16 Ostatnio edytowany przez supermoto-poland (2013-02-06 23:21:12)

Odp: Hopki na "torze" we Wrocławiu

taka wersja (ta różowa) moim zdaniem wystarczy
http://up.picr.de/13375992cz.jpg

Pozdrawiam
Piotrek #13
YZ450F SUPERMOTARD

17

Tzn panowie ja też zawsze mogę podjechać i już pomóc , a kogo by wynająć to bez problemu. Ja tylko pisze kto u nas robił :))

UrbanStreetWorkshop
#444 KTM 530EXC Supermoto
         KTM 300EXC enduro
https://www.youtube.com/user/yamahadt1998

18

Ja widziałbym to mniej więcej tak:

http://www.motoklamoty.pl/Husaberg/tor_MudAndTracker_min.jpg

Dlaczego:
1. powrót z offroadu jest po płytach, więc nie naniesiemy tyle syfu na asfaltowy tor (pamiętajcie, że większość jeździ tylko po asfalcie)
2. mamy miejsce na małą i dużą hopę
3. mamy mocne hamowanie przed bandą
4. mamy sekwencję 2 ciasnych band
5. mamy 2 szybsze łuki - na wejściu i wyjściu

Słowem - wszystko (z czym trzeba się oswajać). I nikomu nie wadzimy. Ewentualne zmiany sugerowałbym w kierunku skrócenia odcinka offroadowego i zrezygnowania z małej hopy.

pozdr
Michał, Wrocław
KTM EXC-R 530 [Alpina + Beringer] => Husaberg FS 650 Force [Berginer + Adler + Power4Suspension + Akrapovic]

19

A właśnie miałem "doradzić" hopy o takiej konstrukcji, żeby była możliwa jazda w obie strony. Zawsze to "dwa w jednym".

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

20

Mamy już trochę sprzętu załatwione, brakuje tylko kogoś kto załatwi ziemię do usypywania hopek, jeżeli ktoś ma taką opcję to proszę o kontakt. Oczywiście z racji tego, że jest nas garstka osób zależy nam na bardzo niskim koszcie.

Husaberg FS 650

21

ja mam partnera, ktorym w moge przewiexc ziemie jak potrzebujecie, a co do niej to na poligonie jest duzo ;) jak cos to pw

22

Tak dla uściślenia, potrzebne jest kilka wywrotek ziemi.  :)

bez ciśnienia...
www.bezciśnienia.pl

23

Magic napisał/a:

Tak dla uściślenia, potrzebne jest kilka wywrotek ziemi.  :)

z tym to już mały problem ;)

24

tak dla uściślenia:). Jedna porządna i bezpieczna hopa to min. 60 ton

rmz 250
gas gas txt 250

25

metys napisał/a:

tak dla uściślenia:). Jedna porządna i bezpieczna hopa to min. 60 ton

jak duża?

Husaberg FS 650

26 Ostatnio edytowany przez kompan do picia (2013-03-07 16:03:24)

60 ton to o ile się nie mylę jakieś 3-4 wywrotki. A co to musi być za materiał na hopki? Chyba nie czysty żwir ani czarna ziemia?

Co do dostępności materiału to warto pogadać z jakąś firmą co robi w pobliżu drogę lub kopie kanalizę. To co wykopią zawsze muszą gdzieś wywieść, a doły muszą zasypywać żwirem.

27 Ostatnio edytowany przez metys (2013-03-07 16:23:22)

Husaj napisał/a:

jak duża?

zależy jaka szeroka i jaka długa. Z 60 ton wyjdzie 3-3.5 metra na wysokość, tak żeby to miało ręce i nogi (całe;P).
Dla porównania powiem tylko, że koszt budowy toru w grabinku pod ostródą, to lekko 100 tyś zł. Tak przynajmniej mówił organizator całego zamieszania.
Jak chcecie niskim kosztem, to trzeba jak najwięcej swojego materiału + to co można pozyskać za darmo z różnych budów.
Samo kruszywo (żwir) 2:8 albo 2:16 to zdecydowanie bardzo zły pomysł.
Koszt wynajmu sprzętu budowlanego zależy od miejsca w polsce. "Dety" i równiarki można dorwać już za 60 pln/h, ale niech nikogo nie zdziwi, że równie dobrze może to być 100zł/h. Wrocław jest bardzo bogaty w taki sprzęt, więc cena też nie powinna być wygórowana.

Cieszcie się, że macie teren pod budowę. U mnie sytuacja jest zupełnie odwrotna. Mam sprzęt budowlany i materiał, ale niestety nie mam gdzie tego zrobić. Zrobiłem małe rozeznanie u dość wpływowych ludzi z mojej okolicy i wszystkim bardzo się podobał taki pomysł, jednak władze miasta powiedziały kategorycznie NIE. W ministerstwie sportu pani powiedziała, że jak wyłożę na to swój kapitał, a działka będzie należała do miasta/gminy, to jest bardziej niż pewne, że państwo odda pieniądze za budowę. Wiąże się to jednak z dość drogim projektem, odbiorem technicznym, ekologami szukającymi żabek i ślimaków, no i wszelkiego kurestwa, które zrobi wszystko żeby utrudnić ci życie

rmz 250
gas gas txt 250

28

Metys nie chodziło mi o czysty żwir jako materiał na hopki tylko o to co firmy budowlane muszą gdzieś wywozić. Najczęściej jeszcze za to płacą. Czasami oddadzą Ci to co wykopią z pocałowaniem ręki. Jeszcze pozostaje kwestia jakości tego co wywożą.

29

kompan do picia napisał/a:

Metys nie chodziło mi o czysty żwir jako materiał na hopki tylko o to co firmy budowlane muszą gdzieś wywozić. Najczęściej jeszcze za to płacą. Czasami oddadzą Ci to co wykopią z pocałowaniem ręki. Jeszcze pozostaje kwestia jakości tego co wywożą.

Jest dokładnie tak jak piszesz. Czasami ludzie mają problem żeby się tego pozbyć. A jaki to jest towar, to trzeba już zobaczyć na miejscu

rmz 250
gas gas txt 250

30 Ostatnio edytowany przez Magic (2013-03-07 17:13:03)

Na dużą patelnie wchodzi ok. 15m3 ziemi to jest ok 27 ton. Zatem 4 wywrotki to chyba minimum na hopy, ale plus bandy i ewentualne podsypanie ścieżki...
Sprzęt ciężki załatwiony po kosztach paliwa, ziemia w trakcie ogarniania, również za free. Ziemia z wykopu, bez zanieczyszczeń, gruzów (ew. znikome ilości). Jeszcze nic pewnego, więc chętnym do pomocy polecam wertowanie internetu.

Ktoś z doświadczonych może się wypowiedzieć czego jeszcze potrzebujemy?
Ziemię wystarczy ubić zagęszczarką czy zrobić pod nią jakąś bazę?

bez ciśnienia...
www.bezciśnienia.pl