1

Temat: Yz 125 SM - problem z kołami dt

Witam,

mam spory problem z kołami od Yamahy DT - 17 cali. Mam ośki 22mm od Yz, w kołach od DT są łożyska 17mm.

1)ŁOŻYSKA:
Chciałem kupić same łożyska (36mm/22mm/8mm) - niestety takich nie produkują - dzwoniłem po różnych firmach.

2)OŚKI:
Chciałem dotoczyć ośki - nawet były już u tokarza, ale pomyślałem, że wykona to z chu.... materiału i zakończy się to dzwonem. Co prawda pomysł ten można kontynuować, bo są profesjonalne zakłady tokarkie, gdzie zachartowali by mi tą stal itd. Jednak narazie dałem spokój, bo nie chce mi się jeździć XXX km do takiego zakładu.
Co więcej, nawet gdybym miał takowe ośki, musze dorabiać tulejki w wachacz i dystanse. Mało tego trzebaby przerabiać zębatke z tyłu, bo na YZ mam łańcuch 520, a w DT jest bodajże 480 - w każdym razie - nie pasuje. Aha, jeszce tarcza hamulcowa z tyłu - również trzeba coś z tym zrobić, ale to chyba nie jest jakiś duży problem bo można adapter jakiś zrobić (chociaż nie wiem jak).

3)PIASTY:
Ostatnim pomysłem jest przełożenie piast od YZ czy innego sprzętu(możecie mi doradzić - oś 22mm). Niestety ciężko jest znaleźć same piasty... Podejrzewam, że z czasem znalazłbym komplet, jednak narazie udało mi się znaleźć tylko tylną. Najlepsze jest to, że typ chce za nią 200zł. Gdybym już miał te piasty, to musze znaleźć szprychy na wymiar, i ktoś musiałby mi to wycentrować, przeszprychować itd. - koszt takiej usługi na allegro CHYBA za sztuke to 250zł, co jest lekką paranoją ku... jego mać.

Bardzo proszę o jakieś rady, pomysły - może wreszcie uda mi sie założyć te koła, bo jak narazie moto stoi już ponad tydzień na pieńku i sie marnuje...

Pozdro.

2

Odp: Yz 125 SM - problem z kołami dt

Ja w toku takich rozmyslan nad CR125 chcialem roztaczac gniazna na wystepujacy w przyrodzie rozmiar lozysk.

WR 450 F
GSXR 1100

3 Ostatnio edytowany przez przemo009 (2012-08-10 16:05:47)

Tez jakas tam opcja. Przymierzales sie do tego? Jest tam z czego roztaczac?

EDIT: ta opcja odpada, nie ma tam juz z czego roztaczac

4

W swoim moto miałem ośki od tokarza (ojciec ma zakład tokarski) i wszystko było w porządku :)
jak powiesz ze chcesz ze stali hartowanej u zwykłego tokarza to kupi taki pręt i Ci zrobi :)

Husqy SMR-R 450

5

61805 - 25x37x7 - kulkowe zwykle

zobacz jeszcze raz moze sie jednak da roztoczyc piaste o 2 mm (1mm na strone) i dorobic inne tuleje dystanowe ktore beda wchodzily w lozysko (ja tak mam)

a tak wogole kol z 15konnej DT nikt nie projektowal pod 40konnego wariata ;] piasty moga nie wytrzymac (mocowanie tarczy i zebatki do piasty)

oska nie musi byc z jakiegos niezniszcalnego materialu - wieksze przeciazenia sa na "kiwaczce" czy amorze a jest tam zwykla srobka M8-M10 wiec oska o srednicy 17 mm moze byc z zwyklej stali

6

Jak to 1mm na strone? Całość o 1mm i wtedy to łożysko będzie pasowało. A ośka nie będzie latać troche? Jak bym tak zrobił, to nie musze dorabiać ośki, najtańsze rozwiązanie - dzięki przemyśle to jeszcze :D. Jeszcze mi powiedzcie co z tarczą i zębatką. Zaciski łapią tarcze bardzo mało, praktycznie w ogóle, a łańcuch nie pasuje na zębatke. Do tego zębatka jest mocowana na 3 śruby - nie dobiore zębatki pod ten łańcuch.

7

No to musisz zmienić tarcze na wiekszą, najlepiej 320 odrazu i dorobić adapter :)
Zębatke możesz kupić u kogoś kto sie zajmuje dorabianiem, jest duzo aukcji na allegro :)
Dt nie ma 15 KM tylko z 25-28 wiec piasty wytrzymają :)

Husqy SMR-R 450

8

PS. gadałem z ojcem, ośka może być z gatunkowej stali ale nie hartowana.
stal hartowana w chwili uderzenia lubi pękać, a gatunkowa czy nawet zwykła się wygnie :)
Choć pręt o średnicy 17 mm nie tak łatwo zgiąć nawet nawalając z młota, a koło nie ma praktycznie szans jej zgiąć.
Łożyska naciskają na nią praktycznie przy samych goleniach i siła idzie tak znikoma (względem wytrzymałosci ośki choćby z lipnego materiału) że sie nie zegnie :) Chyba że ćwiczysz jakiś fmx wtedy pomyśl nad zajebistą ośką :)

Husqy SMR-R 450

9 Ostatnio edytowany przez przemo009 (2012-08-11 14:17:37)

Jakbyś mógł jakiś link zarzucić z allegro bo nie moge znaleźć. I jak mam dorobić ten adapter?
Co do wytrzymałości materiału, to podejrzewam że nie będzie problemów.

EDIT: rozumiem, ale skoro założe takie łożyska jak podesłałeś, to nie będzie komplikacji z ośką. Przecież mam crossową 22mm i to ona tam będzie siedzieć :P

~W załączniku są zdjęcia piasty z obu stron. Z jednej strony jest grubsza, z drugiej ciensza - nie wiem czemu. Co z tym zrobić? Można to toczyć?

(jak nie będzie działać to macie link do albumu - [url]http://imageshack.us/g/268/59465189.jpg/)[/url]

10 Ostatnio edytowany przez sobekkk (2012-08-11 15:51:20)

moim zdaniem upierdzieli Ci zebatke przy piascie :D (jak zaczeniesz wariowac)

nie lepiej poszukac innych kol ?
musisz kupic 4 lozyska simmeringi dorobic tuleje i adaptery do tarcz i zebatki - $$$
lepiej dolozyc, sprzedac te i kupic kola ktore wymagaja mniej przerobek

[url]http://forum.supermoto.pl/misc.php?action=pun_attachment&item=1859&download=1&secure_str=785t20817[/url]

11

No nie wiem moze i masz racje... ale tulejki i lozyska to groszowe sprawy. Nie wiem jak z adapterem i zebatka.
ink co podales nie dziala

12

...albo poszukac piast od YZ to już coś, ten sam napęd i tarcze tylko kwestia obręczy ;)

yamaha DT -> suzuki GS -> HUSQVARNA SM610S  + SUZUKI GSX750F

13

pisałem już o tym... ciężko znaleźć takie piasty... znalazłem jedną, gość chciał za nią 200zł a za całe ZEPSUTE koło 400 - sens? nie ma.. pozatym przeszprychowanie koła +wycentrowanie itd. to koszt 250zł/szt. = 500zł + piasty powiedzmy 400zł = 900zł. Za taki hajs miałbym gotowe koła do założenia z obręczami excela...

ogólnie wszystko mam już rozkminione, problem tylko z zębatką - na kole sm mam zebatke na łańcuch 420, a w YZ mam 520 łańcuch i zębatki... typek powiedział że może mi jakoś zespawać to, że będzie grało i chce za to 200zł... to raczej odpada, chociaż jak nie znajde innego rozwiązania to mu to dam do zrobienia..

PANOWIE: co mam zrobić z tą zębatką, bo sezon sie skonczy i nie polatam :D

14

Na allegro typek robi zębatki na zamówienie pod łańcuch jaki chcesz i z napisami itd :)
Oczywiście zmieniaj zębatke na tył :)
Za 900 zł koła z obręczami exela? Gdzie? :D
Jak masz możliwość sprzedac te koła to kup lepiej nowe choćby od huski 125 :)
W nich jest łańcuch odrazu 520 :)

Husqy SMR-R 450

15

Za moje kola +przerobki za 900 zl :p moze uda mi sie sprzedac. Podaj jakis link czy kobtakt do tego goscia.