1

Temat: Ciekawostka o slickach

Siema
Zapewne każdy z Was wie jak dobrze trzymają nagrzane slicki w porownaniu z oponami szosowymi. Zapewne też każdy z Was slyszał, że nienagrzane slicki trzymaja slabo i ze w niskich temperaturach trzymaja bardzo słabo.
Ale pewnie czesc z Was sobie pomyslala, ze pewnie i tak trzymaja przyzwoicie w koncu są na tor  :)

Wczoraj założyłem slicka z 2008r na przod oraz szosowa D208 na tył. Dziś pojechałem na stacje napompować obie opony aby wskoczyły na felge i sprawdzić czy kit uszczelniajacy szprychy trzyma powietrze w kołach. Temp otoczenia -1 st. C. Koła leżały całą noc w kufrze, więc temp. opon zapewne podobna.
Pierwszą pompuje D208-ke. Opona w dotyku...gumowa jak to opona.
Jako drugą pompuje slicka. Pierwsze wrażenie w dotyku "kurde, jaki kamień". Pompuje...pompuje... i nic. Nie chce wskoczyć.  Czyli trzeba po nagniatać oponę, aby ułożyła się na rancie i uszczelniła. Zatem "poodbijałem" ją z wysokości jakiś  50 cm. Opona odbijała się jakby była z plastiku wydając dźwięk upadającego kamienia na beton.
Następnie moim oczom ukazał się poniższy widok, w każdym miejscu w którym dotknęła asfaltu.
Opona popękała poprzecznie!
Okazuje się, że slick przy "minus jeden" nie jest nawet oponą, to zwykły kamień, który nie dziurawi się, a kruszy.

http://lh4.ggpht.com/_BnVGcWLTDK8/S44HY236I0I/AAAAAAAADQA/GmB7n1ItN4g/16_pol.jpg

Zakładając, dla uproszczenia, liniową charakterystyke przyczepności slicka w funkcji temperatury. Jako idealną temperaturę pracy, przyjmując 80 st. C (tak zaazwyczaj grzeja koce). Zakładając "zero" jako temperaturę skamienienia slicka, to przyczepnośc nienagrzanego slicka przy +20 wydaje sie być nie tylko gorsza od szosówki, ale wręcz przepastnie gorsza.

http://lh5.ggpht.com/_BnVGcWLTDK8/S44QmtBcRRI/AAAAAAAADQI/uYtebprTflo/wykres.jpg

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30

2

Odp: Ciekawostka o slickach

dokladnie tak mi się też zawsze wydawało ;)

slicki są to opony których sklad mieszanki jest przystosowany do pracy w trudnych warunkach torowych przy temaperaturze na dosc wysokim poziomie , wtedy ich skutecznosc jest najlepsza. Zastosowanie kocy ma niebagatelny wpływ na zachowanie się opon po wyjezdzie z paddocku na tor.

P.S. Mialem okazje jedzic na nierozgrzanych slickach hehe i duuupaaa boli oj boliii  :P

a tak na marginesie to dziwie sie niektorym osobom na plastikach czy tez na SM jak zakladaja slicki na ulice , gdzie opony nie osiagna takich temperatur pozwalajacych na ich optymalna prace.

KTM SMR 450 - samoobsługowa hurtownia frajdy!!!

3

Kiedys, w czasie Wielkanocy, pojechalem na pusty parking marketu na slicku. Bylo jakies +5 i przy pierwszej nawrotce, nawet nie zakręcie, prawie bez pochylenia, wywalilem sie tak, że nie wiedzialem co sie stalo. Jakbym na lod najechal.
Biorąc pod uwagę, to co napisalem w pierwszym poscie, opona nie miala prawa kompletnie trzymac. Wtedy tego nie wiedzialem i myslalem "nie bedzie jak w lato, ale spokojnie da rade"

Crazy pozdrawia

4

Crazy_Russian napisał/a:

Kiedys, w czasie Wielkanocy, pojechalem na pusty parking marketu na slicku. Bylo jakies +5 i przy pierwszej nawrotce, nawet nie zakręcie, prawie bez pochylenia, wywalilem sie tak, że nie wiedzialem co sie stalo. Jakbym na lod najechal.
Biorąc pod uwagę, to co napisalem w pierwszym poscie, opona nie miala prawa kompletnie trzymac. Wtedy tego nie wiedzialem i myslalem "nie bedzie jak w lato, ale spokojnie da rade"

tak jak mowisz ;)  ja mialem tak podczas ostatniego wyjazdu w zeszlym sezonie na tor , byl ladny pazdziernikowy badz listopadowy  weekend temp. okolo 12 stopni i slonce , ja nie zabralem kocy ze soba , wiec mysle powoli rozgrzeje oponki i polatam...
wyjechalem na tor , drugi zakret przejezdzalem prawie w pionie i gdy dodalem gazu zrobilem cos jakby "podwojnego tulupa" hehe , wtedy zrozumialem co znaczy grzac opony hehe ;)

5 Ostatnio edytowany przez paolo (2013-04-04 07:22:04)

.

6

Ostatnio czytałem na seventeeninches.co.uk jak radziły sobie slicki na torze w połowie lutego w UK (bodajże Rowrah) i ludzie pisali tam że było OK. Temperatura bliska zera, ale koce obowiązkowo i mieszanka gumy ULTRA SOFT.
Crazy twój plastikowy slick to jaka mieszanka?

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

7

mysle ze w przypadku nagrzania opon za pomocy kocy grzewczych i przy odpowiedniej mieszance gumy ( bardziej miekkiej ) utrzymanie temperatury opon podczas jazdy na torze byloby mozliwe ( zakret , hamowanie , zakret itd. , gazzz :)  )  w momencie gdy temperatura powietrza i asfaltu nie jest zbyt wysoka

8

Jak dobrze ze przeczytalem ten artykul bo w sobote chcialem posmigac na slickach :-)

# 61

9

gierwi napisał/a:

Crazy twój plastikowy slick to jaka mieszanka?

Dunlop KR106 z 2008.
Co do twardosci to nie mam pojecia-darowanemu koniowi ... itd (prezent od Szwini ;) )

Crazy pozdrawia

10 Ostatnio edytowany przez gierwi (2010-03-04 15:53:25)

No to ładny prezent :/  :|  :)  :D  :lol:

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

11

Powiało walentynkami ;-)

jakubek

12

jakub napisał/a:

Powiało walentynkami ;-)

Nie e, to na rocznice oraz za pozwolenie parkowania w moim garazu (dosłownie a nie w przenośni) :D :D

Crazy pozdrawia

13 Ostatnio edytowany przez Bart03 (2010-03-04 20:14:38)

Crazy_Russian napisał/a:

Nie e, to na rocznice oraz za pozwolenie parkowania w moim garazu (dosłownie a nie w przenośni) :D :D

Haha :P  Pozdro chłopaki ;)

NovoPerformance.pl

carbon.na.allegro.pl
SM450RR!! #88

14

potwierdzam, w wekend jezdzilem na slickach i jak bylo cieplej to trzymaly sie nawet spoko, potem sie ochlodzilo gdy wyjechalem drugi raz na zimnych laciach i gleba nawet nie wiadomo kiedy.

ps. jakie oponki polecacie jak jest zimo ? moj brat smiga na deszczowkach pirelli super rain i trzymają sie calkiem niezle, jedyny bol to ze sa cholernie drogie :/

15

Spróbuj Maxxis Intermediates lub Goldspeed Intermediates, mogą być torowe lub z homologacją. W sumie nie wiem, ale chyba to ten sam producent. Na forum ktoś tu się ogłaszał w zeszłym sezonie.
[url]http://www.schuurmanbv.com/?pag=products&group=Motorcycles&acc=MT&subgroup=Motorcycle_tyres_Goldspeed_Supermoto&extra=0[/url]
Ja z mojego doświadczenia mogę polecić Michelin Pilot Power (2CT), są zadziwiające w deszczu i w zimne (ok.0 stopni) dni. Co prawda są to opony sportowo- turystyczne, ale w moim się doskonale sprawdzają. Węższe i z mniejszym indeksem prędkości dadzą radę w SM. Husaberg 570 SM jest sprzedawany z takimi oponami.