1

Temat: forma

hola, jak utrzymujecie formę fizyczną (bo psychicznie to rozumiem - nadgarstek do góry i ogień) - jestem tu nowy, ale z tego co się zorientowałem na forum, jest tu wachlarz ludzi z różnymi doświadczeniami ,więc proszę o opinie, jak fizycznie przygotowujecie się do jazdy supermoto lub enduro.  Nie wyobrażam sobie extremalnej jazdy bez jakiegokolwiek dodatkowego przygotowania fizycznego, no chyba że benzyna we krwi. Bardziej pytanie do tych wymiataczy, ale myślę że wśród amatorów znajdą się opinie godne naśladowania.

CRF450 SM/ENDURO

2

Odp: forma

Siłownia, bieganie powinno pomóc ;) Sam jeszcze nie tak dawno 1 km przebiec to był koszmar, a teraz po 10 km nie robi problemu.
Siłownia może pomóc przy podnoszeniu moto ;D, chociaż mi ta opcja nie była potrzbna

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

3

Jezdzisz w kazdej wolnej chwili.
Dla amatora wystarcza :)

WR 450 F
GSXR 1100

4

Koso, tak jak napisałeś trening wytrzymałościowy, fajnie bo kondycja -przydaje się. Siłownia - bardziej trening  na wytrzymałość, czyli więcej powtórzeń niż walenie super ciężarów na masę mięśniową ? Koordynacja - myślę że jest to bardzo ważny element, czyli co?- basen, rower( jakiś tor) itp.

CRF450 SM/ENDURO

5

wsiadaj na moto w teren a po 20 minutach zobaczysz co to jest trening na moto

Była: Honda CBR F4 Sport- dobre moto,jest KTM 520EXC supermoto,Gas Gas 280 TXT PRO

6

Jeździ ostro w teren, po miesiącu może zakwasy ci przejdą jak dobrze pójdzie, nabierzesz kondycji i nauczysz się jeździć jednocześnie :)

TM SMX 450Fi #426
KTM EXC 450 Six Days Sardinia

7

subek napisał/a:

Jeździ ostro w teren, po miesiącu może zakwasy ci przejdą jak dobrze pójdzie, nabierzesz kondycji i nauczysz się jeździć jednocześnie :)

77kanzas napisał/a:

no bez przesady... to jest porównywalne ze stwierdzeniem, że ten umie lepiej jeździć na motorze, co szybciej odkręca manete na prostej

więc najlepiej trening wytrzymałościowy : bieganie, może basen ( dobrze rozwija obręcz barkową) teraz popularny jest crossfit.
Dużo ważniejsza jest wytrzymałość mięśnia niż jego siła. Dlatego na siłowni dużo powtórzeń mniejszym ciężarem.
Siła faktycznie potrzebna jest do podnoszenia moto, ale jak dajesz w terenie długo to puchną łapy a wtedy nie ma już mocy.
Warto robić trening ogólnorozwojowy - bo tak samo potrzebujesz mocnych ramion, pleców i nóg.

Co do koordynacji to trening funkcjonalny. Ćwiczenia z ciężkim workiem ( nie pamiętam jak to się nazywa) w złożonych ruchach - np podnoszenie z obrotem. Wtedy ćwiczysz nie tylko wyizolowane grupy mięśniowe ale całe łańcuchy mięśniowe co również wpływa na lepszą stabilizację i koordynację.
Przysiady na poduszkach ( popularnie zwane jeżykami ). Jest tego masa, można poszukać w necie

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

8

tadzik napisał/a:
subek napisał/a:

77kanzas napisał/a:

no bez przesady... to jest porównywalne ze stwierdzeniem, że ten umie lepiej jeździć na motorze, co szybciej odkręca manete na prostej

więc najlepiej trening wytrzymałościowy : bieganie, może basen ( dobrze rozwija obręcz barkową) teraz popularny jest crossfit.
Dużo ważniejsza jest wytrzymałość mięśnia niż jego siła. Dlatego na siłowni dużo powtórzeń mniejszym ciężarem.
Siła faktycznie potrzebna jest do podnoszenia moto, ale jak dajesz w terenie długo to puchną łapy a wtedy nie ma już mocy.
Warto robić trening ogólnorozwojowy - bo tak samo potrzebujesz mocnych ramion, pleców i nóg.

Co do koordynacji to trening funkcjonalny. Ćwiczenia z ciężkim workiem ( nie pamiętam jak to się nazywa) w złożonych ruchach - np podnoszenie z obrotem. Wtedy ćwiczysz nie tylko wyizolowane grupy mięśniowe ale całe łańcuchy mięśniowe co również wpływa na lepszą stabilizację i koordynację.
Przysiady na poduszkach ( popularnie zwane jeżykami ). Jest tego masa, można poszukać w necie

Dobrze prawi! :) Ja jeszcze dodam, że siłownia i robienie masy jak Robert Burneika jest złe. To usztywnia mięśnie i ogólnie człowieka, a taki stan jest na motocyklu raczej niepożądany - szczególnie na SM/offroad.

9

W "X-crossie" był kiedyś artykuł, gdzie jakiś spec mówił że na siłowni najlepszy jest trening gdzie rozwija się różne rodzaje włókien mięśni.
Chodziło mniej więcej o to, żeby ćwiczenia siłowe robić na zasadzie piramidki, czyli zmniejszać ilość powtórzeń a zwiększać ciężar.
Każde ćwiczenie siłowe robić na schemacie 30 - 25 - 20 - 15 - 12 powtórzeń, a ciężar dobierać tak, aby ostatnie powtórzenie robić ostatkiem sił.
Artykuł czytałem dawno, ale fakt że przez pewien czas ćwiczyłem na tym schemacie i faktycznie wzrost siły był zadowalający, a usztywnienia mięśni nie było.

"Kocham Fałki i pachnące cwajtakty"

2004 KTM 125 SX
Poszukiwania godnego SM

10

Trening siłowy to jest bardzo obszerny temat,nie ma uniwersalnej recepty dla każdego,każdy organizm jest inny,są od tego odpowiednie fora :P
SFD.pl i body-factory.pl  mogę z czystym sumieniem polecić :)

Była Husqa WSM 50.
Powrót w 2015...

11

moim zdaniem cwiczenia takie jak pompki, drązek przysiady powinny w pelni wystarczyc poniewaz my nie mamy zmiaru sie rzezbic tylko byc sprawniejszym na moto.

Aprilia sr50 ->Sachs ZX125 ->Husqvarna SM125S -> KTM LC4 640 2003 -> HUSQVARNA TE 450 -> CBR 600RR

12

Warto tez zakupic sciskacz czy jak to tam zwal, do sciskania dloni, pomaga bardzo, potem tak paluchy nie bola jak sprzegla trzeba uzyc

13

Szyman napisał/a:

moim zdaniem cwiczenia takie jak pompki, drązek przysiady powinny w pelni wystarczyc poniewaz my nie mamy zmiaru sie rzezbic tylko byc sprawniejszym na moto.

weź pod uwagę, że jeżdżąc na moto aktywizujesz cały organizm a nie tylko te mięśnie które pracują w tych 3 ćwiczeniach co wymieniłeś.
Pytanie było konkretne, więc odpowiedzi też takie powinny być.
Oczywiście nie umrzesz na motorze jak nie będziesz sprawny fizycznie, bo np. widziałem ludzi z kilkudziesięcio kilogramową nadwagą co jeździli enduro i nic im się nie działo.
Chodzi ogólnie o sensowne podejście do sportu, jak chcesz coś robić, rób to dobrze a nie po łebkach.

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

14

Wpisz sobie na YT Cyril Despres Training i moze to Ci pomoze

15

gdzieś była w necie też jedna sesja treningowa z Tadkiem Błażusiakiem, ale nie mogę tego znaleźć ... :/

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com