16

Odp: Co studiujecie/polecacie?

Dużo kierunków technicznych tj. budownictwo, geodezja itp. wymaga kilkuletniej pracy w zawodzie, żeby można było swoją firmę otworzyć, ale żeby jakieś konkretne zarobki było to trzeba tą firmę z "jajami prowadzić". W Polsce konkurencja jest ogromna, najlepiej po studiach wyjechać tam, gdzie inżyniera czy magistra odpowiednio docenią. Za jakiś czas pewnie będziesz żałował, że nie poszedłeś do technikum jak ja teraz : )

17

Najlepiej niech jakiś wujek lub ktoś z rodziny załatwi Tobie dobrze płatną pracę, np. w politce a kierunek studiów potem sobie wybierzecie (z w/w wujkiem) w zależności od potrzeb i dalszych możliwości, tak jak większość ludzi z tej listy:

[url]http://bip.msw.gov.pl/portal/bip/2/20299/?poz=2[/url]

Zwróć uwagę na roczniki i ostatnie miejsca zatrudnienia, muszę uczciwie stwierdzić że nie wszystkich co prawda ale jednak sporej grupki osób.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

18 Ostatnio edytowany przez Miyagi (2013-07-16 21:48:49)

tylko polibuda ... jezeli interesujesz sie technika, napewno znajdziesz tam cos dla siebie
oczyswiscie mowa o najlepszej polibudzie w kraju, europie etc. ... literka P, literka W, literka r jak PWr :DD
aa i jezeli dobrze wybierzesz to bedzie czas i na nauke i na zabawe z przewaga na zabawe ;) a i po obronie z praca nie bedzie problemow. Powodzenia w wyborze, jak juz zdecydujesz pochwal sie na forum :D

"Czas tracony z przyjemnoscia, nie jest czasem traconym"
                                         - Thomas Eliot

19

Ja po sobie i po znajomych widzę, że niestety studia wiele nie dają. Chyba, że wiążą się one z twoją pasją lub zainteresowaniem.
Pracodawcy patrzą głównie na praktykę, certyfikaty, świadectwa ukończenia szkoleń no i oczywiście na to czy jesteś z polecenia. Bo nie ukrywajmy ale w większości firm zatrudnia się wpierw kolegów i znajomych a na końcu ludzi z ulicy.
Ja już po podstawówce wybrałem dobry kierunek który bardzo mnie zainteresował i choć nie mam wykształcenia wyższego to ze znalezieniem pracy problemu nigdy nie miałem.
Na rozmowach kwalifikacyjnych wykazywałem się większą wiedzą niż nie jeden student.

Studia są dobre jak masz już pracę i chcesz podwyższyć swoje kwalifikacje (dostać awans). Robisz wtedy studia zaocznie które w dobry firmach współfinansuje Ci pracodawca.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

20

chyba coś jakoś późno się za to bierzesz.
Mój brat też w tym roku kończył szkołę średnią i jakoś wcześniej składał kwity na uczelnię.
W uczelni w której aktualnie przebywam na kursie też egzaminy były wczoraj :)
Jeśli interesują Cię kierunki techniczne a i wojsko Ci nie będzie przeszkadzało to polecam WSOSP albo WAT.
Za nic nie płacisz, masz zakwaterowanie, wyżywienie a do tego jeszcze co miesiąc dostajesz żołd i masz 78% zniżki na przejazdy pkp. Niby nie dużo bo w cywilu też możesz dorabiać w wolnych chwilach od nauki ale na pewno bardziej się namęczysz.
Do tego jak będziesz miał zdrowie i szczęscie to możesz też się dostać na WSOSP na kierunek lotny gdzie można powozić dupę samolotami (odrzutowe lub transportowe) lub śmigłowcami. Sam jestem teraz na praktykach i zabawa jest przednia.
Bratu proponowałem ale on wybrał kierunki humanistyczne.

DR-Z 400ESM sold

21 Ostatnio edytowany przez kwkm (2013-07-16 22:28:12)

Wypowiedz hackera mogłaby zwieńczyc temat.

Ja od siebie dodam, (byc może) przykry wniosek, studiów nie dokończyłem i nie żałuję tej decycji. Podczas gdy moi rówieśnicy zdobywali tytuł inżyniera, potem mgr, ja środki niezbędne na dokończenie studiów przeznaczałem już na otwarcie własnej działalności.
Kilka lat minęło, firma jest rentowna, jestem spokojny o przyszłośc. Ok, może po prostu mi się udało, może trafiłem w dobry moment, ale to nie zmienia faktu że nie żałuje.

Natomiast moi rówieśnicy z tytułami w większości nie pracują w swoim zawodzie wyuczonym, w dużej mierze pracują na stanowiskach gdzie wyższe wykształcenie dla nikogo nie ma żadnego znaczenia i płaca nie pozwala na wiele.

Edit:

Jako ciekawostkę dodam, jest user na tym forum który nie ma wyższego i dostaje 5cio cyfrową wypłatę, wszystko zależy od własnej inwencji i siły przebicia.

SMCR AKR

22

kwkm dokładnie tak. To jest to co pisałem na samym początku - daleko zachodzą Ci odważni.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

23

nie czytałem całego wątku, pewnie ktoś już zdążył napisać coś podobnego, ale napiszę od siebie: jeśli się pytasz innych co polecają to daleko nie zajedziesz - musisz się zastanowić na poważnie co cię interesuje i co byś chciał robić (co nie jest wcale łatwe). Jeśli pójdziesz w coś co cię nie interesuje to nie dość, że stracisz 5 lat na studiach to po kilku latach się wypalisz. A dwa kto powiedział, że człowiek musi iść na studia, teraz jest taki trend że ludzie idą na studia bo wypada, jest trendy, po których nie mają nic tylko 5 lat w plecy.

Suzuki Bandit 600 -> SMC 690

24

Jak to czytam to strasznie chłopaka zniechęcacie :P Ja niedawno zrobiłem inżyniera na PW, został mi ostatni rok przy dobrych wiatrach skończę na magistrze. Studiuję energetykę na MELu która w sumie to będzie mi potrzebna jak szczerbatemu suchary. Uczę się dziennie i pracuję w rodzinnej firmie tyle  na ile czas pozwala (produkcja jaj ^^). Niby jedno z drugim nie ma nic wspólnego, a co chwila wiedza zdobyta na studiach się przydaję w różnych sytuacjach. Mogę wypowiedzieć się pod kątem zdobytej wiedzy technicznej, tego nikt Ci nie zabierze, wiadomo że jak się tym nie interesujesz to wyłożona teoria ma mało wspólnego z ogółem wiedzy która jest Ci potrzebna żeby coś "zdziałać". Zgodzę się z przedmówcami że bez wyższego wykształcenia można sobie poradzić na rynku pracy, moi koledzy też tak mówili, a po co Ci te studia, bla bla, teraz robią na wykończeniówce albo przy jakiś wentylacjach. Własna firma? Proszę bardzo! Wszystkiego od zajebania, rynek przeładowany i ludzie nie mają kasy. Zdobyć klienta na jakiś towar/usługę dla świeżaków w danej branży to nie takie proste.
Teraz do kolegi który nie wie co ma wybrać, masz możliwości uczyć się? To się ucz! Wybieraj pod kątem swoich zainteresowań, rzuć okiem na rynek pracy. Przejdź się na jakieś targi pracy, pogadaj, popytaj. (Ja zawsze jak byłem na targach to gotowałem się ile jest ofert w IT ^^ i zastanawiałem się czy dobrze wybrałem). Nawet nawiązane znajomości z rówieśnikami to potencjalna furtka do pracy, jedni wybiją się słabiej, drudzy lepiej i pociągną kogoś za sobą w odpowiednim momencie. Osobiście polecam uczelnie techniczne, szczególnie branża IT kwitnie.

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

25 Ostatnio edytowany przez azumisan93 (2013-07-16 23:30:50)

1. Patrz na to, co Ciebie interesuje...
2. ...z drugiej strony, spróbuj połączyć swoje zainteresowania z jakimś kierunkiem, który będzie przyszłościowy- na moim roku są tacy, którzy poszli na prawo, bo
"w serialach/filmach prawnicy tyle zarabiają/noszą fajne togi" (autentyk!), więc nie ma co pchać się gdzieś tylko dlatego, że podobno "fajnie".
3. Nie patrz na to, gdzie idą znajomi i nie idź tam tylko dlatego, że oni tam idą! Znam takich i męczą się strasznie.

Szczerze mówiąc, ciężko coś doradzić, bo różnie to bywa, jednego roku jest zapotrzebowanie na studentów informatyki, drugiego logistyki, itd. Przykład? Mój kolega, który jest w trakcie studiowania logistyki. Opiernicza się, ale zaliczone ma wszystko, ze znalezieniem pracy nie ma problemu- nie wiem, może ma szczęście, tak też bywa. Koleżanka po finansach i rachunkowości- buja się głównie po pracach typu fast foody, recepcjonistka, itd. Także ciężko określić.
Ja przy wyborze swojego kierunku kierowałam się tym, co mnie interesuje, tym, czy po prostu lubię się uczyć, itd.

BRAAAAAAP!

26

rodman napisał/a:

chyba coś jakoś późno się za to bierzesz.

Nie za pózno ;) od wczoraj ruszyły rekrutacje na niestacjonarne (zaoczne), dzienne odrzuciłem z góry bo nie mam zamiaru żyć następne 4 lata na garnuszku starszych.. Ukończyłem technikum mechaniczne, byłem zdecydowany na PWr na kierunek-Mechanika i budowa maszyn, lecz nie za bardzo fizyka poszła mi na maturze i stąd muszę zastanowić się nad czymś innym.. Gdybym miał plecy, czyt. znajomości tego tematu pewnie by nie było bo jak z większością przedmówców zgodzę się z faktem że studia mogą być a nie muszą..

velkurczak napisał/a:

Uczę się dziennie i pracuję w rodzinnej firmie tyle  na ile czas pozwala (produkcja jaj ^^).

Haha to już wiem z kąd nick zaczerpnąłeś :)

Robię krok w tył, by zrobić dwa do przodu..

27

To może nieśmiało zaoferuję poprawę matury z fizyki...? Nie wiem jak to jest z poprawą polskiej matury, ja zdawałam międzynarodową, tak samo mój chłopak i cóż, biologię musiał poprawiać 3 razy. Ale uparł się na medycynę, więc zostawała mu tylko poprawka, ale udało się i swój cel osiągnął. Chyba, że aż tak bardzo Ciebie nie ciągnie na tę mechanikę i budowę maszyn, żeby użerać się z poprawką? (fizyka, fuuuu! :D)

BRAAAAAAP!

28

Chciałem chciałem ale jest tak że dodatkowych nie można poprawiać w sierpniu tak jak przedmioty obowiązkowe, tylko możesz je podwyższać poprzez podchodzenie do nich za rok z przyszłorocznymi maturzystami.. Pójdę rejczel na logistykę, najwyżej pózniej będe żałował, ale jestem dobrej myśli :)

Robię krok w tył, by zrobić dwa do przodu..

29

To dobrze, że nie pisałam tej polskiej matury xD
Niby zawsze możesz zrezygnować w trakcie, ale jeśli Cię to nie interesuje, to będziesz się męczył raczej... mój chłopak właśnie jak na początku nie dostał się na medycynę to poszedł na biotechnologię, która już mniej go interesowała i nic z tego nie wyszło...

BRAAAAAAP!

30

Jak dla mnie studia to już przeżytek, sam w tym roku zdawałem maturę i na studia się wybieram ale zaoczne, bo nie widze sensu tracić czasu by mieć jakiś papier który i tak nic w obecnym czasie zbyt wiele nie znaczy.

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250