. Hqv części. Róznie, zależy co kupujesz. Miałem KTM, mam Husqi i mniej wiecej średnia podobnie wychodzi.
3. Ile pali. Od 6 do 12 litrów na 100.
4. Napęd-zdecydowanie rzadziej. Tak samo jak i klocki, tarcze. Przeleciałem cały sezon na jednym napędzie i klockach, w enduro rzecz niewykonalna totalnie.
5. Miał Crisson EXC-F 450 SM. Bywa tu czasem, to miły człowiek, pewnie odpowie.
Pzdr.

Husqa SM 450 R 08`, Husqa CR 250 82`,  Beta Zero 125 91`

26 Ostatnio edytowany przez SFMario (2010-03-23 00:27:42)

Nie ma co tu kumać.
Ja szukałem takiego samego kompromisu jak kolega.
Przerabiałem tematy CRF-X EXC450 itp. Ale nic nie spełniało podstawowego założenia-nie grzebać co chwilę w moto.
Stąd pewnie śmieszny dla większości z Was wybór XR600R - starej wiatrołapowej sieczkarni, która nie powala ani mocą 46PS ani wagą 140kg, ale nie powala też częstością wykonywanych czynności serwisowych.

Moim zdaniem dobrą opcją jest XR650R.
122kg na sucho i 62PS i 64Nm (tłok co 30kkm)
Ale to oczywiście moje zdanie i moto na miasto i winkle - nie na tor gdzie sprzęty ważą około 110kg i mają po 65 PS i więcej  :rolleyes: .
No ale wiadomo=trzeba przerobić na SM.

Pozostaje jeszcze jakieś fabryczne SM i wiem z doświadczenia , że jest to mądrzejszy wybór niż robienie z pizdy wiadra.

yo

27 Ostatnio edytowany przez jareks (2010-03-23 00:59:48)

Miałem XR 650R, przerobiłem na SM, to było moje pierwsze SM :). Z tymi 122 kg Hondy to ja nie wierzę, coś kręcą. Moja husqa 450 sm waży niby 117 kg a ewidentnie XR 650R przy niej to cielak i czuć że to dużo wiecej niż te 5 kg róznicy.
Z XR to jedno pamiętam że to był faktycznie cholernie szybki motocykl, jak na SM- w sensie Vmax.
Ale jakoś nie rozczulam się na wspomnienie tej XR.

28

Twoje odczucia pewnie wynikają z różnicy w pojemności silnika a to tylko dlatego ze 650 to już kawał baniaka, a wiadomo silnik i jego umiejscowienie w ramie zawsze wpływa na wyważenie motocykla. A taki 650 to pewnie lekki nie jest no i pewnie miał środek ciężkości wyżej niż Twoja husqa.

29 Ostatnio edytowany przez jareks (2010-03-23 09:01:13)

Wiesz, nie wiem czy tak było, wątpię, pojemność silnika nie ma tu nic do rzeczy-wcześniej miałem KTM LC4 o wadze ponad 140 kg i tej XR było zdecydowanie bliżej do tej LC4 niż do husqi. Nie mówię tylko o prowadzeniu, ale gdy np. trzeba było podniesć tył czy przód motocykla, podniesc go z gleby czy, wyciągnąc z terenowych kleszczy t.p., to się czuło. Moim zdaniem Honda grubo kantuje z tymi 122 kg, nie wtaczałem jej na wagę ale to był klocek, to czułem, i w zasadzie jakiejś kolosalnej róznicy między XR a LC4 to ja nie odczuwałem. Między XR650 a SM450 jest przepaść.
Ja obstawiam że Honda kantuje z podawaniem zaniżonej wagi. Jak ktoś zważy i okaze się inaczej stawiam 0,75 żoładkowej gorzkiej  :)

30

122kg na sucho czyli jakieś 130-135kg wet.
O żołądkową się nie zakładam bo mi wraca  :cool: