46

Odp: SUPERMOTO ale jakie??KTM EXC 450 czy HONDA CRF 450??

"Jeśli chcesz ładnie wyglądać weź KTMa a jak chcesz zapierdalać to CRFę" ileż w tych słowach poezji  :) naprawdę chwyta to za serce :) To mi się Marcys spodobało.  :D  :D

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

47

Tez polecam CRF

CRF 450 - SPRZEDAM

48

ktm przy japoncu wyglada pieknie sczegolnie przy tepej crf.

49 Ostatnio edytowany przez cichy (2011-05-12 10:20:34)

Heh mi się właśnie crf-a bardziej podoba od KTM-a.
TE 450 też jest bardzo ładna i mocna, ale ma jeszcze krótszą skrzynię.

Problem polega na tym, że WR-ka wyzionęła ducha, a skrzynie miała szeroką.
Podobało mi się to że mogłem na jedynce z miejsca wstać gazem, żeby np. pod coś podskoczyć, a jednocześnie na 5-tce mogłem się napędzić do 170kmh.

No i dowiedziałem się że w CRF 450R skrzynia jest bardzo krótka, w450X jast wyraźnie dłuższa, a jak to wygląda w wrsji 450F?

W garażu mam EXC525 kolegi więc w weekend sobie wypróbuje, trochę długie ma przełożenie 14 na 40 zębów.
CRF-ą chętnie bym się przejechał bo ma silnik który mi bardziej pasuje, szybciej wkręcający się na obroty, to i penie z dołu lepiej ciągnie i dłużej.

http://www.bikepics.com/members/cichy929/
CRF 490 sumo & CRF 250 MX

50 Ostatnio edytowany przez mxcube (2011-07-22 15:02:19)

.

http://www.bikepics.com/members/mxcube/

51

2007 sa nie do zajebania.

52

marcys napisał/a:

bierz crf 450 z lat 2004 do 2007.nigdy 2008 i nowsze.ja mam 2008 i te pier....... skrzynie.jezeli chcesz ładnie wygladac to wez ktma a jak chcesz zapier... to crf

ja mam 2008 i nic się nie psuje:)

KACZOR

53

marcys napisał/a:

bierz crf 450 z lat 2004 do 2007.nigdy 2008 i nowsze.ja mam 2008 i te pier....... skrzynie.jezeli chcesz ładnie wygladac to wez ktma a jak chcesz zapier... to crf

ja mam 2008 i nic się nie psuje:)

KACZOR

54

mxcube napisał/a:

Chciałem podłączyć się do tematu i poprosić o waszą opinie
Mam na oku CRF 450 07r która od nowości porusza się na kołach sm  i mam odnośnie jej kilka pytań do was .
- Motor ma przejechane 118mth zawory ostatni raz były regulowane przy 70mth , własciciel wymieniał olej co 6mth . Silnik zapalił od kopnięcia na zimnym nie dymi ani nic z tych rzeczy . Czy jest szansa pośmigać ty motorem jeszcze trochę bez wymiany tłoka itd ? Czy to już stan krytyczny dla tego moto i serwis jest konieczny ?

- Motor ma homologacje i jest zarejestrowany . Posiada jakąś wiązkę elektryczną, okablowania lampę przednią i tylnią ale nic nie świeci . Właściciel mówi że napewno da sie to podłączyć tylko on kiedyś odłączył i nie wie teraz jak i co . Dodam że motor był profesjonalnie przerobiony w firmie w angli na sm i tam był założona cała ta instalacja . Po czym moge poznac że prąd rzeczywiscie gdzieś płynie i że wystarczy to mądrze podłączyć ?
Na co powiniennem zwrócić jeszcze uwagę przed ewentualnym zakupem tego moto ?
Z góry dziękuje za wyczerpującą odpowiedź
Pzdro

Słuchaj już wielokrotne tu pisałem, że przelicznik motogodzin nijak się ma drogowych warunków. Tym bardziej że jak mówisz moto od dłuższego czasu lub nawet od początku śmigało na małych kółkach. Na asfalcie ten silnik nie dostaje tak jak na torze motocrossowym, siłą rzeczy wszystkie zalecane wymiany, wydłużają się w czasie i to wielokrotnie.
Takie zapewnianie Cię że bankowo nic ci nie stanie, nic się nie urwie... to trochę jak wróżenie z fusów po herbacie.

Ja swoją CRFą latam już 3 sezon i sporo w tym czasie nakręciłem. Wiem że już w najbliższym czasie będę musiał wymienić sprzęgło a w tym sezonie pewnie też tłok. Bardziej zapobiegawczo niż z przymusu... po przebiegu jakiś 14 tysięcy, była rozbierana i wszystko wyglądało w najlepszym porządku. Oczywiście zakładamy że kupiłem ją przygotowaną na tip top a nie zajeżdżonego paździerza.
Z elektryką chyba nie będzie problemu bo to 3 kabelki na krzyż. Jeśli będziesz chciał to Ci to wszystko opiszę i sam sobie podłączysz.

Jednak muszę się przyznać że w pierwszym sezonie robiłem skrzynię. Skrzynia mi się pewnego dnia zblokowała a że byłem ponad 40 km od domu... wybiłem bieg na siłę. Ruszyłem do domu już na 4 biegach i na pierwszych skrzyżowaniach odpadły mi kolejne 3 biegi. Do domu wracałem oczywiście bez luzu i na jednym biegu.
Po odgłosach jakie wydawała skrzynia, byłem przekonany że do wymiany będą również kartery (to przypominało garść gwoździ w mikserze) bez rozbierania w ciemno... kupiłem używkę która się okazała skrzynią w rewelacyjnym stanie za chyba 570 zeta.
Po rozebraniu okazało się że pękł tylko jeden tryb. Cena trybu ok 300 zeta.
Dla mnie plusem CRFy jest dostępność części, tak nowych jak i używanych.

Naprawdę ze spojonym sumieniem mogę polecić CRFę.

CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /

55 Ostatnio edytowany przez mxcube (2011-07-22 15:02:47)

.

56

Słuchaj jeśli masz tam dobry hebel... walcz o niego zaciekle. Nawet się nie zastanawiaj i dopłać jeśli będzie trzeba te dodatkowe jak mówisz 300/400 zeta. Podejrzewam że jeśli byś z czasem chciał dokupić podobny na alledrogo... zapłacisz dużo więcej ;)
Ja latam na oryginalnym zacisku i zwykłej pompie... jedynie mam tarcze motomastera. Oczywiście daje radę ale do wygłupów stopali... jest jak najbardziej wskazany bardziej wydajny hebel.

Co mogę Ci jeszcze podpowiedzieć... olej wymieniam co 400/600 km. co drugą wymianę zmieniam filtr oleju. Filtr u Olka 12 zeta i podobnie na allegro. Olej w skrzyni zmieniam trochę rzadziej, raz na 4.5 wymian oleju silnikowego.
Sam wyczujesz kiedy najlepiej zmienić a poznasz to po kolorze przepracowanego oleju. Zakładając że będziesz latał Motula.
Sama wymiana oleju jest dziecinnie prosta... jak to mówię trwa 15 min z 10 minutową przerwą na papierosa (chociaż sam nie pale).  :D
Tak naprawdę te wymiany oleju, ustawiane zaworów...  wcale nie jest niczym strasznym i obciążającym finansowo:)

57

Po raz kolejny dzięki :)

58

Sebastaian to jest dobry człowiek haha wszystko wytłumaczy zupełnie jak Big MAMA :D

motoslide.com

59

supermotox napisał/a:

nie kupuj żadnej ćwiary na SM bo to porażka, miałem sprzedałem zapomniałem. Na tor daje radę ale miasto totalnie odpada.

tutaj w roli głównej ćwiara RMZ z 2016r. która przeczy powyższemu:

[url]https://www.youtube.com/watch?v=gBCOyShUBEs[/url]

MT-07

60

nashman_supermoto napisał/a:
supermotox napisał/a:

nie kupuj żadnej ćwiary na SM bo to porażka, miałem sprzedałem zapomniałem. Na tor daje radę ale miasto totalnie odpada.

tutaj w roli głównej ćwiara RMZ z 2016r. która przeczy powyższemu:

[url]https://www.youtube.com/watch?v=gBCOyShUBEs[/url]

chyba rekord odkopu na forum, 7 lat :D:D:D

KTM SMC 690 - niestety sold
MT09 - sercem nadal w supermoto!