1

Temat: Mechanik znający się na KTM + porada prawna

Witam
Aktualnie mam dosyć duży problem. Zakupiłem w sierpniu KTM Duke II i zawiozłem sprzęt do mechanika tylko na wymianę uszczelniaczy przedniego zawieszenia i przejrzenie motocykla. Wiedziałem o kilku rzeczach które są do zrobienia tj. wymiana uszczelniaczy w lagach, ukręcona linka prędkościomierza i brak uszczelki na łączeniu kolektorów. Po kilku dniach postoju okazało się, że sprzęt puszcza czarnego "pawia" wydechem, świeca jest ciemna, po sprawdzeniu poziomu oleju na bagnecie nie ma go w ogóle. Ciśnienie mierzone na wydechach wyszło 8,5 atmosfery na mokro (wydech jest nieszczelny przy cylindrze i w kilku innych miejscach + nie ma uszczelki na łączeniu kolektorów). Do tego jest mały wyciek z pokrywy dekompresatora. Poza tym dolne łożysko od tylnego amortyzatora i łożysko główki ramy do wymiany.
Czy w/w objawy można jakoś racjonalnie wytłumaczyć?
Pytanie teraz co robić w takiej sytuacji? Zna ktoś dobrego mechanika znającego się na KTMach z okolic Wielunia/Częstochowy? Ważne by było również dla mnie aby ten mechanik mógł wystawić jakiś papier potrzebny przy postępowaniu sądowym.
Jak wygląda sprawa sądowa w takim przypadku?
Motocyklem zrobiłem ok. 250km (powrót od sprzedawcy + transport do mechanika).
Jak wiadomo trzeba sprawdzić co obie strony mają do powiedzenia (mechanik i sprzedający).
Czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam

2 Ostatnio edytowany przez Sebas (2013-09-12 13:17:03)

Odp: Mechanik znający się na KTM + porada prawna

Najpierw skontaktuj się ze sprzedającym powiedz mu co i jak że chcesz zwrócić sprzęt itd, jeśli nie to powiedz mu ile kosztuje naprawa i niech oddaje hajs za nią bo jeśli nie to sprawa zostanie rozstrzygnięta sądownie.
Powiedz że powołałeś rzeczoznawce i kontaktowałeś się z radcą prawnym i jeśli nie będzie chciał załatwić tego polubownie to po przegranej sprawie, prócz kosztów zwrotu kasy za motocykl lub ewentualną naprawę będzie musiał opłacić rzeczoznawcę, radcę oraz koszta sądowe, poniesione przez ciebie koszta ( związane z zakupem) czyli plus 5 tys. 
Gość pewnie popuści po spodniach i załatwisz to polubownie jeśli nie to droga sądowa jest jedyny wyjściem.

Btw. Czy w umowie masz podpunkt o tym że sprzedający zna stan motocykla i nic nie ukrywa?

Triumph Daytona 675

3

Już kontaktowałem się ze sprzedającym, ale upiera się przy swoim. Mówił żeby zaprowadzić motocykl do innego mechanika albo rzeczoznawcy. Dlatego chciałbym właśnie dostać namiary na taką osobę.
Naprawa nie wiem ile będzie kosztować. Na razie mechanik u którego stoi nic przy nim nie robi.
Pewnie sąd to będzie jedyne wyjście.
W umowie mam taki zapis:
"Sprzedający oświadcza, że motocykl nie ma wad technicznych, które są mu znane i o których nie powiadomił
Kupującego, a Kupujący potwierdza znajomość stanu technicznego motocykla."

4

jaki sąd ?? przecież podpisałeś znajomość stanu technicznego motocykla...

5

To w tym wypadku jeśli nie zostałem poinformowany o wadach technicznych przy zakupie to i tak nie mam już czego szukać w sądzie i nie mam co zawracać głowy sprzedającemu?

6

W każdym  mieście są ośrodki w których można uzyskać darmowe porady prawne, poszukaj u siebie takiego  miejsca i pogadaj ze specjalistą. ( Bez różnicy czy z radcą czy z adwokatem )

Triumph Daytona 675

7

Jak chcesz korzystać z rzeczoznawcy to broń boże nie odbieraj motocykla od mechanika.
Tak jak jest tak ma być póki nie obejrzy go rzeczoznawca.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

8

matizeusz napisał/a:

To w tym wypadku jeśli nie zostałem poinformowany o wadach technicznych przy zakupie to i tak nie mam już czego szukać w sądzie i nie mam co zawracać głowy sprzedającemu?

niestety, z tego wynika że musiałbyś udowodnić sprzedającemu że celowo ukrył jakieś wady, jesteś w stanie to udowodnić ??

9

tabul napisał/a:
matizeusz napisał/a:

niestety, z tego wynika że musiałbyś udowodnić sprzedającemu że celowo ukrył jakieś wady, jesteś w stanie to udowodnić ??

Większość rzeczy co wymieniłeś to elementy eksploatacyjne.
Ciężko oskarżać kogoś za użyte łożyska tym bardziej, że są to elementy do wykrycie przy kupnie.
Ogólnie po głębszym zastanowieniu kupiłeś motocykl którego nie sprawdziłeś przy kupnie.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

10

Łożyska to pikuś. O to nawet się nie będę kłócić jednak martwi mnie to że ciągnie olej i po postoju puszcza dym z wydechu.

11 Ostatnio edytowany przez mallly200sx (2013-09-12 14:49:02)

Sprzedający to osoba prywatna czy firma?

Pozdrawiam,
Piotrek

12

Z olejem to tak jak napisał tabul. Musisz udowodnić, że sprzedający o tym wiedział i zataił przed tobą.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

13 Ostatnio edytowany przez matizeusz (2013-09-12 15:01:58)

Teoretycznie osoba prywatna, ale motocykl byl na firme

14

Ostatnio był jakiś minimalnie podobny temat tu [url]http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=111178&st=60[/url] warto przeczytać całość.

Pozdrawiam,
Piotrek

15

Po 1 to, to co jest na umowie że się zapoznałeś i tak dalej ma się nijak do tego że mozesz dochodzić swoich praw, więc jeśli faktycznie jest bubel to się nie czaj,im szybciej zaczniesz tym lepiej.

A czy to przypadkiem nie jest moto od Gajosa???

Sherco st300  Cabestany Replica