1 Ostatnio edytowany przez FromHell (2012-11-02 12:40:58)

Temat: Jazda Supermoto bez kierunkowskazów

Witam. Mam takie pytanie. Posiadam Husqvarnę TE 610 przerobioną na SM. Posiadam w niej Oświetlenie przednie i tylne, jednak nie posiadam kierunkowskazów. Czy są one konieczne w moto ? czy można "machać" ręką ? bo slyszalem ze w motorowerach tak niby wolno, ale jednak nie wiem jak jest w większych motocyklach. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam :)

Husqvarna Te  (SM) 610 --> Kawasaki Ninja zx6r --> powrót do sm..

2 Ostatnio edytowany przez Pawian (2012-11-02 12:42:55)

Odp: Jazda Supermoto bez kierunkowskazów

musisz mieć kierunkowskazy, tak samo jak klakson, inaczej motocykl nie przejdzie przeglądu i niezostanie dopuszczony do ruchu, poza tym nie wyobrażam sobie tego aby przy prędkości 100 km/h machać ręką zmieniając pas :D

Husa Husa HUsaaabeeerg :D

3

są wymagane, bez nich możesz mieć zatrzymany dowód rejestracyjny.

4

Przegląd mam podbity. Ale to nie zmienia faktu że dowód mogliby mi zabrać. Dzięki za pomoc

5

Powoli powoli wszystko zależy z jakim kitem homologacyjnym motocykl został dopuszczony w kraju dla przykładu powiem ci że DRZ 400 S ma wszystko klakson , kierunkowskazy ,lusterka ,licznik  i ma homologacje oczywiście .
Natomiast DRZ 400 E czy Y ta wersja nie ma praktycznie niczego i z takim kitem była sprzedawana w salonach gotowa do rejestracji. Z tego co się orientuję ale mogę się mylić to gdy weszła Suzuki RMX 450 do salonów nie wiem czy czasem nie uzyskała kitu homologacyjnego z powodu braku tych wszystkich potrzebnych rzeczy .A co do przeglądu owszem na diagnostyce zawsze są problemy mi raz doczepił się do tego że przedni błotnik powinien być max 10 cm powyżej koła LOL . Ale moja odpowiedź była prosta  że tak wypuściła ten motocykl fabryka nic nie zmieniałem i było po temacie ...

Druga sprawa pamiętacie czasy komarków, ogarów i motorynek one też nie miały kierunkowskazów i dalej mogą jeździć po drogach . Jako ciekawostkę dodam jeszcze że gdy kupimy jakiś stary samochód (oldtimer) który seryjnie nie jest wyposażony w pasy możemy bez nich jeździć choć prawo mówi o obowiązku zapinania pasów .

Btw ostatnio zatrzymała mnie drogówka i jakoś nie doczepili się że nie mam lusterek
A i też mam Huske 610 ale seryjną SM i tam kierunki są

https://www.facebook.com/MoherosBanditos
www.youtube.com/JG53Pogo

6

Ja mam TE 610 z 99r. więc nie wiem czy seryjnie posiadała ona kierunkowskazy..

7

FromHell napisał/a:

Ja mam TE 610 z 99r. więc nie wiem czy seryjnie posiadała ona kierunkowskazy..

wszystkie TE jak i WR - motocykle enduro miały kit homologacyjny ( z migaczami )

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

8 Ostatnio edytowany przez I/JG53_Pogo (2012-11-02 15:04:53)

Hmmm a może jednak nie ? Tak to wygląda jak by seryjnie ich nie było ale ...

[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=05b168d47e3c82d9]http://images42.fotosik.pl/646/05b168d47e3c82d9m.jpg[/url]

A masz kolego przełączniki migczy tak wogóle no i w liczniku powinna znajdować się kontrolka kierunków ...
Zresztą zawsze można sprawdzić elektryke czy są pozostałośći po tej instalacji lub porównać ze schematem :)

www.youtube.com/JG53Pogo

9 Ostatnio edytowany przez oskaaa (2012-11-02 15:17:24)

I/JG53_Pogo napisał/a:

Powoli powoli wszystko zależy z jakim kitem homologacyjnym motocykl został dopuszczony w kraju dla przykładu powiem ci że DRZ 400 S ma wszystko klakson , kierunkowskazy ,lusterka ,licznik  i ma homologacje oczywiście .
Natomiast DRZ 400 E czy Y ta wersja nie ma praktycznie niczego i z takim kitem była sprzedawana w salonach gotowa do rejestracji. Z tego co się orientuję ale mogę się mylić to gdy weszła Suzuki RMX 450 do salonów nie wiem czy czasem nie uzyskała kitu homologacyjnego z powodu braku tych wszystkich potrzebnych rzeczy .A co do przeglądu owszem na diagnostyce zawsze są problemy mi raz doczepił się do tego że przedni błotnik powinien być max 10 cm powyżej koła LOL . Ale moja odpowiedź była prosta  że tak wypuściła ten motocykl fabryka nic nie zmieniałem i było po temacie ...

Bzdura, wszystkie moto wyprodukowane po 1980 muszą mieć kieruny, lewe lustro(nie pamietam czy nie oba przypadkiem), klakson, krótkie, długie i stop.
To oczywiscie jak chcesz mieć pełny legal. Nie ma przeciez blokady zapłonu jak nie zalozysz kierunów, wiec latać można na lajcie... ;]

pozdrawiam

10

Przełączniki mam, elektryka również jakaś jest poprowadzona, ale wg mnie jest to konstrukcja poprzedniego właściciela ponieważ nie mam w ogóle zegarów ani kontrolek w niej :) Jak mi się nie uda jej sprzedać to bede musiał tylko dokupić kierunkowskazy i przerywacz kierunków i powinno chodzić. Ale głównie chodzilo mi o jazde z brakiem ;)

11 Ostatnio edytowany przez I/JG53_Pogo (2012-11-02 16:37:53)

oskaaa napisał/a:

Bzdura, wszystkie moto wyprodukowane po 1980 muszą mieć kieruny, lewe lustro(nie pamietam czy nie oba przypadkiem), klakson, krótkie, długie i stop.
To oczywiscie jak chcesz mieć pełny legal. Nie ma przeciez blokady zapłonu jak nie zalozysz kierunów, wiec latać można na lajcie... ;]

Nie nie tak to nie wygląda kolego dla producenta nie muszą ! Pamiętaj co kraj to inny obyczaj i wymogi w każdym kraju są inne w jednym zalegalizujesz bez problemu a w innym  będą problemy .Ale jeżeli producent przewidział taką opcję to możesz sobie w salonie dodatkowo wykupić kit homologacyjny ale seryjnie z fabryki te motory wyjeżdzają bez !

Tu masz nową RMX 450

[url]http://www.youtube.com/watch?v=Szr3LtZSUGc[/url]

Widzisz tam gdzieś na kierownicy przełącznik kierunków bo ja raczej nie ?
Jest tylko STOP ENGINE po lewej tak samo jak DRZ 400 E wiem co pisze .

Zresztą EXC chyba też seryjnie nie mają

[url]http://www.youtube.com/watch?v=fFE8xu_42SQ[/url]

Ale jak to będzie wyglądać w świetle Polskiego prawa ? Przypuszczam że bez tego będą problemy przy samej rejestracji poruszaniu się  i podczas przeglądu ...
Ale zawsze możesz załatwić sobie przegląd na lewo i będzie ok ;)

www.youtube.com/JG53Pogo

12

Masz racje, kit homologacyjny producenta i kit, jaki wymagany jest przez polskie (bezsensowne) prawo to dwa różne kity.

Np. w UK nie potrzebujesz kierunkow ani nawet lamp. Jest coś takiego jak daily MOT i wtedy mozesz śmigac legalnie jedynie w dzien. Rejestracja np. CRFy sprowadza sie wtedy do pomiaru glosnosci.

U nas - powtarzam, jak chcesz mieć wszystko na pełny legal - musisz miec kierunki, jesli moto jest wyprodukowane po 1980. Niezależnie czy producent przewidzial je w swoim zestawie homologacyjnym czy nie.

pozdrawiam

13

Także mimo to że mam już podbity przegląd to mogliby mi wziąść dowód tak ?

14

oczywiście - przerebiałem identyczny temat 2 x :) - ale dużo zależy na kogo trafisz....

Elementy z carbonu i kevlaru - perfekcyjna jakość wykonania i przystępne ceny ! Zapraszam ;) najlepiej dzwonic, 518 644 666

15

Dostałeś za to jakąś kare pieniężną, punkty albo coś ? Czy tylko wzięty dowód ? ;)