346

Odp: gumowanie na tylnym kole

Sprawdz ustawienie kola. Nie patrz na znaczniki przy napinaczach, tylko ustaw kolo rowno w wachaczu. Tez na poczatku kladl mi sie na jedna strone. Pozniej dopiero zobaczylem, ze w KTM znaczniki strasznie oszukuja. Ustawilem rowne szczeliny na wachaczu i jak reka odjal.

[IMG]http://img845.imageshack.us/img845/9062/katradom2.jpg[/IMG]

347

Kret0o napisał/a:

Koledzy a jakie macie rady co do skręcania ? łapać pion mi się udaję, bez problemu przepinam na gumie 2,3,4 bieg ale jak mi zacznie skręcać, to nic nie mogę zrobić wychylam się się w tą stronę, w którą chcę jechać koło skręcone jest w przeciwną stronę a onitak jedzie tak jak jechał, za dużo powietrza w kole ? jakie jest optymalne ciśnienie ?

Za mały pion, nie masz jeszcze moto w punkcie balansu tylko idziesz na power wheelie dlatego ciężko ci skrecac, moto cię poprostu ciągnie do przodu.

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

348

[url]https://www.youtube.com/watch?v=L-WiZXONaxA[/url] takie tam sprzed dwóch sezonów :) ;)

ps. Sprzedaję to gopro - może ktoś by chciał...

DRZ 450 E SM na modach znowu w jedynej słusznej wersji - czyli SuperMoto
Triumph Speed Triple 2010 SE

349

Koledzy jak jest z jazdą na kole dt 125 ? Boję się czy w pionie silnik będzie miał smarowanie, bo dozownik z tyłu nad kołem. Ma ktoś doświadczenie ? Trzeba wywalać dozownik czy obejdzie się?

350

dozownik to zło

i can do this .. here, hold my beer

351

Krótkie pytanie
Jakie podłoże do nauki gumowania najlepsze (uczę się na dr 350)

Pytam bo może brak wyników to wina podłoża. Na miękkim tył ryje w ziemi na płytach betonowych mokrych też mieli na suchych idzie w górę po strzale ale nie tak wysoko aby utrzymać pion bez problemu.

Mam w zasięgu jeszcze plac z polbruku, a asfaltu bez ruchu drogowego brak.
Co doradzacie??

dzięki i pzdr
Kordzik

KTM 690 Enduro,   KTM EXC 200 :)

352

Rozgrzać opon i czysty asfalt. Szukaj aż znajdziesz jakiś mało ruchliwy kawałek czarnego. Na miękkim tylko w przypadku gleby mniej sobie zrobisz krzywdy, za to trudniej jest się nauczyć według mnie. Ubierz się dobrze żeby się nie pościerać w razie upadku i trenuj! Powodzenia

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

353

SuperMocarz napisał/a:

[url]https://www.youtube.com/watch?v=L-WiZXONaxA[/url] takie tam sprzed dwóch sezonów :) ;)

ps. Sprzedaję to gopro - może ktoś by chciał...

Co masz nałożone na tych handbarach ? To są Zety ?

354 Ostatnio edytowany przez Patrix (2013-05-25 13:20:42)

Kordzik napisał/a:

Krótkie pytanie
Jakie podłoże do nauki gumowania najlepsze (uczę się na dr 350)
Pytam bo może brak wyników to wina podłoża. Na miękkim tył ryje w ziemi na płytach betonowych mokrych też mieli na suchych idzie w górę po strzale ale nie tak wysoko aby utrzymać pion bez problemu.
Mam w zasięgu jeszcze plac z polbruku, a asfaltu bez ruchu drogowego brak.
Co doradzacie??
dzięki i pzdr

Szukaj asfaltu do trenowania, im więcej miejsc sprawdzisz tym łatwiej będzie Ci ogarnąć. Jak ja się uczyłem strzelać z klamki 50tką to na początku różnicę mi wszystko robiło na jednym placu jeździło się super a na nowej drodze miotało na boki strasznie. Na siedząco jeździsz czy jak ? Na miększej nawierzchni problemem może być lądowanie jak nie ogarniesz zejścia i przednie koło ucieknie..

355

Szukaj asfaltu do trenowania, im więcej miejsc sprawdzisz tym łatwiej będzie Ci ogarnąć. Jak ja się uczyłem strzelać z klamki 50tką to na początku różnicę mi wszystko robiło na jednym placu jeździło się super a na nowej drodze miotało na boki strasznie. Na siedząco jeździsz czy jak ? Na miększej nawierzchni problemem może być lądowanie jak nie ogarniesz zejścia i przednie koło ucieknie..

Cześć dzięki za porady. Muszę znaleźć miejsce gdzie tylna guma będzie się dobrze kleiła do podłoża aby zamiast driftów rwał bardziej do góry. Na luźnej nawierzchni jest zupełnie do dupy na płytach betonowych tylny kapeć potrafi zabuzować zamiast poderwać moto Jak pokropi trochę w ogóle dupa. Pewnie powodem jest to że mam opony typowo motocrossowe i kostka szybko zrywa przyczepność.

Nic spróbuję jeszcze poupalać na polbruku bo opuszczonych asfaltów niestety brak u nas. :(

Acha uczę się na siedząco, trudno tak szarpnąć moto za kierę jednak wydaje mi się że jest bezpieczniej.

pzdr
Kordzik

KTM 690 Enduro,   KTM EXC 200 :)

356

ale to się chyba tylko tak wydaje :D spróbuj sobie taką pozycję jak mam w avatarze. Prawa stopa na hamulcu lewa na siedzeniu - wtedy zdecydowanie mocniej jesteś w stanie poderwać sprzęt i może będzie wygodniej na tych oponach, bo mocniej poderwiesz gazu mniej potrzeba. Ta wersja co opisałem chyba jest najprostszą do nauki wolnej gumy. Miałem seryjną dt 50 z minimalnie większą zębatką i na prawdę nie wiele trzeba żeby to poderwać. Musisz strzelać i w końcu zacznie wychodzić. Powodzenia !

357 Ostatnio edytowany przez Peka (2013-05-26 14:49:58)

Poćwiczyłem ostatnio chwile :)
[url]http://www.youtube.com/watch?v=HSbCkrEpLH0[/url]

-----------------------------
XT500 -> 625SMC -> WR426 -> EXC200 -> Hornet 600 -> CBR 954RR -> Speed Triple 1200 RS

358

Peka napisał/a:

Całkiem niezle... ja juz rok czasu na gumie nie latałem i perspektywy nadal marne ( praca za granicą) :(

Yamaha TT600R=> KTM 525EXC/SM=> KTM SXF250=> KTM EXCR 530 FACTORY '11 obecnie w wersji SM :)

359 Ostatnio edytowany przez Dzinkss (2013-05-26 23:45:22)

Peka napisał/a:

Zaje.biste gumy, a powiedz tylnego hebla uzywasz cały czas czy tylko jak czujesz juz "mocno na plecy"?
Edit: obejrzałem dokładnie i hebel w uzyciu dla korekty często i gesto.
A tak wogole to sprzęt chyba dobrze leży i opanowany na momencie:))

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

360

Ja najpierw nauczyłem się na rowerze xD A dopiero potem spróbowałem na moto, choć jazdę bezstresową na gumie opanowałem dopiero ostatnio. Polecam przy dużych pojemnościach w razie odchylania się zbytnio do tył popuścić gaz, jak dla mnie wygodniejsze niż hamulec w nodze.