1

Temat: CRF 450 R 2002 i jej droga z crossa do SM.

Siema. W końcu znalazłem coś porządnego. Wypadło na Hondę. W sumie nie wiadomo dlaczego. Ma to coś, co chwyciło mnie za serce. Dziś do mnie dojechała. Jest z 2002 roku produkcji, jej były (drugi) właściciel w polsce był po 40stce, i doszedł do wniosku, że crfka jest dla niego za mocna jak na jego styl jazdy.
Honda chodzi bez zarzutów, jedyne co jest przeszkadzające to to, że ten (guzik?) od ssania w gaźniku nie trzyma się po wyciągnięciu, tylko od razu wraca, a drugim mankamentem jest tylna felga nadająca się do centrowania (jazda na luźnych szprychach)
Silnik zostanie wyjęty na dniach i wysłany do użytkownika "Majster128". Myślę, że to bardzo odpowiednia osoba do przejrzenia i wymiany elementów silnika, które tego wymagają.
Z zabiegów do przerobienia na sm zaczynam od felg. Mam już na oku złote excele 3,5 i 4,25 + tarcza 320.
Potem będą stalowe oploty, nowe plastiki, okleina itp..
Zawias wystarczająco się nadaje na SM, wystarczy tylko trochę przykręcić na hard ;)
Ale wszystko po kolei...
Na pierwszym miejscu stawiam silnik i to od niego wszystko zacznę.
Dziś po szybkiej gradowo-śniegowej przejażdżce mającej może 1 km moto wygląda następująco:
http://i41.tinypic.com/2qckyms.jpg

I teraz pytanie nr 1. Czy ma ktoś może patent na kierunkowskazy na baterie czy coś?
Bo nie mam przygotowanej wiązki na nie, tylko na lampy p+t.

2

Odp: CRF 450 R 2002 i jej droga z crossa do SM.

Matysek, piekna crfa, w Twoich rekach zyska na wyglądzie i mechanice. Jak jedzie w porownaniu do LC4 ?? Co do kierunkowskazow, to zrob sobie instalacje z przerywaczem i przelacznikami, nie ma nic prostrzego a i tez nie bedzie to drogie.... Powodzenia w realizacji tego co zamierzyles !!

3

Gratulacje Matysek, dobra baza na kozackiego motarda, masz pole do popisu, będę kibicował, powodzenia!
Powiedz jak wrażenia po przejażdżce?

https://www.bikepics.com/members/81

4

W sumie to kiedyś hacker odpowiedział już komuś jak jedzie crf w porównaniu do lc4: "skoro lc4 urywa dupe, to crf przemieszcza w czasie"
I to prawda. Czuć, że to prawdziwy wyczyn, jest poręczny, waży tyle, co nic, zbiera się nieziemsko po nawet najmniejszym ruchu manetki. Jestem nim zachwycony, nie mogę się doczekać jazdy na małych kołach po suchym asfalcie. Aaa. I jeszcze odpalanie. Żadnego ustawiania tłoka ani nic. Kopiesz i chodzi. Świetna sprawa. Nie wiedziałem w ogóle, że siedzi w tym silniku fcr-kolejna niespodzianka

5

To nie ssanie tylko ciepły start i tak ma być - odsyłam do manuala ;)
FCR to chyba standard w crossach teraz.
Te excele to z wr co była na allegro. Excel Pro Series?
Jak tak to sam o nich myślałem, w teorii starczy dokupić zestaw plastikowych tulejek do crf, ale chyba jest też komplet odpowiednich dystansów pod zębatkę i tarcze, a to już ok 250$ kosztuje. Mam nadzieję ze podejdą bez zbędnego finansowania.

CRF450R

6

Przy gaźniku jest hot start? Myślałem, że przy klamce sprzęgła. Jeszcze nie zaglądałem do manuala. :)
Nie, kupuję excele z crfki wraz z adapterem na zacisk i 320 mm tarczę, więc nie trzeba nic rzeźbić.

7

CRF ahhhh...

Kiedyś z Seba handlowałem o CRF. Byłem gotów oddać nawet siostrę i dopłacić 500zł :D

CRF to chyba jeden z bardziej niedocenionych motocykli, szczególnie jeżeli chodzi o SM

Kula daje fula :D 

http://www.youtube.com/watch?v=FdCnQNuojUw

8

Wiem. W USA chyba jest bardziej doceniana. Ja od zawsze się w niej kochałem, aż w końcu ją mam!!

9

Jeśli chodzi o kierunki to baterrypack jakiś zgrabny i dobrze zabezpieczony powinien wejść do airboxa. Wada to ładowanie tego ustrojstwa (no i dostępność do niego), najlepiej mieć dwa i sobie zmieniać a wyczerpany w międzyczasie doładować - albo mało używać kierunków.
Odradzam chałupnictwo za lampą przednią: deszcz, nie deszcz, kurz, wilgoć itp a w airboxie przeważnie sucho (tylko olejiście)

10

A jakby zamontować sobie dynamo do tylnego koła:)
Prąd non stop.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

11

Matysek napisał/a:

łaściciel w polsce był po 40stce, i doszedł do wniosku, że crfka jest dla niego za mocna jak na jego styl jazdy.

Taa spiewka tak stara jak jeżdzony tylko w niedziele rekreacyjnie . Z nami w terenie też jeździ kolega po 40 ce z brzuszkiem od piwa i napierdala lepiej niż nie jeden młodzieniaszek ;)

A co do CRF fajna sztuka ale nie żal ci podcinać jej skrzydła ? Moto aż się prosi by latać na torze crossowym.
No i że tak spytam moto jest z papierami że przerabiasz na SM ? No chyba że szykujesz ją tylko pod tor SM?

Daj więcej zdjęć pozdro.

https://www.facebook.com/MoherosBanditos
www.youtube.com/JG53Pogo

12 Ostatnio edytowany przez master_be (2013-11-26 14:29:30)

Elektryka nie taka trudna jak się wydaje. Ja wsadziłem akumulatorek do airboxa + stator z ładowaniem (max 40W a to bardzo mało) + regulator napięcia na prąd stały i wszystko śmiga.
Z tą zmianą na akumulatorków to będzie działać pod warunkiem że sastosuje się oświatlenie diodowe.
Do rejestracji potrzeba pełnej elektryki (migacze itp) nie potrzebujemy ładowania. Ale dokładamy trochę stator i mamy komplet.
Opisałem trochę w temacie o oświetleniu.
[url]http://forum.supermoto.pl/post169887.html#p169887[/url]

Nawet z żarówką 35W przód i 5W tył akumulator 2.8Ah się wyładowywał po 2-3 godzinach ze statorem.

CRF450R

13

Właściciel spoko. Wcześniej widziałem go na niej i rozumiem go. Wierzę w to, co mówił. No szkoda, ale to motocykl, który zawsze chciałem mieć, a myślę, że na twardym też będzie mógł pokazać na co go stać.
Moto jak najbardziej zarejestrowane, po przeglądzie i ubezpieczone.
Więcej zdjęć będę wrzucał jak coś będzie się zmieniało, bo jak na razie to zwykła crossówka, poobdzierana, na kostce itp.

14

Po zdjęciach widać że tam jakieś oświtlenie masz?
Jak ono jest podłączone. Może tak jak u mnie właściciel nie wie co ma a ja dostałem gratis stator.
Miałem ucięte kabelki bo chyba ostatni właściciel ganiał po lesie i nie wiedział chyba do czego to jest.
A klakson miałem na baterie 9V :)

CRF450R

15

Mi mowil, że jest jakas dodatkowa cewka. A jest światło przód, tył i podświetlenie rejestracji. Muszę tam zajrzeć, wczoraj zachwyt mi na to nie pozwolił,a poza tym słabo się znam na elektryce