1

Temat: sąsiedzkie spory... garaż... osiedle...i motocykl z głośnym wydechem

Dzisiaj miałem nieprzyjemną sytuację. Mieszkam na osiedlu - kilka bloków, po środku garaże. Zawsze przed wyjazdem, wyciągam motocykl z garażu, odpalam, chodzi sobie tak z 3-4 min żeby złapał trochę temperatury wsiadam i jadę! Nie pałuje, nie gazuje, nie latam przez osiedle na gumie :) Ale z całego osiedla trafił się gość z żoną na emeryturze... któremu to przeszkadza, Kiedyś regulowałem gaźnik w garażu przyszedł dostałem opierdol że głośno itp. Pogadaliśmy, powiedziałem że motocykl przed jazda musi złapać temperaturę, że na osiedlu i w garażach stoi kilka motocykli i to nie zawsze ja tylko wyjeżdżam. Wydawało się ok... Dzisiaj niestety znowu przyszedł już z żoną i kolejny raz robił wykład jak to jak odpalę motocykl to u niego w domu rzekomo trzęsą się szklanki. Trochę się z nim spiąłem... ale bez wulgaryzmów kulturalnie. Teraz trochę się obawiam co gość może wymyśleć, bo wydaje się szujowaty. Wydech do najcichszych nie należy, motocykl to Honda xr650r. Przegląd świeżo zrobiony bez żadnych problemów.
Zastanawiam się czy wzywając policje mogą zabrać mi dowód na miejscu pod garażem? Nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat... bo wiem jedno że jak zabiorą mi dowód to przez tydzień motocykl będzie chodzi w garażu.... :)

2

Odp: sąsiedzkie spory... garaż... osiedle...i motocykl z głośnym wydechem

Zawsze się taki trafi, olej temat. Poczytaj tylko jak policja powinna wykonywać pomiar głośności, bo część z nich nie umie tego zrobić poprawnie, będziesz miał podstawy do dyskusji.

DRZ400SM, KTM 990 ADV

3

Opluj go - to zawsze pomaga i nie rodzi konsekwencji.

Miej wyjeb@ne, a bedzie Ci dane...
MANEY#101 RMPST
Bez Ciśnienia rally team

4

Po pierwsze robisz błąd że nie odkręcasz nie gumujesz na osiedlu i na garażach - w ten sposób okoliczni mieszkańcy jak i twój ulubieniec przyzwyczaili się do ciszy nie mają porównania jak naprawdę może być głośno w związku z tym nie szanują tego co mają... 

Po drugie posiadasz nietypowy jak na okolice/garaże motocykl więc powiedz mu jak przyjdzie że nie może cię dyskryminować z tego powodu że masz inny sprzęt i jesteś gejem po czym wyślij mu słodkiego buziaka - już nie przyjdzie :-)

Po trzecie kup bluzę i nakurwiaj terror a gościu niech zachowa dystans - poniżej temat który był i który cię zainteresuje :-) więc jak pozwolisz to poczekam chwilę i zamknę

[url]http://forum.supermoto.pl/topic23527-upierdliwy-sasiad.html[/url]

http://img43.imageshack.us/img43/9362/hwra.jpg

100% koncentracji = 100% satysfakcji - moje małe enduroooo - #997 rejsing
O nas http://www.youtube.com/watch?v=z5LUptOcE_o&feature=youtu.be
Part 1  http://www.youtube.com/watch?v=l-6jEjyYJpg
Part 2  http://www.youtube.com/watch?v=PWdubyCHfnQ

5

rbsn99 napisał/a:

Zawsze się taki trafi, olej temat. Poczytaj tylko jak policja powinna wykonywać pomiar głośności, bo część z nich nie umie tego zrobić poprawnie, będziesz miał podstawy do dyskusji.

Policjant nie musi wykonywać tego pomiaru, w mniejszych miastach nawet nie mają tej maszynki. Jak weźmie dowód do łapy to już może Ci go nie oddać. Kwitek, przegląd i wydział komunikacji. Raz mnie tak załatwili.

6

Mnie sasiedzi tak udupili w usa ze zadzwonili po policje a moto bez tablic i ubezp. Pech chcial ze akurat wracalem z dluzszej przejadzki i sprawa w sadzie :) ale jak masz wszystko legal to niech sobie dzwonia. Zawsze ktos sie znajdzie co sie dopdoli

7

Bez powodu dowodu zabrać Ci nie mogą. Albo przez pomiar i jak wydech za głośny albo np zły stan motocykla ( opony, brak świateł, hamulce itp) Jak wszystko masz ok, to policja przyjedzie oglądnie i pojedzie. A jak np przyjedzie następnym razem i znów to samo i się okaże że na darmo przyjeżdżają to już 3raz nie przyjadą i oleją to zgłoszenie. Wiem po sobie jak sąsiadka dzwoniła co 2dni na policje :)

UrbanStreetWorkshop
#444 KTM 530EXC Supermoto
         KTM 300EXC enduro
https://www.youtube.com/user/yamahadt1998

8

a nie możesz po prostu na czas grzania założyć jakiegoś gumofilca na wydech?
wyjdź człowieku na osiedle drzyj mordę przez 5 minut i zobacz jaki będzie efekt.

9

Ja też bym pomyślał o jakiejś tutce na wydech na czas "grzania"

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

10

Zakładaj wuwuzele na wydech w garażu, będą myśleli że kibice przyjechali :) Później zdejmujesz i dzida ^^

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

11

Cross-c1 napisał/a:

oleją to zgłoszenie

Tak ja piszesz, za nic nie mogą zabrać, ale olać zgłoszenia też nie mogą. Najwyżej  przyjadą po godzinie, albo trzech.

DRZ400SM, KTM 990 ADV

12 Ostatnio edytowany przez Gajos (2013-08-25 14:00:10)

ja też proponowałbym jedno z dwóch wyjść :
1. pokojowe - jakiś dbkiller do grzania pod garażem, albo 4-ropak piwa i do sąsiada niech się zchilluje (choć to będzie de facto przyznaniem się do winy, której nie ma po Twojej stronie)
2. mniej pokojowe - powiedz o której i ile sm'ów ma do Ciebie podjechać "pogrzebać minutę przy sprzęcie" - jak 2-3 razy 10 smów zrobi mu hałas pod oknem to potem on będzie Tobie przynosił piwo za to, że jesteś sam ;)

13

Podczas wykonania pomiaru nie moze byc natezenia szumu. Czyli nie moze tego zrobic
Na osiedlu, poniewaz krzyk dziecka/przejezdajacy samochod moze powiekszyc po Twoje dB. Nie moze to byc tak ze w lesie poniewaz cwierkajacy ptaszek naruszy Twoje db :) musi to byc w cichym miejscu ;p

14 Ostatnio edytowany przez mierzwa2 (2013-08-25 15:28:15)

rbsn99 napisał/a:

Właśnie czytałem o tym że większość policjantów nieprawidłowo dokonuje pomiaru, ponadto widać to np na tvn turbo i te pomiary tzw na oko, gdzie wg. ustawy ma to być 50% obrotów przy maksymalnej mocy, a Policja robi to na oko. W przypadku Xrki to wychodzi ok 3350 obr/min.

Ja to najbradziej obawiam się braku homologacji, bo xra z usa to znaczków E na lampach kierunkach itp nie ma...
Cytuje z innego forum może się przydać:

Istnieją dwa rozporządzenia dotyczące głośności wydechu i jego pomiaru:

1) ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.)
2) ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach (Dz. U. z dnia 30 grudnia 2003 r.)
Pełne teksty pod linkami:
- [url]http://www.abc.com.p[/url].../dz-u-03-32-262
- [url]http://www.abc.com.p[/url]...z-u-03-227-2250

Dwa najważniejsze fragmenty rozporządzenia:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach

Załącznik nr 3

Ustawienie mikrofonu
§ 8. 1. Mikrofon powinien być ustawiony tak, aby:
1) jego wysokość nad powierzchnią obszaru pomiarowego była równa wysokości końcówki wylotu rury wydechowej pojazdu, jednak nie mniejsza niż 0,2 m;
2) był skierowany w stronę końcówki wylotu rury wydechowej i odległy od niej o 0,5±0,01 m;
3) oś jego maksymalnej czułości była równoległa do powierzchni obszaru pomiarowego i tworzyła kąt 45 ±10°, z płaszczyzną pionową przechodzącą przez oś kierunku wylotu wydechu, zgodnie z rys. 1 i 2.

Rysunek
Wejsć w link [url]http://www.abc.com.p[/url]...?img_id=3631762

Wykonanie pomiarów
§ 9. 1. Pomiar polega na odczytaniu wartości poziomu hałasu w dB w krótkim okresie pracy silnika przy ustalonej prędkości obrotowej, odpowiadającej 75% prędkości obrotowej mocy maksymalnej (dla motocykli, których prędkość obrotowa mocy maksymalnej jest większa od 5 000 min, należy do pomiarów przyjmować 50% prędkości obrotowej mocy maksymalnej) oraz w czasie jej zmniejszania do prędkości obrotowej biegu jałowego (po szybkim zwolnieniu pedału przyspieszenia).
2. Dopuszcza się określanie prędkości obrotowej silnika przy wykorzystaniu sprawnego wskaźnika obrotów zamontowanego na pojeździe.
3. Należy wykonać co najmniej trzy pomiary następujące po sobie. Pod uwagę bierze się tylko te zmierzone wartości, które zostały uzyskane z trzech następujących po sobie pomiarów, nieróżniących się od siebie o więcej niż 2 dB. Pomiary należy prowadzić aż do uzyskania trzech wartości spełniających powyższy warunek.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1)z dnia 31 grudnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia(

ZAŁĄCZNIK Nr 1 *

POZIOM HAŁASU ZEWNĘTRZNEGO

Rodzaj silnika
Lp. Pojazd o zapłonie iskrowym o zapłonie samoczynnym
1 2 3 4
1 Motocykl z silnikiem o pojemności skokowej:
- nie przekraczającej 125 cm3 94 -
- większej niż 125 cm3 96
2 Samochód osobowy 93 96
3 Pojazd samochodowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem samochodu osobowego 93 102
4 Inny pojazd samochodowy 98 108

Na przykładzie mojego motocykla który moc 86km osiąga przy 9500 tys obrotów (obrotomierz wyskalowany do 14 tys):
86 KM przy 9500 obr/min czyli zgodnie z § 9 rozporządzenia w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów (dla motocykli, których prędkość obrotowa mocy maksymalnej jest większa od 5 000 min, należy do pomiarów przyjmować 50% prędkości obrotowej mocy maksymalnej) dla pojazdu GSX 750 prędkość obrotowa do pomiaru poziomu hałasu wynosi 4750obr/min.

"Napisałem to dlatego, że dziś rano oglądałem Uwaga pirat i mierzyli chłopaka na GSXR-750 i kazali mu zakręcić do8000 obr/minco jest jedną wielką bzdurą. Gość miał nowy motocykl (przejechane 5000km) z seryjnym wydechem i ledwo co zmieścił się w normach (wyszło mu 95 dB). Oczywiście można się czepiać też innych rzeczy np. muszą być wykonane minimum 3 pomiary, najpierw pomiar otoczenia itp. ale chodziło mi głownie o sytuację, w której policjant mówi "Masz 12 na zegarze to zakręć do 7"...

Dla osób ze zmienionymi wydechami sugeruje sobie to wydrukować i wozić pod zadupkiem żeby móc się obronić przed pseudo policjantem!"

15

Jak pisałem miałem taki przypadek, że bez pomiaru zabrali mi dowód. A powód - nadmierna emisja hałasu. Jak to sprawdzili ? Organoleptycznie. "Panie z trzech kilometrów Pana słyszałem" taki to był pomiar. Zanim zaczął wogóle mówić o hałasie poprosił o dokumenty do kontroli, dowodu już mi nie oddał. Miałem mu z rąk dowód wyrwać?